• Business

    Βιώσιμη ανάπτυξη: Οι εταιρείες αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής

    • ESG Team
    Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και CEO της ICAP

    Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και CEO της ICAP


    Επιτακτική ανάγκη για τις εταιρείες χαρακτηρίζει ο προέδρος και CEO του Ομίλου ICAP CRIF, Νικήτας Κωνσταντέλλος, την αναπροσαρμογή των επιχειρηματικών τους μοντέλων και της στρατηγικής τους στη βάση των κριτηρίων ESG, ώστε να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Βιώσιμης Ανάπτυξης & ESG σε Επιχειρήσεις, επισημαίνει εκτός άλλων ότι οι εταιρείες κρίνουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης των δράσεων ESG, αφού το 55% θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης/εφαρμογής των σχετικών πρακτικών κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.

    Συγκεκριμένα αναφέρει σε δήλωσή του:

    «Η δεκαετία που διανύουμε έχει ανακηρυχθεί ως η δεκαετία δράσης του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Απομένουν λιγότερο από επτά χρόνια για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας του 2030 του ΟΗΕ και είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν στη μέτρηση, τη δημοσιοποίηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Οι τελευταίες εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέστησαν ακόμα πιο αναγκαία και επιτακτική για τις εταιρείες την αναπροσαρμογή των επιχειρηματικών τους μοντέλων και της στρατηγικής τους στη βάση των κριτηρίων ESG, ώστε να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Εταιρικής Υπευθυνότητας χαρακτηρίζοντάς την ως ‘πολύ’ ή ‘πάρα πολύ’ σημαντική, με σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι δαπάνησαν υψηλότερα ποσά για την υλοποίηση πρακτικών ESG το 2022 συγκριτικά με το 2021.

    Ωστόσο, οι εταιρείες κρίνουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης των δράσεων ESG, αφού το 55% θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης/εφαρμογής των σχετικών πρακτικών κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρεί τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την ευρύτερη οικονομία (93%), καθώς και την ενίσχυση της εταιρικής εικόνας (92%), ως τα κυριότερα οφέλη που αποκομίζουν από την υιοθέτηση δράσεων ESG.

    Τα κονδύλια για το περιβάλλον των εταιρειών καλύπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο (40%) στο συνολικό προϋπολογισμό των εταιρειών για τις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης – ESG, ακολουθούν οι δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνία (36%) και οι ενέργειες που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση (24%). Το κόστος εφαρμογής ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αποτελούν τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες υλοποίησης πρακτικών ESG.

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των δράσεων ESG, πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς τους, παράλληλα με τη μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού τους αποτυπώματος, παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική και αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση. Η αξιολόγησή τους θα πρέπει να γίνεται με βάση όχι μόνο τη χρηματοοικονομική τους επίδοση, αλλά και το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο παράλληλα με τη διακυβέρνησή τους».

    Διαβάστε επίσης: 

    BT Group: Σχέδια για περικοπή 55.000 θέσεων εργασίας

    Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση στην ΕΚΤΕΡ για ανέγερση ξενοδοχείου στην Πάρο



    ΣΧΟΛΙΑ