• Business

    Vitex: Διψήφια ανάπτυξη και συγκράτηση κερδοφορίας

    Αρμόδιος Γιαννίδης

    Αρμόδιος Γιαννίδης


    Αύξηση πωλήσεων,  και βελτίωση ρευστότητας πέτυχε πέρυσι η Vitex σε μια πληθωριστική χρονιά.

    Η εταιρεία της οικογένειας Γιαννίδη, μιας εκ των βασικών παικτών στην αγορά των χρωμάτων και των μονωτικών υλικών πέρασε το φράγμα των 60 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις καταγράφοντας αύξηση κατά 13,48%.

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 63,2 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση σημειώνοντας αύξηση σε απόλυτα αξία κατά 7,5 εκατ. ευρώ.

     Το μεικτό αποτέλεσμα αυξήθηκε σε 16 εκατ. ευρώ έναντι 15,6 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα χρήσης ανέρχονται στο ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ της χρήσης 2021.

    Η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον Αρμόδιο Γιαννίδη κάνει λόγο για από τις πιο αποδοτικές χρονιές σε επίπεδο πωλήσεων, σε συγκράτηση του δανεισμού και σε βελτίωση της ρευστότητα,  η οποία διετέθη σε χρηματοδότηση επενδύσεων, αγοράς αποθεμάτων α΄ υλών έτσι ώστε ο λόγος Δάνεια προς EBITDA να διαμορφωθεί σε 3,51%.

    Στα 19,5 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός

    Ο καθαρός δανεισμός της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε 19,5 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη δάνεια προς πωλήσεις να διαμορφώνεται σε 30,9%. Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός το 2021 ήταν στα 15,9 εκατ. ευρώ.

    Τα έξοδα Διοίκησης και Διάθεσης άνευ αποσβέσεων ανήλθαν σε 11,78 εκατ. ευρώ και αποτέλεσαν το 18,62 % των πωλήσεων. Το EBITDA προ ανόργανων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε σε 5,6 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων μειώθηκαν σε 3,19 εκατ. ευρώ από 3,23 εκατ. ευρώ το 2021 και το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζει μείωση στα 1,36 εκατ. ευρώ από 1,99 εκατ. ευρώ στην περασμένη οικονομική χρήση.

    Τροφοδότης, η εγχώρια αγορά

    Η εγχώρια αγορά αποτελεί κατά κύριο λόγο τον τροφοδότη της Vitex, η οποία ωστόσο έχει παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες. Το 2022 από το συνολικό της τζίρο τα 51,9 εκατ. παράγονται στην εσωτερική αγορά. Η συνεισφορά στις πωλήσεις από τις εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσης ανέρχεται σε 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2021 και σε τρίτες χώρες σε 4,6 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ το 2021.

    Αυξημένες αγορές πρώτων υλών

    Στη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, συνέβαλε, σύμφωνα με τη διοίκηση, το γεγονός ότι διαβλέποντας την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων σε α΄ ύλες, ενέργεια, κόστος μεταφορών, προχώρησε σε αυξημένες αγορές πρώτων υλών με σκοπό την ενίσχυση των αποθεμάτων με χαμηλότερο κόστος αγοράς.

    Τα αποθέματα σαν ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο 19,3 %. Συνολικά το 2022 τα αποθέματα ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, η  παραγωγική της μονάδα λειτουργεί με διαδικασίες μηδενικής ενέργειας έχοντας εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο οροφής 750KW, που αποτελεί μέρος συνολικής σχετικής επένδυσης ισχύος άνω του 1MW.

    Η εταιρεία, με έδρα στον Ασπρόπυργο Αττικής και τέσσερις σύγχρονες μονάδες παραγωγής και δύο θυγατρικές σε Βουλγαρία και Σερβία, προχώρησε σε επενδύσεις παγίου εξοπλισμού ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο  7,7% επί των πωλήσεων.

    Οι επιφυλάξεις του ορκωτού λογιστή

    Πάντως στην έκθεσή του ο ορκωτός λογιστής εκφράζει γνώμη με διατύπωση επιφύλαξης σε τέσσερα σημεία και ειδικότερα:

    • Δεν διενεργήθηκαν αποσβέσεις επί των λοιπών άυλων στοιχείων συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η αξία των λοιπών άυλων στοιχείων, το σύνολο της καθαρής Θέσης και τα αποτελέσματα προηγουμένων χρήσεων, να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.
    • Απεικονίζεται η αξία κτήσης μετοχών εταιρειών ύψους 7,2 εκατ. ευρώ χωρίς να τίθενται υπόψη στοιχεία σχετικά με την εύλογη αξία των μετοχών με αποτέλεσμα να εκφράζεται επιφύλαξη για την ορθή αποτίμησή τους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα, της κλειόμενης και των προηγούμενων χρήσεων καθώς και στο σύνολο της Καθαρής Θέσης της εταιρείας.
    • Στις εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες περιλαμβάνονται και επισφαλείς και επίδικες απαιτήσεις από προηγούμενες χρήσεις συνολικού ποσού 5,3 εκατ. ευρώ περίπου, για τις οποίες η διενεργηθείσα απομείωση ποσού 2,69 εκατ. ευρώ  υπολείπεται της απαιτούμενης κατά ποσό 2,5 εκατ. ευρώ , με συνέπεια, η αξία των εμπορικών απαιτήσεων, το σύνολο της Καθαρής Θέσης και τα αποτελέσματα προηγουμένων χρήσεων να εμφανίζονται αυξημένα κατά 2,5 εκατ. ευρώ.
    • Τέλος, δεν σχηματίζεται πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία. Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022, το συνολικό ύψος της μη σχηματισθείσας πρόβλεψης ανέρχεται σε € 577.000,00 περίπου.

    Διαβάστε επίσης

    Intracom: Στη δημοσιότητα το πληροφοριακό δελτίο της Δημόσιας Πρότασης για την Κλουκίνας-Λάππας

    Profile: Επανέναρξη του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών

    Mytilineos: Έρχεται νέα στρατηγική εξαγορά -Πάνω από 1 δισ. EBITDA το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ