• Architecture & Design

    Μέσα στην Προεδρική Σουίτα του Orient Express

    • της Ντόγιας Καρολίνη


    Το θρυλικό τρένο επανασυστήνεται στους πλέον απαιτητικούς ταξιδιώτες του μέλλοντος, δίνοντας σχεδιαστικά τον απόλυτο ορισμό του σύγχρονου luxury travel.

    Η ιστορία του ξεκινά πίσω στο 1883 όταν η βελγική εταιρία Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) αποφάσισε να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων και μια νέα κάστα τουριστών, αυτή των ταξιδιωτών πολυτελείας με χειροποίητα δερμάτινα μπαούλα της Louis Vuitton ανά χείρας, έκανε το περιπετειώδες ντεμπούτο της στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας της Ευρώπης.

    Γνωρίζαμε πως η εταιρία ACCOR ανέλαβε την αναβίωση του αυθεντικού, θρυλικού Orient Express, με το τρένο να μπαίνει σε ράγες μέσα στο 2025.

    Πριν λίγες ημέρες όμως έγινε κατά τη διάρκεια της 18ης Έκθεσης Design του Miami και η επίσημη παρουσίαση του σημαντικότερου ίσως τμήματός του σχεδιαστικά, της Προεδρικής Σουίτας – που φέρει την υπογραφή του Γάλλου interior designer Maxime d’Angeac.

    «Πρόκειται για την απόλυτη έκφραση της εξαιρετικής πολυτέλειας, με σεβασμό στο βαρύ παρελθόν και την ιστορία του τρένου. Θέλαμε να προσφέρουμε ένα ταξίδι, θεατρικό και διαχρονικό ταυτόχρονα, για τον πλέον απαιτητικό νομά και ταξιδιώτη του μέλλοντος», δήλωσε ο σχεδιαστής τη μέρα της παρουσίασης.

    Εμπνευσμένο από τους πρωτοπόρους της Art Deco, Jacques-Émie Ruhlmann και Armand-Albert Rateau, το βαγόνι των 55 τετραγωνικών διαθέτει ιδιωτική είσοδο, υπνοδωμάτιο με μπάνιο (ο σχεδιασμός του εκλεπτυσμένου μπάνιου είναι αφιερωμένος στη Jeanne Lanvin), σαλόνι, δευτερεύον υπνοδωμάτιο και ένα γραφείο και είναι αφιερωμένο, σε τι άλλο, την απόλαυση που προσφέρει η απόδραση.

    Έπιπλα επενδυμένα με πλούσιο κεντητό βελούδο, πάνελ Lalique και τζάκι αερίου είναι μερικές μόνο από τις προσθήκες στα πρωτότυπα που αποκαταστάθηκαν αριστοτεχνικά, όπως οι μαρκετερί των Nelson and Prou, ανάμεσα στις μασίφ λεπτομέρειες από μαόνι.

    «Δεν είναι εύκολο να επανασχεδιάσει κανείς έναν θρύλο. Για μένα ήταν η απόλυτη τεχνική πρόκληση. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εμπειρία που να ξεπερνά τον χρόνο και τις τάσεις, ενώ προσφέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας – με προσοχή και ακρίβεια να ισορροπήσουμε το παρελθόν με το μέλλον».

    Photo Credits: MAXIME D’ANGEAC & MARTIN DARZACQ FOR ORIENT EXPRESS, ACCOR/ travelandleisure.com

    Διαβάστε επίσης:

    Αριστοτέλης Μπαράκος: Ποιος είναι ο πολυβραβευμένος βιομηχανικός σχεδιαστής



    ΣΧΟΛΙΑ