• Business

    Success Story: Ο ιδιοκτήτης του Nammos σήκωσε από τις αγορές 550 εκατ. ευρώ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πως ο Αλέξης Τσίπρας “παραδόθηκε” στις αγορές: Στα τέλη του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση που είχε διοργανώσει η γερμανική Αριστερά (Die Linke) στο Βερολίνο υποστήριζε: “Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η συστημική κρίση του ευρώ, η αρχιτεκτονική στην οποία στηρίχτηκε το ενιαίο νόμισμα, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η λιτότητα, η άνιση διανομή του πλούτου”. Απέδιδε, επίσης, ευθύνες στις “πολιτικές που ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια Μέρκελ-Σαρκοζί” και, βεβαίως, “στον καπιταλισμό”. Ο ίδιος απέκλειε το ενδεχόμενο να δοθεί οποιαδήποτε λύση από τις αγορές! Ποιος ξεχνάει τις περίφημες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες “εμείς θα βαράμε τα νταούλια και αυτοί θα χορεύουν”!

    Χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός δόξαζε τις αγορές που έχουν κατεβάσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Τις δόξαζε, επίσης, επειδή το χρηματιστήριο ανεβαίνει κόντρα στην “κινδυνολογία” της αντιπολίτευσης.

    Κάποιοι θυμήθηκαν τις αρχές του 2000 όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε, “στον πόντο”, τις εκλογές με αφίσες που έδειχναν τη ραγδαία άνοδο του χρηματιστηρίου. Και ας είχε αρχίσει η πτώση από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους! Λέτε να κυκλοφορήσουν σύντομα αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την πορεία του Γενικού Δείκτη;

    Οι επιθεωρητές Κλουζώ του κοινοβουλίου

    Τώρα για τα άλλα ζητήματα που αναδείχθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, ο ταπεινός σχολιογράφος αδυνατεί. Κυρίως επειδή αποτελούν αντικείμενο του αστυνομικού δελτίου, ειδικότητα την οποία δεν διαθέτει!

    Όποιος παρακολούθησε τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο θα έχει καταλάβει. Για να γίνουμε πιο σαφείς: Ο υπουργός ασχολήθηκε μισό λεπτό με την οικονομία και 45 λεπτά με διάφορα θέματα που απασχολούν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές! Αν μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι συνομιλίες υπουργού με φυλακισμένο για σοβαρή υπόθεση δεν το γνωρίζουμε.

    Το ομόλογο της Globalworth και ο ιδιοκτήτης του Nammos

    Πανηγυρίζουν διάφοροι, όπως και ο πρωθυπουργός, για την πορεία του Χ.Α. και τις ομολογιακές εκδόσεις αρκετών ελληνικών εταιρειών, αλλά ο ιδιοκτήτης του γνωστού Nammos της Μυκόνου τους έβαλε τα γυαλιά.

    Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Globalworth Real Estate Investments που ελέγχει ο Γιάννης Παπαλέκας (αγόρασε προ τριετίας κτίριο που στεγάζει το Nammos στην Μύκονο ) στη Ρουμανία σήκωσε προ ημερών 550 εκατ. ευρώ.

    Με πενταετές ομόλογο και κουπόνι 2,875% παρακαλώ! Η Globalworth διαχειρίζεται περί τα 15 ακίνητα στη Ρουμανία και είναι κυρίαρχος στην αγορά κτιρίων γραφείων με εξαιρετικό πελατολόγιο. Σχεδόν το 90% των πελατών της είναι πολυεθνικές!

    Προ ημερών ανακοίνωσε πως επένδυσε 42,5 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει σύγχρονο αποθηκευτικό χώρο που είναι μισθωμένος στην αυτοκινητοβιομηχανία Dacia, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ρουμανίας.

    Γιάννης Παπαλέκας. Μετοχος Globalworth Real Estate Investments (Ιδιοκτήτρια εταιρία του Nammos στη Μύκονο)

    Η αξία του χαρτοφυλακίου της Globalworth προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ με τον Γιάννη Παπαλέκα να ελέγχει το 36%, και τις επενδυτικές εταιρείες York Capital και Oakhill Advisors να έχουν αποκτήσει το 26,2% και το 13,1% αντίστοιχα.

    Οι μετοχές της Globalworth είναι υπό διπαραγμάτευση στην εναλλακτική αγορά (ΑΙΜ) του Λονδίνου. Καθόλου άσχημα. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Δημήτρης Ράπτης, με πολυετή θητεία στον βραχίονα ακινήτων (RREEF) της Deutsche Bank.

    O άγνωστος κροίσος

    Ο 47χρονος Γιάννης Παπαλέκας, ο «άγνωστος κροίσος» του βαλκανικού real estate με καταγωγή από το Ζευγολατιό Κορινθίας, είναι ο επιχειρηματίας που έγινε γνωστός από τις θρυλικές νυχτερινές του εξορμήσεις στα μπαρ και κλαμπ του Λουτρακίου, το «Cocoon» και το «Baby O», τις εποχές που ανέβαινε πάνω στις μπάρες και χόρευε σε στυλ Τζον Τραβόλτα..

    Είναι ο τύπος του επιχειρηματία που παίρνει το learjet του και ταξιδεύει από το Βουκουρέστι, όπου είναι η έδρα του, στη Μύκονο ή στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να ακούσει τον αγαπημένο του τραγουδιστή και φίλο Αντώνη Ρέμο και να τον «επιβραβεύσει» με λογαριασμούς που πολλές φορές ξεπερνάνε σε λουλούδια αρκετές χιλιάδες ευρώ.

    Γιάννης Παπαλέκας. Μετοχος Globalworth Real Estate Investments (Ιδιοκτήτρια εταιρία του Nammos στη Μύκονο)

    Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον επιχειρηματία λένε πως έχει ισχυρές διασυνδέσεις με εφοπλιστές, όπως ο Θόδωρος Βενιάμης, και επενδυτές από την πατρίδα μας και ότι πολλές φορές λειτούργησε με σχήματα τα οποία έχει ιδρύσει ως «ο άνθρωπός τους» στις αγορές των Βαλκανίων.

    Ουσιαστικά, δηλαδή, ενεργούσε ως εκπρόσωπος των αφανών αυτών κεφαλαίων, αφού οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν ήθελαν να δείξουν ότι ενδιαφέρονται οι ίδιοι για αγορές ακινήτων και γης στη Ρουμανία ή σε άλλες χώρες ώστε να μην εκτοξευτούν οι τιμές λόγω της ζήτησης εκ μέρους τους.

    Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, «όταν ο Γιάννης ξεκίνησε να δουλεύει στη Ρουμανία, δεν είχε δικά του χρήματα, απλώς ενεργούσε για λογαριασμό τρίτων». Εκτοτε έχει περάσει πολύς καιρός και φυσικά ο χαμηλών τόνων Γιάννης Παπαλέκας έχει εξελιχθεί σε πολύ δυνατό «παίκτη».

    Θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση η Fairfax;

    Ο καναδικός όμιλος της Fairfax έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τουλάχιστον το μισό από το 20% της Grivalia που πωλείται με bookbuilding από την Eurobank, ενώ ένα 5% οδεύει προς funds που διαχειρίζεται η PIMCO.

    Η Fairfax, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας (σήμερα) θα φτάσει τουλάχιστον το 51,4% της Grivalia. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υποχρεωθεί πλέον να καταθέσει και δημόσια προσφορά με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Αρκετοί το θεωρούν σίγουρο, αλλά θα γνωρίζουμε με ασφάλεια πιθανώς σήμερα. Τα ακίνητα, πάντως, είναι στη μόδα και όχι μόνο στη Ρουμανία.

    Σενάρια για ΟΛΘ

    Το δυστύχημα με τον ΟΛΘ δεν θα είναι μια τυχόν ανατροπή του διαγωνισμού που έφερε πρώτο το σχήμα υπό τη γερμανική DIEP και τη γαλλική CMA-CGM με τον όμιλο Σαββίδη.

    Θα είναι η επιβεβαίωση της πληροφορίας σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος υποψήφιος, η DP World, δεν κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να θεωρείται δεύτερος πλειοδότης σε περίπτωση …ατυχήματος.

    Θα κριθεί άραγε το παιχνίδι στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στις Βρυξέλλες;

    Η καγκελάριος Μέρκελ διαμαρτύρονταν προ ημερών για τα κράτη – μέλη που κάνουν δουλειές με τους Κινέζους. Στην περίπτωση του ΟΛΘ, που εμπλέκονται Γερμανοί με Κινέζους, τι άποψη έχει;



    ΣΧΟΛΙΑ