Με τη στρατηγική σύμπραξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυομένων Τεχνολογιών (HETiA) και του Υπουργείου Ανάπτυξης και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης Chips Joint Undertaking (JU) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», ανακοινώνεται η ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών, του Hellenic Chips Competence Centre (HCCC).

Το HCCC ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2025 και αποτελεί ένα από τα 30 αντίστοιχα κέντρα που δημιουργήθηκαν πανευρωπαϊκά, με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας της Ευρώπης, στον κρίσιμο αυτό τομέα. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του HCCC σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο στην Ελλάδα.

1

Οι ημιαγωγοί αποτελούν θεμελιώδη υλικά για την παραγωγή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ή μικροκυκλωμάτων (“τσιπ”). Παρέχουν τη βάση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, διασφαλίζοντας την αξιόπιστη και αποδοτική λειτουργία τους.

Τα τσιπ είναι μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα που βρίσκονται σχεδόν παντού: σε υπολογιστές, έξυπνα κινητά, οχήματα, ιατρικές συσκευές και δίκτυα επικοινωνίας. Είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση του αναλογικού κόσμου μας, την επεξεργασία δεδομένων και την εκτέλεση εντολών. Αν η λειτουργία τους σταματούσε, θα διαταρασσόταν κρίσιμες υποδομές: ενέργεια, νερό, μεταφορές, επικοινωνίες και δημόσιες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας. Ο σύγχρονος κόσμος, κυριολεκτικά, εξαρτάται από αυτά τα μικροσκοπικά τεχνολογικά επιτεύγματα.

Γιατί τα τσιπ είναι θέμα εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας

Η εξάρτηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από περιορισμένο αριθμό (κυρίως ασιατικών) κατασκευαστών, συνιστά στρατηγική πρόκληση για την Ευρώπη. Η διεθνής έλλειψη τσιπ κατά την πανδημία του Covid-19 (2020–2021) ανέδειξε την ανάγκη επαναφοράς του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της παραγωγής στη Δύση. Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ως Κανονισμό την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα το Σεπτέμβριο του 2023, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής της αυτονομίας και κυριαρχίας.

Η Ελλάδα με το HCCC κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ένταξή της στον ευρωπαϊκό χάρτη στρατηγικών υποδομών στον τομέα των ημιαγωγών (τσιπ). Μέσα από μια εθνική σύμπραξη που συνδέει τη βιομηχανία με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δρομολογεί την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής και νέες, σημαντικές επενδύσεις με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας σε σημαντικό κόμβο Νέων Τεχνολογιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο διεκδικώντας δυναμική παρουσία στην σύγχρονη ψηφιακή οικονομία.

Τι είναι το HCCC και ποιος ο ρόλος του

Το HCCC είναι μια μη κερδοσκοπική σύμπραξη, μια κοινοπραξία εταίρων μεταξύ της HETiA (η οποία εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα των ημιαγωγών και μικροκυκλωμάτων –από μικρές νεοφυείς μέχρι μεγάλες πολυεθνικές) και σχεδόν όλων των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με ενεργή παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα.

Με προϋπολογισμό περίπου 7 εκατ. ευρώ, το Κέντρο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της ελληνικής καινοτομίας και της ευρωπαϊκής τεχνολογικής πρωτοπορίας.

Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά μικροτσίπ θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030. Αν και η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές αγορές κατασκευής ημιαγωγών πολύ μεγάλης κλίμακας (λόγω των υψηλών απαιτήσεων, σε υποδομές και επενδύσεις), έχει σημαντικές ευκαιρίες να τοποθετηθεί σε εξειδικευμένες, μικρότερης κλίμακας εφαρμογές, ιδιαίτερα σε τομείς που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Το HCCC δημιουργεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την ανάπτυξη μιας τέτοιας βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα.

Παράλληλα, το HCCC στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, τη στήριξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση νέου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην υποστήριξη δημιουργίας υποδομών για σχεδιασμό, δοκιμές, και πιλοτική παραγωγή.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: Οι ημιαγωγοί είναι ο πυρήνας των τεχνολογιών του αύριο. Από την τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα επικοινωνίας, μέχρι τις μεταφορές, τα ιατρικά συστήματα και την άμυνα. Με την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών, η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στο ευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών που χτίζεται γύρω από τα μικροκυκλώματα, το πιο στρατηγικό κομμάτι της νέας ψηφιακής εποχής. Με εθνική συμμετοχή ύψους 3,63 εκατομμυρίων ευρώ –που συμπληρώνει ισόποση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση– ιδρύεται το Hellenic Chips Competence Centre, ως σημείο αναφοράς για την έρευνα, την καινοτομία, τη συνεργασία με τη βιομηχανία και την εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Για την υλοποίησή του η HETiA προχώρησε στη σύσταση μιας μη κερδοσκοπικής Σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν και κορυφαία Ερευνητικά Κέντρα όπως o «Δημόκριτος», το ΙΤΕ και το ΕΚΕΤΑ, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία σημαντική συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο Πρόεδρος του HCCC, κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, ανέφερε: Η δημιουργία του Hellenic Chip Competence Centre είναι ένα ορόσημο για τη χώρα μας. Αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια να αξιοποιήσουμε οργανωμένα τις δυνάμεις μας στον χώρο των τσιπ και να ενταχθούμε ενεργά στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τεχνολογική αυτονομία. Η Ελλάδα έχει ήδη διαμορφώσει ένα αξιόλογο οικοσύστημα και με το HCCC δημιουργούμε το θεσμικό και τεχνολογικό πλαίσιο για την επόμενη φάση ανάπτυξης. Καλούμε την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια με όραμα και συνέπεια.

Οι πρώτες δράσεις του HCCC θα παρουσιαστούν στο HETiA Emerging Tech Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2025 στην Αθήνα.

Οι Εταίροι του HCCC

Συντονιστής Εταίρος
– Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA)

Ερευνητικοί και Τεχνολογικοί Οργανισμοί – Εταίροι
– Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» – (ΕΚΕΦΕ-Δ / NCSRD)
– Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΛΛΑΣ – (ΙΤΕ / FORTH)
– Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ / CERTH)

Ακαδημαϊκά Ιδρύματα – Εταίροι
– Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ / NKUA),
– Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ / NTUA),
– Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ / UWA),
– Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ / AUTH),
– Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ / DUTH),
– Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Παν.Ι / UΟI),
– Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ. / UTH),
– Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠαΠΕΛ / UΟP),
– Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ / UPAT),
– Πολυτεχνείο Κρήτης (TUC),
– Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ / HOU)

Συνεργάτες και Βιομηχανία/Δημόσιοι Υποστηρικτές – Εταίροι
– Επιστημονική Εταιρεία Micro&Nano (MICRONANO)

Διαβάστε επίσης

ASML: Ο CEO μετριάζει λόγω των εμπορικών πολέμων τις προβλέψεις για το 2026 – Βουτιά 8% για τη μετοχή

Premia Properties: Στο €1,3 η τιμή διάθεσης των μετοχών της ΑΜΚ

Ο Τραμπ διαψεύδει πως σκοπεύει να απολύσει τον Πάουελ: «Είναι εξαιρετικά απίθανο»