• City Stories

    Απεβίωσε ο σκηνοθέτης της όπερας Βασίλης Νικολαΐδης

    Βασίλης Νικολαΐδης


    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου Βασίλης Νικολαΐδης. Υπήρξε συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για περίπου δύο δεκαετίες (από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως σήμερα) και μέλος στο ΔΣ της. Έφτασε τα 67 χρόνια ζωής.

    Σκηνοθέτησε με μεγάλη επιτυχία διάσημα έργα όπως Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Αδριανή Λεκουβρέρ, Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, Ο βαφτιστικός, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Άννα Μπολένα, Ο τροβαδούρος, Κάρμεν, Η όπερα του ζητιάνου του Τζων Γκέυ και Ο γυρισμός του Αργύρη Κουνάδη. Τελευταία φορά που συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν τον Ιούλιο του 2011 με την όπερα Ναμπούκκο, η οποία παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, με ειδίκευση στην όπερα. Από το 1985 σκηνοθέτησε σχεδόν ενενήντα έργα του ευρύτερου ρεπερτορίου -μονόπρακτα, οπερέτες, όπερες.

    Συνεργάστηκε επίσης με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Πόρτα, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Αμόρε, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και πολλά ΔΗΠΕΘΕ (διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου 20107-14).

    Διακρίθηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα (από το 1984) και ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο (από το 1988). Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, εκδόσεις ι σημαντικών μουσικών δίσκων. Υπέγραψε δεκάδες μελέτες σε πολιτιστικά περιοδικά (Το Τέταρτο, Ήχος & hi-fi, Δίφωνο κ.ά.) καθώς και το αξιοσημείωτο βιβλίο Μαρία Κάλλας Οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης.

    Το ενδιαφέρον για τη νεότερη γενιά, τον ώθησε να διδάξει υποκριτική στο Ωδείο Ατενέουμ, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας αλλά και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα».

    Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000).

    Η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εξέφρασαν δημοσίων τη λύπη και τη βαθιά συγκίνησή τους για το θάνατό του.



    ΣΧΟΛΙΑ