• Architecture & Design

    Ένα διαμέρισμα εμπνέεται από τους στίχους ποιήματος του José Bergamín


    Η Viruta Lab μετατρέπει ένα μικρό διαμέρισμα στη Μαδρίτη σε σκηνικό μεγαλοπρέπειας και νοσταλγίας.

    Πρόκειται για την μνημειώδη αποκατάσταση και επανασχεδιασμό ενός διαμερίσματος 56 τετραγωνικών (από τη δεκαετία του ’80) στην περιοχή Salesas της Μαδρίτης, αντλώντας έμπνευση από τους στίχους του ποιήματος του José Bergamín «Anocheció Madrid».

    Μια ποιητική αποκατάσταση. Το στούντιο αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης της Βαλένθια Viruta Lab έχει εμφυσήσει την ουσία του στον επανασχεδιασμό του μικρού διαμερίσματος, αντλώντας έμπνευση από το ποίημα «Anocheció Madrid», του γεννημένου στη Μαδρίτη ποιητή του 20ου αιώνα που αποτίει φόρο τιμής στη νυχτερινή όψη της πόλης. Αυτή η επιρροή έχει αιχμαλωτιστεί από τους ιδρυτές του Viruta Lab, David Puerta και María Daroz, ζωντανεύοντάς σε κάθε γωνιά αυτού του διαμερίσματος.

    Αρχικά, αυτός ο συμπαγής χώρος διατήρησε τη χαρακτηριστική θαμπάδα των κατακερματισμένων και χωρισμένων σπιτιών της εποχής του. Τα φυσικά ξύλινα δάπεδά του αντηχούσαν με το νοσταλγικό τρίξιμο του παρελθόντος. Το Viruta Lab έχει αφαιρέσει αδιαφανή χωρίσματα, προσκαλώντας το φυσικό φως να τυλίξει το εσωτερικό. Επιπλέον, το στούντιο έχει δημιουργήσει ένα διαφανές γυάλινο … φίλτρο, που θυμίζει ιδιωτικά κλαμπ της δεκαετίας του ’50, όχι μόνο διαιρώντας τον χώρο ανάπαυσης, αλλά επεκτείνοντας τη θέα και ενισχύοντας τη συνολική φωτεινότητα.

    Το διαμέρισμα διαθέτει ορθογώνια διάταξη, την οποία η Viruta Lab απλοποιεί από έξι κλειστές ζώνες σε τρεις, με το μπάνιο να είναι ο μόνος εντελώς ανεξάρτητος χώρος. Η αφαίρεση αυτών των αδιαφανών χωρισμάτων επιτρέπει την πλήρη αποκάλυψη ολόκληρου του ζωτικού χώρου, την επέκταση των διαγώνιων όψεων και την αντίληψη των διαστάσεων του δαπέδου. Αυτή η λύση φέρνει φυσικό φως σε κάθε γωνιά, που προηγουμένως καλύπτονταν από σκιές, ενισχύοντας τη συνολική εισροή φυσικού φωτός. Ο βασικός παίκτης σε αυτό το στοιχείο είναι το ειδικά σχεδιασμένο διαφανές γυάλινο φίλτρο της Viruta Lab. Υλοποιημένο ως βιτρό με προφίλ μεταλλικού σκελετού, αποτελεί το κύριο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό. Αυτό το κατά παραγγελία κομμάτι φιλτράρει απαλά τον πιο οικείο χώρο ανάπαυσης, χωρίς να εμποδίζει τη συνολική φωτεινότητα.

    Πλαισιωμένο με μπορντούρα από ξύλο δρυός, ταιριάζει με το ύψος που ορίζεται από τα αρχικά ανοίγματα παραθύρων. Αυτός ο πρωτοποριακός σχεδιασμός όχι μόνο ισοπεδώνει τις διαφορές ύψους στις οροφές, αλλά ενσωματώνει επίσης το σύστημα κλιματισμού του σπιτιού, φτάνοντας στο μέγιστο ύψος σε ανοιχτούς χώρους μέσω ενός εφέ κουφώματος. Μόνο δύο ανοίγματα έχουν χαραχτεί σε αυτή την αποθηκευτική περίμετρο, στρατηγικά τοποθετημένα στο χώρο του καθιστικού και του υπνοδωματίου, παρουσιάζοντας μια οπτική αντίστιξη στην επιπεδομετρία. Αυτά τα ανοίγματα εκδηλώνονται ως εστιακά σημεία που έρχονται σε αντίθεση με τις αποχρώσεις του εσωτερικού σχεδιασμού, παραπέμποντας στην εικόνα ενός «διαμαντιού σε μαύρο βελούδο» εμπνευσμένο από βαρύ, γκρι ύφασμα ψαροκόκαλο, που θυμίζει μελαγχολικές βροχερές μέρες στη νοσταλγική Μαδρίτη. Επιπλέον, η ακανόνιστη γεωμετρία στις εξωτερικές ξυλουργικές κατόψεις χρησιμεύει για τη δημιουργία δύο πάγκων που καθορίζουν τον χώρο. Αυτά τα στοιχεία όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόσθετη αποθήκευση, αλλά παρέχουν επίσης χώρους ανάπαυσης εξοπλισμένους με στρώματα, ιδανικούς για χαλάρωση και παρατήρηση των δρόμων της περιοχής Salesas.

    Οι αρχιτέκτονες, María Daroz και David Puerta, έχουν επιλέξει προσωπικά τα περισσότερα από τα έπιπλα του σπιτιού. Η δημιουργική ομάδα είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια … αρσενική γλώσσα μέσα από στιβαρές γραμμές που έρχονται σε αντίθεση με το αρχιτεκτονικό περίβλημα. Το προϋπάρχον ξύλινο πάτωμα ενισχύεται με μάλλινα χαλιά από ψαροκόκκαλο σε αποχρώσεις του γκρι, πάνω στα οποία στηρίζονται διάφορα design icons από τις δεκαετίες του ’50 και του ’70. Αυτά τα κομμάτια, με ξεχωριστό χαρακτήρα, αναδεικνύονται τελικά ως οι βασικοί πρωταγωνιστές του χώρου.

    Το καμηλό χρώμα ξεχωρίζει, λειτουργώντας ως αντίστιξη στα ψυχρά χρωμιωμένα και τριμμένα ατσάλια. Επιπλέον, η επικάλυψη των γεωμετρικών υφών, χαρακτηριστικό γνώρισμα της αισθητικής και του υφάσματος Northern της Viruta Lab, δημιουργεί τον τέλειο συνδυασμό. Δεδομένου του περιορισμένου χώρου, το στούντιο επέλεξε τα συμπαγή ,αλλά χαρακτηριστικά και ευέλικτα έπιπλα.

    //

    Πηγή: www.archisearch.gr

    Architecture & Interior design: Viruta Lab, https://virutalab.com/

    Design team: Maria Daroz & David Puerta

    Φωτογραφίες: Paloma Pacheco

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Bjarke Ingels υπογράφει μια ωδή στη δημοκρατία

    Τρία από τα πιο περιζήτητα super car στον κόσμο ζαλίζουν το Ντουμπάι στη δημοπρασία της RM Sotheby’s

    Μια διαφορετική… στάνη στη Μύκονο φέρνει το παρελθόν στο μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ