• Business

    Βαρυμπόμπη – Τατόι: Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την καταστροφή και την αναγέννηση 7.715 στρεμμάτων δάσους

    • NewsRoom

    Τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω κύματος καύσωνα, μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή συγκλόνισε την Ελλάδα. Δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της χώρας, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

    Οι εικόνες συγκλονιστικές. Η μάχη για να σωθούν οι φυσικοί πνεύμονες πρασίνου τιτάνια. Και η επόμενη ημέρα δύσκολη, γεμάτη ερωτηματικά, τόσο για τα αίτια της τραγωδίας όσο και για το μέλλον.

    Στον νομό Αττικής, το πύρινο μέτωπο έπληξε κατά κύριο λόγο μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και ζωτικής σημασίας για την πρωτεύουσα: την περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, με τις πυκνές δασικές εκτάσεις – έναν επίγειο παράδεισο σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας.

    Πυκνά δάση από χαλέπιο πεύκη, κυπαρίσσια, λεύκες, πλατάνια, οξιές, αγριοκουμαριές, ελιές, αλλά και εσπεριδοειδή και πολλά άλλα δέντρα, έγιναν στάχτη μέσα σε ώρες.

    Μια τραγωδία που, αν δεν αντιμετωπιζόταν, θα μπορούσε να επιφέρει και άλλες, όπως διάβρωση του εδάφους, πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνο αναστολής της διαδικασίας φυσικής αναγέννησης του δάσους. Καταστροφές που απετράπησαν χάρη στις έγκαιρες και ταχύτατες παρεμβάσεις που έγιναν το αμέσως επόμενο διάστημα για τη θωράκιση και αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.

    Με στοχευμένες παρεμβάσεις από ανθρώπους με εξειδικευμένες επιστημονικές, αλλά και εμπειρικές γνώσεις για το δάσος και τη λειτουργία του, που έκοψαν δέντρα, δημιούργησαν «φράκτες» για τη συγκράτηση του εδάφους και των φερτών υλικών, ώστε να διατηρηθούν το χώμα και τα ρέματα που υπήρχαν σε κάθε σημείο και να μπορέσουν να δώσουν νέα ζωή μέσα από το καμένα.

    Έτσι, τον Απρίλιο του 2022, περίπου οκτώ μήνες μετά την καταστροφή, παραδόθηκε το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στον νομό Αττικής. Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε έκταση 7.715 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, ένα έργο αποκατάστασης, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, που ως Ανάδοχος είχε αναλάβει η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas).

    Στόχος του έργου είναι, όπως προαναφέρθηκε, η αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ανάγκη η περιοχή, ώστε να καταστεί δυνατή η φυσική αναγέννηση του δάσους. Μια πρωτοβουλία που συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι η Coca-Cola στην Ελλάδα, έχοντας δεσμευθεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Γιατί η απάντηση στην κλιματική κρίση είναι η δράση.

    «Μετά τη φωτιά»: Ο μεγάλος αγώνας 

    Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας της φύσης στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου αποτυπώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με πρωταγωνιστές όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.

    Στόχος αυτής της αποτύπωσης είναι να μην ξεχαστεί ποτέ η καταστροφή που βιώσαμε και να υπενθυμίζει πάντα την ελπίδα για την αναγέννηση της φύσης. Και, παράλληλα, να ειπωθεί ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της περιοχής την επόμενη ημέρα.

     

    Κατά την παράδοση του έργου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Coca-Cola στην Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στήριξε με ενθουσιασμό τον θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης. H συνεισφορά της στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύτιμη. Συνολικά, η Coca-Cola έχει χρηματοδοτήσει με 1,8 εκατ. ευρώ αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι, σε έκταση 7.715 χιλιάδων στρεμμάτων. Σήμερα, τα έργα αυτά, που ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλουν στην αναγέννηση του φυσικού μας πλούτου».

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Από την πλευρά της, η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της CocaCola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους ανθρώπους που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλιστεί η άμεση προστασία και αποκατάσταση της περιοχής και σημείωσε: «Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα συμβάλλουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

    Η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της The CocaCola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, σημείωσε πως «με οδηγό τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις με θετικό αντίκτυπο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να αποτελούμε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ώστε, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, όλοι μαζί να κάνουμε πράξη ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

    Ο Βαγγέλης Γκουντούφας, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, και ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών, κατά την παράδοση του έργου