• Architecture & Design

    Γιορτές σε ένα βενετσιάνικο Palazzo


    Η διάσημη συγγραφέας και tableware designer Skye McAlpine ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού της, ενός βενετσιάνικου Palazzo του 17ου αιώνα.

    «Είμαι τυχερή που μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Λονδίνου και Βενετίας», λέει η Skye McAlpine από το σαλόνι του ενετικού διαμερίσματός της. «Είναι δύο απόλυτα αντίθετα. Η ζωή είναι πιο αργή εδώ, είναι αμετάβλητη, είναι σα να βρίσκεσαι μέσα σε χρονοκάψουλα και αυτό είναι μέρος της γοητείας της. Σα να επιστρέφουμε σε μια διαφορετική εποχή».

    Η Skye μετακόμισε για πρώτη φορά στη Βενετία με την οικογένειά της όταν ήταν έξι ετών, και επέστρεψε για να ζήσει στην Αγγλία μόνο όταν πήγε στο πανεπιστήμιο.

    Συνεχίζει ως σήμερα να περνά χρόνο στην ιταλική πόλη με τη μητέρα της, η οποία ζει ακόμα εκεί, βρήκε τελικά ένα διαμέρισμα για τον εαυτό της, τον σύζυγο και τους δύο μικρούς της γιους πριν από τέσσερα χρόνια.

    Το διαμέρισμα είναι ένα εκπληκτικό Palazzo του 17ου αιώνα στη γειτονιά Santa Croce της Βενετίας και αποτελεί μέρος του piano nobile / του κύριου ορόφου του αρχικού παλατιού. Είναι βαθιά ρομαντικό, γεμάτο τοιχογραφίες, διακοσμητικούς στόκους και τοίχους με επένδυση από ύφασμα.

    Το πρώτο δωμάτιο που ερωτεύτηκε, ήταν η κουζίνα. «Ήταν το πρώτο δωμάτιο στο οποίο μπήκα, εδώ ήθελα να είμαι», λέει. Τώρα είναι το δωμάτιο που ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο, γράφοντας συνταγές για τα βιβλία της. Τα έπιπλα, βαμμένα σε απαλό μπλε, προσθέτουν μια ξεχωριστή γοητεία στο χώρο, όπως και το όμορφο τραπέζι που λειτουργεί ως νησίδα κουζίνας με τη στιβαρή μαρμάρινη επιφάνεια.

    Καθώς δεν πρόκειται για ιδιόκτητο διαμέρισμα, τα περισσότερα από τα έπιπλα, μια συλλογή από κομμάτια που συσσώρευσε η οικογένεια κατά τη διάρκεια των γενεών, αφέθηκαν από τους ιδιοκτήτες – η Skye το συγκρίνει με το άνοιγμα ενός σεντουκιού θησαυρού. Προστέθηκαν όμως αρκετοί μικροί θησαυροί και από την ίδια (αγαπάει άλλωστε πολύ το γυαλί Murano), όπως και πολλά πολύχρωμα σκεύη από τη συλλογή επιτραπέζιων σκευών της Skye, Tavola, την οποία έβγαλε στην αγορά στο τέλος του 2021. «Σιγά σιγά, με τον καιρό, έγινε επιτέλους δικό μας, σαν αίσθηση».

    Παρόλο που το ύφασμα στους τοίχους μπορεί να είναι κατά τόπους ξεθωριασμένο και να ξεφτίζει και οι πίνακες να είναι λίγο ραγισμένοι, η Skye γενικά θεωρεί ότι όλα αυτά προσθέτουν στον ρομαντισμό που “αναπνέει” η οικία. «Είναι ο ορισμός της ατελούς τελειότητας», συνοψίζει.

    Η Skye περνάει περίπου το μισό χρόνο εδώ. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στη Βενετία είναι μια άκρως οικογενειακή υπόθεση, με άφθονο απολαυστικό φαγητό που φτιάχνει η ίδια και συλλέγεται από τα καλύτερα αρτοποιεία της πόλης. «Έχω εμμονή με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά», λέει. «Λατρεύω τις συνθέσεις, μου αρέσει να σκέφτομαι τι θα δώσω στους ανθρώπους, μου αρέσει να τυλίγω δώρα και λατρεύω το φαγητό».

    Όλη η οικογένεια μαζεύεται για πρωινό στο σπίτι της Skye, με ζεστή σοκολάτα και panettone και παραδεισένια βενετσιάνικα αρτοσκευάσματα στην αίθουσα πρωινού, και μετά πηγαίνουν στο σπίτι της μητέρας της για δείπνο. Η μεγάλη τραπεζαρία είναι ιδανική για πιο εξωφρενικές συγκεντρώσεις, όπως η παραμονή των Χριστουγέννων, όταν έρχονται φίλοι ή η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    «Μου αρέσει ο τρόπος που το φαγητό φέρνει τους πάντες κοντά», λέει. «Τα πάντα στον κόσμο σου μπορεί να καταρρέουν, αλλά με κάποιο τρόπο αρκεί να στρώσεις το τραπέζι, να προσκαλέσεις φίλους και να ετοιμάσεις ένα απλό γεύμα, και η μαγεία επιστρέφει στον κόσμο σου».

    skyemcalpinetavola.com & @skyemcalpine

    Πηγή: House & Garden

    Φωτογραφίες: Owen Gale

    Διαβάστε επίσης:

    Στην άκρη του Θερμαϊκού μία κατοικία μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα



    ΣΧΟΛΙΑ