• Business

    Βουτιά για τις μετοχές Deutsche Bank και Commerzbank – Μυστήριο με πωλήσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Deutsche Bank

    κτίριο της Deutsche Bank


    Οι μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank σημείωσαν βουτιά μετά από τις ρευστοποιήσεις μεριδίων συνολικής αξίας 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) των δύο μεγαλύτερων εισηγμένων τραπεζών της Γερμανίας.

    Ένας άγνωστος επενδυτής της Deutsche Bank πούλησε ποσοστό αξίας 1,27 δισεκατομμυρίων ευρώ με discount 7,9% στην τιμή κλεισίματος της Δευτέρας, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 11% το πρωί της Τρίτης.

    Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg δείχνουν ότι στο τέλος του 2021 υπήρχαν μόνο δύο επενδυτές στην Deutsche Bank που κατέχουν επαρκείς μετοχές για μια τόσο μεγάλη πώληση: η BlackRock και η Capital Group.

    Η BlackRock είναι σε μεγάλο βαθμό ένας παθητικός επενδυτής και το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού της συνδέεται με τη συμμετοχή της Deutsche Bank σε διάφορους χρηματιστηριακούς δείκτες και επομένως δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός πωλητής.

    Ταυτόχρονα σημειώθηκε πώληση μετοχών αγνώστου κατόχου της Commerzbank ύψους 475 εκατ. ευρώ με discount 6,6%, με τις μετοχές της τράπεζες  να υποχωρούν έως και 9,6% στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.

    Σημειώνεται ότι και οι δύο εντολές διεκπεραιώθηκαν με τη βοήθεια της Morgan Stanley. 

    Οι ρευστοποιήσεις της Δευτέρας έρχονται μόλις τρεις μήνες αφότου το private equity Cerberus Capital Management άρχισε να πουλά τα μερίδιά της στις δύο τράπεζες, τραβώντας ουσιαστικά την πρίζα σε μια επένδυση που αποδείχθηκε χαμένο στοίχημα.

    Τόσο η Deutsche Bank όσο και η Commerzbank έχουν εγκλωβιστεί σε φιλόδοξα προγράμματα ανάκαμψης για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών τους στην αρχή του έτους, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφατα σκίασε τις προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg News η Capital Group βρισκόταν πίσω από αντίστοιχες συναλλαγές στη Barclays Plc τον Μάρτιο. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.

    «Παραμένουμε σίγουροι για τη στρατηγική μας, όπως αυτή παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Investor Deep Dive τον Μάρτιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Deutsche Bank. «Όπως είπαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας των επενδυτών μας, είχαμε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της χρονιάς και οι στόχοι μας παραμένουν αμετάβλητοι».

    «Η πώληση μιας μετοχής δεν αλλάζει τίποτα στη στρατηγική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Commerzbank. «Το επιχειρηματικό μοντέλο και η διαχείριση κινδύνων της τράπεζας έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολους καιρούς».

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρηματιστήριο: Σήμα από Ευρώπη παίρνουν οι πωλητές, υπό πίεση οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ