• Business

    Wilbur Ross: Γιατί ο μεγαλομέτοχος της Eurobank μιλάει για το ελληνικό γιαούρτι;


    Την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα τόνισε ο δισεκατομμυριούχος και επενδυτής στη Eurobank, Wilbur Ross, στην παρέμβασή του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν μερικές ημέρες. Ο Ross υποστήριξε ότι “Mπορεί να υπάρξει όρεξη για επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι η χώρα είναι σε μια καλή αρχή, αρκεί βέβαια να γίνουν μια σειρά από πράγματα”. “Υπάρχουν οκτώ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να εισρεύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις καθώς η όρεξη των επενδυτών είναι εκεί έξω. Το γνωρίζουμε αυτό”. Τις επισημάνεις αυτές έκανε ο Wilbur Ross της WL Ross & Co στη Νέα Υόρκη στo πλαίσιo του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum.

    Τα οκτώ στοιχεία που χρειάζεται να πράξει η Ελλάδα σύμφωνα με τον Aμερικανό μεγαλοεπενδυτή είναι:

    1. “Νομοθέτηση και εφαρμογή των υπολοίπων σημείων του μνημονίου. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Για παράδειγμα, η υπογραφή της περιφερειακής ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια είναι ένα τέτοιο βήμα”.

    2. “Η χώρα πρέπει να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων με επιτόκια κάτω του 5%”.
    3. “Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για τις τράπεζες”.

    4. “Πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις από το αναιμικό 9% του συρρικνωμένου πλέον ΑΕΠ στο 20% όπου και βρίσκονταν το 2007”.
    5. “Πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές σε αντίθεση με την πτώση τους κατά 3,5% για τους 12 μήνες που έληξαν τον Αύγουστο. Η Ελλάδα χρειάζεται να το κάνει αυτό με καλύτερες κυβερνητικές πολιτικές . Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο A. Couomo  ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε πρόσφατα σε μια ομάδα επιχειρηματιών πως υπάρχει σήμερα περισσότερο ελληνικού τύπου γιαούρτι που παράγεται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης από ό, τι στην Ελλάδα. Κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα που επιτρέπει να συμβεί αυτό”.

    6. “Η παραγωγικότητα της εργασίας και η ευελιξία στην αγορά απασχόλησης πρέπει να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό”.

    7. “Ο τουρισμός πρέπει επίσης να ενισχυθεί, ιδιαίτερα οι αφίξεις με αεροπλάνο καθώς είναι αυτοί που ξοδεύουν περισσότερα”.

    8. “Τέλος, πρέπει να υπάρξει μια ώθηση στην τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την πτώση της τάξης του 3,5% που βλέπουμε μέχρι και τον Αύγουστο”.

    “Εάν η Ελλάδα μπορέσει να επιτύχει αυτούς τους οκτώ στόχους , τότε θα υπάρξει μια τεράστια αναπτυξιακή έκρηξη” εκτιμά ο Wilbur Ross.



    ΣΧΟΛΙΑ