Architecture & Design

Ένας υπεραιωνόβιος στάβλος στην Τήνο μετατρέπεται σε πρωτότυπη εξοχική κατοικία

  • NewsRoom


Ένας εγκαταλελειμμένος στάβλος 100 ετών μεταμορφώνεται σε καλοκαιρινό καταφύγιο.

Ένα καλοκαιρινό καταφύγιο, που θα συνδύαζε χαμηλό κόστος και θέα στα βουνά και την κοιλάδα που το περιβάλλουν… Αυτό ήταν ο στόχος του αρχιτέκτονα Ιωάννη Εξάρχου, όταν ανέλαβε να σχεδιάσει τη συγκεκριμένη εξοχική κατοικία στην Τήνο έχοντα ως «βάση» έναν εγκαταλελειμμένο στάβλο 100 ετών.

Κύριος στόχος του αρχιτέκτονα ήταν να διατηρηθεί η μοναδική σπηλαιώδης αίσθηση του χώρου. Έχοντας αυτό κατά νου, άφησε άθικτη την αυθεντική πέτρα, ενώ περιόρισε τις παρεμβάσεις στο σοβάτισμα των εσωτερικών τοίχων, τους αρμούς των εξωτερικών, καθώς και του τσιμεντένιου δαπέδου στο εσωτερικό του κτηρίου.

Παράλληλα, κατασκεύασε έναν τραχύ τσιμεντένιο πάγκο με νεροχύτη, έναν χώρο για ντους και μία τουαλέτα, τα οποία δένουν αρμονικά με τους τσιμεντένιους τοίχους.

Ένας μακρόστενος χώρος που προορίζεται για καθημερινή χρήση, όπως η προετοιμασία φαγητού και χρήσεις υγιεινής, και ένα χολ σχηματίζουν ένα «Γ» και περικλείουν έναν τρίτο χώρο σχηματίζοντας μία περίπου τετράγωνη κάτοψη, σε κατώτερη στάθμη στον οποίο αποδίδεται η λειτουργία της ανάπαυσης.

Η διάταξη ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση της αυλής, τον ξυλόφουρνο και την εξωτερική πρόσβαση.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μελέτης για το πώς μπορεί ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο να αποκατασταθεί, αξιοποιώντας τη μοναδική ανθρώπινη κλίμακα και δημιουργώντας μια χαμηλού κόστους βιοκλιματική δομή ενταγμένη στο μεσογειακό κλίμα.

Φωτογραφίες: Sylvia Diamantopoulos

Πηγή: ex-arch.gr, thegreekfoundation.com

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ