• City Stories

    Ανακαίνιση διαμερίσματος για χρήση βραχυπρόθεσμης μίσθωσης – Δείτε 12 φωτογραφίες

    • NewsRoom


    Το υπό μελέτη διαμέρισμα (συνολικού εμβαδού 65 τ.μ.) εντοπίζεται σε τυπικό συγκρότημα (πολυκατοικία) που χρονολογείται στα 1950, πλησίον του κέντρου της Αθήνας και την περιοχή του Παναθηναϊκού σταδίου. Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε η αναμόρφωση τόσο της  λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής των χώρων με στόχο τον επανασχεδιασμό  ενός συνόλου ικανού να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του χρήστη.

    Αναφορικά με την λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων επαναπροσδιορίζεται – με στόχο την εξυπηρέτηση του νέου χαρακτήρα του διαμερίσματος (βραχυπρόθεσμη μίσθωση) – με ελαχιστοποίηση των περιοχών κίνησης, ενοποίηση χώρων διημέρευσης και δημιουργία περισσότερων υπνοδωματίων. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταφέρονται οι χώροι της κουζίνας, του λουτρού, του καθιστικού και του εσωτερικού διαδρόμου κίνησης και στις θέσεις τους  χωροθετούνται εκ νέου το καθημερινό σε συνέχεια με τους χώρους κουζίνας και φαγητού, το κύριο υπνοδωμάτιο με εσωτερικό λουτρό, δευτερεύον λουτρό και χώροι πλυντηρίου και αποθήκευσης. Τα υπάρχοντα υπνοδωμάτια παραμένουν κρατώντας την αρχική χρήση τους.

    Πρωτεύων στόχος  κατά τον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική και ποιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υφές και εικόνες των υλικών και τους φωτισμούς που να τις αναδεικνύουν . Πλακίδια με τρισδιάστατα ανάγλυφα και κρυφούς φωτισμούς στα προσκέφαλα των κρεβατιών προσδίδουν πολυπλοκότητα και ζεστασιά στα υπνοδωμάτια, μεγάλης διάστασης μαρμαροπλακάκια  και γραμμικοί κρυφοί φωτισμοί αποδίδουν μία αίσθηση πολυτέλειας και ξενοδοχειακό χαρακτήρα στους υγρούς χώρους, λιτές γραμμές και ουδέτερα χρώματα στο χώρο της κουζίνας και της επιφάνειας εργασίας και φαγητού συνθέτουν εικόνες ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ ένας επιβλητικός γωνιακός καναπές με το κεντρικό τραπέζι συνθέτουν το καθιστικό του διαμερίσματος.

    Συμπληρωματικά με τους προαναφερθέντες κρυφούς γραμμικούς φωτισμούς, επιδαπέδια και κρεμαστά φωτιστικά με ρυθμιζόμενες εντάσεις δίνουν στο χώρο μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα και στο χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργεί ανά πάσα στιγμή το κλίμα που επιθυμεί.

    Σημαντικές ωστόσο είναι και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης με την μετατροπή του χώρου σε “έξυπνο σπίτι”. Στοιχεία όπως νέα κουφώματα, access control, κάρτα κεντρικής διαχείρισης ηλεκτρολογικών, συναγερμός και παγίδες στα εξωτερικά ανοίγματα μειώνουν τις ενεργειακές απώλειες και βελτιώνουν τη διαμονή των χρηστών.

    Καθαρές φόρμες, ποιοτικός φωτισμός, υλικά υψηλής αισθητικής και έξυπνες ηλεκτρομηχανολογικές παροχές συνθέτουν το περιβάλλον πολυτελούς ξενοδοχείου όπως ήταν το ζητούμενο και από τον ιδιοκτήτη του χώρου εξαρχής.

    Μελέτη και κατασκευή, Ανάδοχος: A+M – architecture plus mechanical engineering
    Τοποθεσία: Καλλιμάρμαρο, Αθήνα
    Έκταση: 65 τ.μ.
    Φωτογραφία: Σφακιανάκης Γιώργος



    ΣΧΟΛΙΑ