• Business

    Βύρων Νικολαΐδης: Ελλάδα και Τουρκία, δυο τσακωμένα αδέλφια που επιτέλους τα βρήκαν- Η σκυτάλη στους επιχειρηματίες

    Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert


    Η βάση για νέες συνεργασίες και επενδύσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και ένα θετικό κλίμα γεμάτο δυνατότητες ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης επιχειρηματιών και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

    Ψυχή αυτής της επιτυχίας, ο Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και Πρόεδρος της PeopleCert ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο mononews.gr για την επιτυχία της διοργάνωσης, το θερμό κλίμα και τις πολλές δυνατότητες που ανοίγονται.

    Ο επιχειρηματίας που ήρθε στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη ως οικονομικός Μετανάστης το 1982, έγινε από πολύ φτωχός πολύ πλούσιος από τη δουλειά του στην Meril Lynch που τον επέλεξε να ανοίξει το investment banking στην Τουρκία επειδή μιλούσε τούρκικα, ήταν και ο μόνος επιχειρηματίας που συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    Όνειρό του είναι μια νέα εποχή  ειρηνικής και αμοιβαία αποδοτικής σχέσης των δύο χωρών. Βαθιά πεποίθησή του, ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά που τις ενώνουν και ακόμη περισσότερα να κερδίσουν, αν είναι ενωμένες, αν συνεργάζονται και αξιοποιούν μαζί τις ευκαιρίες που έρχονται.

    Η αγάπη του για την Πόλη και για τις δύο χώρες  που θέλει να τις δει να συνεργάζονται και η αισιοδοξία του, ήταν μεταδοτικές και πλέον ένας δρόμος με προοπτική άνοιξε.

    Ο αέρας μύριζε δυνατότητες

    Περιγράφοντάς μας, τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει:

    “Αρχικά είπα την Πέμπτη το βράδυ, μια μέρα πριν το Φόρουμ, να κάνω ένα τραπέζι σε Έλληνες και Τούρκους, και τελικά έγινε κάτι πολύ μεγάλο. Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς συμμετέχοντες και κυρίως το κλίμα ήταν πολύ καλό, νιώθαμε όλοι ότι αυτό που έρχεται θα έχει βάθος.

    Η ουσία όλη έγινε την Πέμπτη το βράδυ.  Μίλησα και στα τουρκικά και στα ελληνικά. Και αυτό ήταν καταλυτικό για του Τούρκους. Τους μίλησα για τα κοινά των δύο λαών και το πόσα έχουμε που μας ενώνουν. Ο υφυπουργός Κώστας  Φραγκογιάννης ήταν εξαιρετικός, και όπως είπε στα 5 χρόνια που είναι σε αυτή τη θέση, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα ελληνοτουρκικά θα έπαιρναν τέτοια τροπή και ότι θα βρισκόταν να μιλήσει ως υπουργός μπροστά από μια ορχήστρα. Υπήρχε έντονη συγκίνηση και προσδοκία. Σαν δυο τσακωμένα αδέρφια που επιτέλους τα βρήκαν…

    Και ο αέρας μύριζε δυνατότητες, ωραίο μέλλον, τι μπορούμε να κάνουμε μαζί”. 

    Μοιάζουμε, έχουμε ίδια γούστα, ίδιες συνήθειες

    “Τους είπα ότι  πάντα ονειρευόμουν αυτή τη βραδιά και ότι  σκέφτομαι πόσο μοιάζουν οι δύο λαοί μεταξύ μας, ξεκινώντας από τις φυσιογνωμίες.  Ήμασταν μισοί Έλληνες μισοί Τούρκοι και δεν  ξεχωρίζαμε ποιοι είναι ποιοι σε κάθε τραπέζι. Τους είπα  ότι μας αρέσουν τα ίδια φαγητά, γελάμε με τα ίδια ανέκδοτα, έχουμε τις ίδιες συνήθειες, τα παιδιά μας στο εξωτερικό κάνουν παρέα μεταξύ τους γιατί μοιράζονται τις ίδιες συνήθειες,

    Και ότι οι Τούρκοι φίλοι μου, μου λένε πως αν κάποια μέρα  να φύγω από την Τουρκία το μέρος που θα εγκατασταθώ είναι  η Αθήνα είναι η Ελλάδα εκεί αισθάνομαι σπίτι μου. Και πώς αισθανόμαστε  οι Έλληνες,  για την Πόλη. Όταν λέμε η Πόλη, μια είναι η Πόλη που την έχουμε στην καρδιά μας και την ψυχή μας.

    Επίσης, τόνισα, ότι οι πολιτικοί πάτησαν το κουμπί έναρξης για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος άνθισης, θετική στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά όμως αυτοί που παίρνουν τη σκυτάλη και θα κερδίσουν τον αγώνα είναι οι επιχειρηματίες που τρέχουμε και οσμιζόμαστε τις ευκαιρίες. Υπάρχουν ρίσκα, αλλά οι επιχειρηματίες για αυτό είμαστε, για να παίρνουμε ρίσκα να τα ελέγχουμε, να πάμε μπροστά, και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται μετά από πολλά χρόνια…” 

    Το νερό κοχλάζει

    Γιατί όμως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών;

    “Για τους Τούρκους, η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν πολύ ελκυστική. Το πρώτο είναι ότι είναι μέλος της Ε.Ε και μια τουρκική επιχείρηση που έρχεται στην Ελλάδα αποκτά βάση για την Ευρώπη. Το δεύτερο η θέση της στον τουρισμό και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα νησιά. Αλλά και η τεχνολογία, το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, κάνουν την Ελλάδα ελκυστική.

    Για τους Έλληνες πάλι, η Τουρκία είναι 8 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, και πολύ κοντά και είναι ιδανική για να δραστηριοποιηθούν.

    Και το σημαντικότερο στη σημερινή συγκυρία είναι η κοινή πολιτική βούληση των δύο χωρών σε μια εποχή που και οι δύο ηγέτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ισχυροί και έχουν μια τετραετία μπροστά τους. Και έδωσαν το σήμα, πάτησαν το σταρτ.

    Τώρα τη σκυτάλη παίρνουμε εμείς οι επιχειρηματίες να τρέξουμε τις εξελίξεις. Και τα ρίσκα σήμερα είναι λελογισμένα. Το νερό κοχλάζει, δεν έχει βράσει ακόμη. Και υπάρχουν πολλοί τομείς, όπως το εμπόριο, η τεχνολογία, ο τουρισμός και η ενέργεια που μπορούν να αναπτυχθούν”.     

     



    ΣΧΟΛΙΑ