• Business

    Zhang Yiming: Πως ο ιδρυτής του TikTok έχασε 13 δις δολάρια από την περιουσία του

    Zhang Yiming, ιδρυτής TikTok

    Zhang Yiming, ιδρυτής TikTok


    Με το TikTok να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών αναφορικά με θέματα ασφάλειας, έρχονται στο φως στοιχεία για την περιουσία ενός από τους πλουσιότερους Ασιάτες, του ιδρυτή της Bytedance, στην οποία ανήκει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο Zhang Yiming, 39 χρονών είναι ένας εκ των ιδρυτών  της Bytedance και κατέχει το 20% της εταιρείας μαζί με τον συνεργάτη του. Η αξία της εταιρείας αγγίζει τα 220 δις δολάρια, με τον Zhang να εκτιμάται ότι έχει περιουσία 42,3 δις δολάρια.

    Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται υψηλό το νούμερο, όμως είναι χαμηλότερο κατά 13 δις δολάρια από αντίστοιχες εκτιμήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η εταιρεία αποφάσισε μια επαναγορά μετοχών ύψους 300 δις δολαρίων.

    Παρά την εκρηκτική επιτυχία του TikTok έξω από την Κίνα, η ByteDance βρέθηκε εκτός από τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό να καλείται να διαχειριστεί σοβαρότερα προβλήματα, όπως οι αφόρητες πιέσεις από τις αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έχουν θέσει ζήτημα ασφαλείας και έχουν εκφράσει φόβους για κατασκοπεία, με αποτέλεσμα να συζητάνε ακόμα και την απαγόρευσή του.

    Η αποτίμηση της ByteDance, στον απόηχο των φόβων για κατασκοπεία, έχει μειωθεί, με το Bloomberg Wealth να αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου 20% των ιδρυτών ανήκει στον Zhang, ενώ ο συνιδρυτής Liang Rubo έχει περίπου 1%, με εκτιμώμενη περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 60% της ByteDance και οι εργαζόμενοι κατέχουν το υπόλοιπο 20%, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Chew.

    Ο Zhang παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ByteDance τον Μάιο του 2021 και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της την ίδια χρονιά, αφήνοντας και τις δύο θέσεις στον Liang, 40 ετών, με τον οποίο ήταν συγκάτοικοι στο κολέγιο.



    ΣΧΟΛΙΑ