Architecture & Design

Ανακαίνιση πολυτελούς διαμερίσματος της δεκαετίας του ’50 στο Κολωνάκι


Στην πολυσύχναστη γειτονιά του Κολωνακίου, επί της οδού Υψηλάντου, βρίσκεται η πολυκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Εξήντα χρόνια αργότερα, όταν μας ζητήθηκε να ανακαινίσουμε το διαμέρισμα των 105 τ.μ., ο κύριος στόχος μας ήταν ο συγκερασμός του παλιού με το σύγχρονο.

Οι επεμβάσεις που είχαν γίνει από προηγούμενους ιδιοκτήτες, μας έφεραν αντιμέτωπους με μία κάτοψη που αποτελείτο από σκοτεινούς διαδρόμους, μικρά δωμάτια και μη λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Με σεβασμό στη διατήρηση του αρχικού διαχωρισμού των κοινόχρηστων από τους ιδιωτικούς χώρους, σκοπός είναι να διαμορφωθούν πιο φωτεινοί χώροι, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ενός ζευγαριού.

Η νέα διαρρύθμιση περιλαμβάνει ενιαία κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι, ενώ η πρόσβαση στα υπνοδωμάτια και το λουτρό γίνεται μέσω ενός διαδρόμου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως βεστιάριο.

Εμπνευσμένος από στοιχεία της εποχής, ο χώρος ενημερώνεται με σύγχρονες λεπτομέρειες. Διατηρούνται και επισκευάζονται τα υφιστάμενα ξύλινα πατώματα.

Όπου απαιτείται, τοποθετούνται χειροποίητα τσιμεντοπλακίδια, ως στοιχεία πλήρωσης του δαπέδου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν σαφείς αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες.

Η διαφοροποίηση της κουζίνας και του μπάνιου επισκεπτών από την τραπεζαρία και το καθιστικό επιτυγχάνεται με τον σχεδιασμό ενός ημι-διάτρητου μεταλλικού διαχωριστικού με υαλοπίνακα αρμέ.

Η ίδια κατασκευαστική λογική χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εσωτερικών συρόμενων πορτών.

Τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες – στοιχεία της σύγχρονης τάσης – δημιουργούν μία αντίθεση με τον υφιστάμενο χώρο και γεφυρώνουν το σήμερα με το τότε.

Οι ψηλές οροφές, τα μεταλλικά στοιχεία, το ξύλο, οι τραχιές υφές, τα υλικά και η χρωματική παλέτα που επελέγη, λειτουργούν αντιθετικά αλλά και συμπληρωματικά.

Αποτέλεσμα, να επιτευχθεί η αναβίωση της αρχικής κομψότητας του χώρου, σε ένα διαμέρισμα που προσφέρει μία αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: Mado Samiou Architecture, Μαριαδώρα Στρεβίνα

Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Marosi Bros

Tοποθεσία: Κολωνάκι, Αθήνα

Εμβαδόν: 105 m²

Χρόνος μελέτης: 2018

Φωτογραφίες: Xenos Design

Πηγή: ktirio.gr


ΣΧΟΛΙΑ