• Business

    Βιτάλι Μπορίσοφ: Σε τροχιά εκκίνησης η επένδυση €500 εκατ. στην Ελούντα

    Ο Βιτάλι Μπορίσοφ, Ρώσος επιχειρηματίας

    Ο Βιτάλι Μπορίσοφ, Ισραηλινός επιχειρηματίας


    Το πρώτο βήμα για την αδειοδότηση της μεγάλης επένδυσης του Iσραηλινού Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα σηματοδοτεί η θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, που δημοσίευσε χθες την εισήγηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Σχετική γνωμοδότηση αναμένεται από διψήφιο αριθμό υπηρεσιών, καθώς η μελέτη έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, με σημαντικότερη αυτή της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί στις αρχές του φθινοπώρου, το πιθανότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι εισηγήσεις των αρχών θα ανάψουν το πράσινο φως για τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος σε ΦΕΚ, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Θυμίζουμε πως αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για την επένδυση που υλοποιείται υπό το νομικό πλαίσιο εγκεκριμένου ΕΣΧΑΣΕ.

    Στο πλαίσιο του έργου Elounda Hills έχει ήδη αναπτυχθεί και λειτουργεί ένα boutique ξενοδοχείο και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, που δίνουν το σήμα για τα προσεχή έργα. Οι πωλήσεις των πρώτων κατοικιών έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ συνολικά θα διατεθούν περίπου 400 βίλες και διαμερίσματα, έναντι τιμήματος που θα ξεκινούν από 600.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 7,5 εκατ. ευρώ.

    Εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, η Mirum σχεδιάζει να ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες με τα έργα υποδομής, για τα οποία θα βγει διαγωνισμός το προσεχές φθινόπωρο. Οι επενδυτές έχουν ήδη λάβει οικοδομική άδεια για τη χωροθέτηση της μαρίνας 64 θέσεων σκαφών – την οποία θα διαχειρίζεται η Camper & Nicholson –, επομένως έως τον Ιούλιο ξεκινούν οι εργασίες.

    Σύμφωνα με τη μελέτη για την ανάπτυξη του παραθεριστικού χωριού χωρητικότητας 2.734 κατοίκων σε έκταση 737 στρεμμάτων, η τελική προς πολεοδόμηση έκταση ανέρχεται σε 734.670 τετραγωνικά μέτρα, μετά την αφαίρεση από την εγκεκριμένη έκταση του ΕΣΧΑΣΕ τριών εκτάσεων. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση που δύναται να υλοποιηθεί είναι 146.934 τ.μ. και η μέση πυκνότητα οίκησης υπολογίζεται 3,72 άτομα ανά στρέμμα.

    Σε 10 χρόνια η ολοκλήρωση της συνολικής ανάπτυξης

    Οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών, σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Αρχικά υλοποιούνται οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, η κατασκευή κοινόχρηστων χρήσεων και η διαμόρφωση των τεχνικών υποδομών και στη συνέχεια οι εργασίες κατασκευής των κατοικιών θα λαμβάνουν χώρα σταδιακά.

    Σε αντίθεση με τα περισσότερα θέρετρα στην επικράτεια, το παραθεριστικό χωριό της Mirum θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αναμενόμενη χαμηλή πληρότητα κατά τους χειμερινούς μήνες και αυξημένη τους θερινούς. Σε περίοδο αιχμής και σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία στο επενδυτικό σχέδιο θα απασχολείται προσωπικό 735 ατόμων, όπως αναφέρει η μελέτη.

    Ο Ρωσοϊσραηλινός επενδυτής, Βιτάλι Μπορίσοφ

    Η πρώτη φάση της επένδυσης προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με 137 δωμάτια, 66 επώνυμες βίλες και 81 επώνυμα διαμερίσματα, beach club, εστιατόρια και τη μαρίνα, καθώς κι ένα μπουτίκ ξενοδοχείο 15 κλειδιών στον χώρο της μαρίνας. Η επένδυση σηματοδοτεί και την άφιξη της αμερικανικής One Hotels στην Ελλάδα, ενώ το θέρετρο θα λειτουργήσει το 2026.

    Η τουριστική ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε τρεις οικιστικές περιοχές. Στις λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινιστεί ότι, κατ’ εξαίρεση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, επιτρέπεται η ανέγερση μέχρι πέντε κτιρίων – τοποσήμων μέγιστου ύψους 15 μέτρων.

    Σημειωτέον, ότι η γνωμοδότηση της Περιφέρειας είναι μεν θετική, αλλά θέτει ορισμένους όρους, όπως η εξέταση εναλλακτικών σεναρίων για επεμβάσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν εντός δασικών εκτάσεων και η εξέταση σχεδιασμού διαδρομών τελεφερίκ.

    Η Περιφέρεια ζητά επίσης να καταστεί σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου από τον χρόνο έναρξης των εργασιών, να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία, ενώ επισημαίνεται ότι ενώ η μελέτη των επενδυτών κάνει λόγο για ελικοδρόμιο εντός της ανάπτυξης, στο Προεδρικό Διάταγμα του ΕΣΧΑΣΕ δεν προβλέπεται, παρατηρείται έντονη παρουσία τουριστικών καταλυμάτων και παραθεριστικών οικιών σε σχετικά μεγάλη πυκνότητα, με την Περιφέρεια να τονίζει πως «η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για το πεδίο προσγείωσης – απογείωσης ελικοπτέρων αναμένεται να προκαλέσει οχλήσεις στα παρακείμενα καταλύματα».

    Διαβάστε επίσης

    Attica Group: Γιατί έλαβε πιστοποίηση ISO;

    Intrcom: Ολοκληρώθηκε το deal 60 εκατ. ευρώ για την πώληση της Intracom Technologies στην IAI

    Nasdaq: Super deal 10,5 δισ. δολαρών – Εξαγόρασε την Adenza

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ