• Business

    Τζεφ Μπέζος: Πώς μια ιστορική γέφυρα έχει εγκλωβίσει το πολυτελές γιοτ του, αξίας 500 εκατ. δολαρίων

    O Jeff Bezos και το πολυτελές γιοτ του σε ναυπηγείο της Ολλανδίας


    Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος ονειρευόταν αυτό το καλοκαίρι να είναι έτοιμο το σούπερ γιοτ του, μεγέθους 120 μέτρων με αίθουσα κινηματογράφου, πισίνα, επαγγελματικούς χώρους αλλά και ένα σκάφος συνοδείας που θα διαθέτει ελικοδρόμιο.

    Όμως δεν περίμενε τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ολλανδίας που αρνούνται να γκρεμιστεί μία ιστορική γέφυρα, καθώς το ιστιοφόρο δεν «χωράει» να περάσει κάτω από αυτή, για να βγει στη θάλασσα.

    Νωρίτερα, η ολλανδική εταιρεία Oceanco που έχει κατασκευάσει το πολυτελές Black Pearl, είχε υποσχεθεί στον δισεκατομμυριούχο ότι ένα τμήμα της γέφυρας θα αποσυναρμολογηθεί για να μπορέσει το γιοτ να ταξιδέψει. Πριν λίγες μέρες όμως, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, απέσυρε την πρόταση προς τη δημοτική αρχή του Ρότερνταμ, αφήνοντας στον «αέρα» τον τρόπο απεγκλωβισμού του γιοτ με την κωδική ονομασία Υ721.

    Ο «διάδοχος» του Black Pearl

    Η Ολλανδία είναι διάσημος προορισμός για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ή να προσθέσουν ένα πολυτελές σκάφος στην συλλογή τους. Η ολλανδική εταιρεία Oceanco, ανέλαβε να κατασκευάσει το μεγαλύτερο γιοτ, από όσα έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής, για έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

    Και ο Τζεφ Μπέζος δεν έκανε καμία έκπτωση για την κατασκευή του.

    Αν και ελάχιστες φωτογραφίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το εσωτερικό του γιοτ παραμένει μυστήριο, σύμφωνα με το Boat International το γιοτ κατασκευάζεται με πρότυπο το κομψό Black Pearl, δημιούργημα της ίδιας εταιρείας.

    To Black Pearl, πρότυπο για την κατασκευή του πολυτελούς γιοτ του Μπέζος. Οceancoyacht.com

    Θα περιλαμβάνει τρία καταστρώματα, στο ένα εκ των οποίων θα υπάρχει πισίνα και υπολογίζεται ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και μέχρι 18 επισκέπτες, μαζί με 40 άτομα προσωπικό.

    Το γιοτ μήκους άνω των 120 μέτρων έχει μαύρο σκαρί, λευκό κατάστρωμα και τρία ιστία ύψους 40 μέτρων το καθένα.

    Ίσως το πιο εξωφρενικό, δεν είναι το ίδιο το πολυτελές γιοτ, αλλά το συνοδευτικό σκάφος που προβλέπεται να το ακολουθεί.

    Σε αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει ελικοδρόμιο, το οποίο φέρεται να κατασκευάζεται επί του παρόντος από την Damen Yachting επίσης στην Ολλανδία.

    Αυτό το μικρότερο γιοτ αναμένεται να είναι «φορτωμένο» με μια σειρά από παιχνίδια, όπως τζετ σκι, ταχύπλοα, πολυτελή αυτοκίνητα και ίσως ακόμη και ένα προσωπικό υποβρύχιο.

    Το εσωτερικό του είναι εμπνευσμένο από το Eos, ένα ακόμα διάσημο γιοτ που ανήκει στον στενό του φίλο και ιδρυτή της Fox, Barry Diller.

    Το «μπλόκο» από τους Ολλανδούς

    Πριν μερικούς μήνες η εταιρεία Oceanco γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αποσυναρμολογήσει μέρος της γέφυρας, με έξοδα δικά της αλλά και του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, ώστε να το πλοίο να παραδοθεί φέτος, αφού πρώτα διενεργηθούν κάποια δοκιμαστικά.

    Πρόκειται για τη γέφυρα Koningshaven, μια κατασκευή 95 ετών που είναι γνωστή ως «De Hef» και θεωρείται εθνικό μνημείο.

    Η γέφυρα De Hef στην Ολλανδία

    Η είδηση έφερε αντιδράσεις από πολιτικούς αλλά και από κατοίκους που απειλούσαν να περιμένουν τη διέλευση του πλοίου και να ρίξουν αυγά.

    Η εταιρεία, ύστερα από λίγο απέσυρε το αίτημα για άδεια μερικής αποσυναρμολόγησης της γέφυρας λόγω φόβων βανδαλισμού κι ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο για το πώς θα απελευθερώσει το πλοίο από το ναυπηγείο.

    Ο Vincent Karremans, αντιδήμαρχος δημοσίων έργων του Ρότερνταμ, δήλωσε ότι η Oceanco «προς το παρόν δεν θα ζητήσει την περιβαλλοντική άδεια για την αφαίρεση της γέφυρας».

    Εάν η εταιρεία με έδρα το Alblasserdam, στην Ολλανδία άλλαζε γνώμη, θα έπρεπε να «ξεκινήσει και να ολοκληρώσει επιτυχώς μια νέα διαδικασία αδειοδότησης», η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Karremans.

    Οι τοπικές αρχές, που αρχικά είχαν συμφωνήσει με την εταιρεία για την αποσυναρμολόγηση της γέφυρας,  αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τη νομοθεσία σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του αντιδημάρχου, ώστε να ελέγξουν αν μία τέτοια ενέργεια μπορεί να γίνει σε σπάνιες περιπτώσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της κατασκευής.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζεφ Μπέζος-Λευκός Οίκος: Λογομαχούν για τις τιμές των καυσίμων μέσω Twitter

    Amazon: Ολοκληρώνεται η εξαγορά της Metro-Goldwyn-Mayer έναντι 8,5 δισ. δολαρίων

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ