• City Stories

    13 ξεχωριστές προτάσεις για να περάσετε δωρεάν το Σαββατοκύριακο σας

    Social Ballroom: Swing στο ΚΠΙΣΝ


    Το καλοκαίρι προχωρά και οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην πόλη ολοένα και πληθαίνουν. Γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, οι επιλογές μας είναι πολλές και έχουν απ’ όλα: χορό, κινηματογράφο, τραγούδι, θέατρο και άλλα. Το σημαντικότερο; Είναι όλα δωρεάν!

    Schoolwave 2019

    Φέτος το καλοκαίρι, το Schoolwave κλείνει 15 χρόνια παρουσίας και επιστρέφει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Για τρεις μέρες, μια καλοκαιρινή γιορτή στήνεται στο Ξέφωτο, με πρωταγωνιστές 21 μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία ξεχώρισαν μέσα από 113 συμμετοχές: Ars Goetia, Astrarot, Bad Lama, Blizs, Blue Hills, Cerberus, Crisis Call, Disoriented, Hypatia, Les Apelpistiques, Longshots, Meridian Blank, Mistaken, Prysma, Show Trial, Spell The Pain, Taj ΜΑΝXάλ, The Confusion, The Crashes, Γης Μαδιάμ, Γυμνασμένα Κορμιά. Κάθε μέρα κλείνει με έναν special guest: Στις 05/07 τον Φοίβο Δεληβοριά, στις 06/07 τον Εισβολέα και στις 07/07 τον Leon of Athens.

    Παρασκευή 5/7, Σάββατο 6/7, Κυριακή 7/7, 18:30

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Schoolwave
    Schoolwave

    «Weightless» του Andrej Boleslavský

    Μια χορευτική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, ανεπηρέαστη από τη βαρύτητα, μας προσκαλεί στη Στέγη, για να μεταφράσουμε γήινες έννοιες, σε έναν ελαφρύτερο κόσμο. Το έργο Weightless του καλλιτέχνη Andrej Boleslavský, παρουσιάζεται στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης, μέσα από ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και μας μεταφέρει για λίγο σε ένα τέτοιο μέρος, αναπτύσσοντας μία κινηματογραφική εμπειρία σύγχρονου χορού. Ως μια τέχνη άμεσα συνδεδεμένη με τη βαρύτητα -είτε έχει στόχο να την ακολουθήσει, είτε να την υπερνικήσει- ο χορός αποκτά διαφορετική υπόσταση, όταν η δύναμη εκείνη αλλάζει.

    Συζήτηση με τους συντελεστές: Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
    Κράτηση θέσης στο [email protected]
    Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση.

    Παρασκευή 5 /7, 18:00-21:00
    Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107

    «Weightless» του Andrej Boleslavský

    «Το μεγάλο μας Τσίρκο», από την θεατρική ομάδα Θυμέλη

    «Το μεγάλο μας τσίρκο» ήταν θεατρική παράσταση, της οποία η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε από το θίασο Καρέζης-Καζάκου, στις 22 Ιουνίου 1973, στο θέατρο «Αθήναιον». Δημιουργός του θεατρικού έργου ήταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η μουσική ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου. Το έργο, αν και πολιτογραφήθηκε ως κωμωδία, είναι κατ’ ουσίαν αλληγορία, σάτιρα και, σε πολλά σημεία, δράμα. Η υπόθεση του είναι η διαδρομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική κατοχή.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Λιπάσματα 2019: Φεστιβάλ στη θάλασσα».

    Παρασκευή 5/7, 21:00
    Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, Γρ. Λαμπράκη

    «Το μεγάλο μας τσίρκο» επιστρέφει

    Athens Open Air Film Festival

    Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας – και όχι μόνο – μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Χαμένη Λεωφόρος (Lost highway) του Ντέιβιντ Λιντς (στο πλαίσιο του φεστιβάλ)

    Εκτυλισσόµενη µε τη λογική ονείρου, που µπορεί να ερµηνευθεί, αλλά ποτέ να εξηγηθεί, η Χαμένη Λεωφόρος είναι διάστικτη από µια σειρά γεγονότων, που απλά δεν µπορεί να έχουν συµβεί: ένας άνδρας µεταβάλλεται σε κάποιον άλλο, µια γυναίκα, που ίσως είναι νεκρή, σαγηνεύει τον άνδρα που ίσως τη σκότωσε, ένας άνδρας τηλεφωνεί στον εαυτό του και – παραδόξως – βρίσκεται στην άλλη πλευρά της γραµµής για να απαντήσει στο τηλεφώνηµά του!

    Παρασκευή 5/7, 21:30
    Λυκαβηττός

    Χαμένη Λεωφόρος

    Social Ballroom: Swing στο ΚΠΙΣΝ

    Η αγαπημένη σειρά του Social Ballroom του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει, με μια βραδιά αφιερωμένη στο swing. Vintage γοητεία και απαράμιλλο στυλ κατακλύζουν την Αγορά με ένα ανοιχτό μάθημα Lindy Hop και χορευτικό show από τους Athens Boogie, ενώ η βραδιά θα κορυφωθεί σε ένα πάρτι με ένα μοναδικό live από τους The Speakeasies Swing Band.

    Σάββατο 6/7
    20.30 – Μάθημα
    21.30 – Συναυλία/Πάρτι
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Swing στο ΚΠΙΣΝ

    «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», από τους Νέους της Όπερας

    To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι νέοι της όπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει τη δεύτερη εκπαιδευτική περίοδό του, με την παρουσίαση του αριστουργήματος του Βιντσέντζο Μπελλίνι, «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», για δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Νικολέτας Φιλόσογλου.

    Η όπερα του Μπελλίνι «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» εστιάζει στην τραγική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας και όχι τόσο στον διάσημο έρωτά τους.

    Παρασκευή 5/7, 20:00
    Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

    Καπουλέτοι και Μοντέκκοι

    «Growing!», της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

    Mία παράσταση, με τη νέα γενιά των Ελλήνων χορευτών, παρουσιάζει η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), με Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

    Μία παράσταση που αποτυπώνει τη μοναδική στιγμή, στην πορεία ενός χορευτή, αυτήν ακριβώς πριν από την «εκτίναξή» του στον επαγγελματικό στίβο με όλα τα εφόδια που του έχει δώσει η σπουδή του μαζί με την ορμή και τη φρεσκάδα της ηλικίας, ιδανικά συνδυασμένη με την ωριμότητα διακεκριμένων χορογράφων.
    Διαβάστε περισσότερα εδώ.

    Παρασκευή 5/7, Σάββατο 6/7, Κυριακή 7/7, 20:30, 21:00
    Κυριακή 7/7, 19:00
    Πειραιώς 260, Ταύρος

    Growing

    Βιβλιοθήκες: Ανάγνωση Κτηρίων

    Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, την έκθεση αρχιτεκτονικής «Βιβλιοθήκες: ανάγνωση κτηρίων», που εστιάζει στα κτήρια βιβλιοθηκών, που ιδρύθηκαν από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα.

    Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, δημόσιες ή ιδιωτικές, επιστημονικές, αφιερωμένες στην ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην «ανάγνωση», εκτίθενται για να μοιραστούν με το κοινό τους θησαυρούς τους.

    Παρασκευή 5 /7 & Σάββατο 6/7, 10:00 – 20:00
    Κυριακή 7/7, 10:00 – 14:00
    Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Ηρακλειδών 66, Κεραμεικός

    Ανάγνωση κτηρίων

    «Οι πέτρες μιλούν» από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού

    Ο λόγος αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) με τη μορφή θεατρικών δρώμενων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας.

    Ήρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η αρχαία Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης ανά τους αιώνες θα ζωντανεύουν με τρόπο εύληπτο από όλους με αποσπάσματα από την Οδύσσεια, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, τον «Επιτάφιο» του Θουκυδίδη, το Συμπόσιο του Πλάτωνα, τη Ρητορική του Αριστοτέλη κ.ά. Τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποδίδουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος – Δήμητρα Χατούπη», σε σκηνοθετική επιμέλεια Έφης Θεοδώρου.

    Στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Άνοιγμα στην Πόλη – Αθήνα».
    Παρασκευή 5 /7 & Σάββατο 6/7, 11:00 – 13:00
    Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφόρος Bασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα

    οι πετρες μιλουν
    «Οι πέτρες μιλούν», η συλλογή θεατρικών δρώμενων

    ΗΜΕΡΙΔΑ: «Οι κριτικοί, το θέατρο και η νέα αγορά: η ανατομία μιας αβέβαιης σχέσης»

    Το Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ.) διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη σύγχρονη θεατρική κριτική, τα προβλήματα, τις προοπτικές, τα αδιέξοδά της και τις σχέσεις της με τη νέα θεατρική αγορά.
    Σάββατο 6/7, 17:00
    Πειραιώς 260, Ταύρος (Κτίριο Ε’)

    Συναυλία Dimlight, Vonavibe, Yovel

    Οι Dimlight κινούνται σε συμφωνικά death metal metal μονοπάτια, με επιθετικά, hardcore κιθαριστικά riff και κοφτερά γυναικεία φωνητικά να εναλλάσσονται με βαθιά brutal ανδρικά. Ως μια μπάντα ιδιαίτερα ενεργή σε ζωντανές εμφανίσεις, τόσο εντός Ελλάδος όσο και παγκοσμίως, οι Dimlight φέρνουν επί σκηνής την σιγουριά και την εμπειρία εκείνη που υπόσχεται να ξεσηκώσει το κοινό. Οι Vonavibe είναι μια heavy rock μπάντα με επιρροές από το ευρύτερο φάσμα του αμερικάνικου rock ήχου όπου τα aggresive riffs συναντούν τα μελωδικά φωνητικά σε συνδυασμό με ένα ογκώδες rhythm section. Οι Yovel, δημιουργήθηκαν το 2016. Κυκλοφόρησαν το single «Centennial» το 2017 και το Debut / Concept Album τους «Hɪðəˈtu» τον Απρίλη του 2018.
    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Λιπάσματα 2019: Φεστιβάλ στη θάλασσα».
    Σάββατο 6/7, 21:00
    Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, Γρ. Λαμπράκη

    «One One One», από τον Γιάννη Μανταφούνη

    Ο Γιάννης Μανταφούνης μοιράζεται με άλλους, κάθε φορά, χορευτές ένα πείραμα για ερμηνευτές και θεατές. Στο One One One δύο καρέκλες περιμένουν δύο θεατές, προσκαλώντας τους να ζήσουν μια μοναδική στιγμή, καθώς ένας ερμηνευτής θα χορέψει γι’ αυτούς. Με αυθορμητισμό, χιούμορ και διαρκή μετασχηματισμό της κίνησης ξετυλίγεται μια απίστευτη βεντάλια συναισθημάτων και εικόνων και δημιουργείται μια μαγική στιγμή ανταλλαγής με το κοινό, αμφισβητώντας ρόλους και όρια. Συμμετέχουν: 38 χορευτές και χορεύτριες της ΚΣΟΤ.
    Άνοιγμα στην Πόλη – Αθήνα.
    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019.
    Κυριακή 7/7, 19:00
    Πεζόδρομος Ερμού & Αγίων Ασωμάτων

    One, one, one του Γιάννη Μανταφούνη

    «Ο Δράκος», του Γιεβγκένι Σβαρτς στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

    Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού-Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ» παρουσιάζει το έργο του Γιεβγκένι Σβάρτς «Ο δράκος», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μπακαλάκου.

    Κάποια πόλη, κάποιας χώρας, διοικείται, ή μάλλον, καταδυναστεύεται από τον Δράκο. Ο Δράκος έχει τρία κεφάλια, κοφτερά δόντια, δαιμονισμένη όρεξη, αποφασίζει, διατάζει και εξολοθρεύει όποιον τολμήσει να του αντισταθεί. Μια μέρα στην πόλη φθάνει ο Λανσελότος, επαγγελματίας ελευθερωτής, και αναλαμβάνει δράση για να σώσει την πόλη και την αγαπημένη του Έλσα. Θέλει όμως η πόλη να σωθεί; Κι αν ο δράκος σκοτωθεί, ποιος θα έρθει στη θέση του;

    Σάββατο 6/7, 21:00
    Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία, Χαλάνδρι

    «Ο δράκος»



    ΣΧΟΛΙΑ