• Business

    Εφιάλτης στην Αθήνα: Τα ομόλογα δείχνουν ατύχημα


    Μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν φαινόταν να απασχολεί ιδιαίτερα τις αγορές: η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας παρέμενε το βασικό σενάριο επενδυτών και αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι οι Ευρωπαίοι θα κλιμάκωναν τις πιέσεις προς την Αθήνα να αποδεχθεί όλα όσα της ζητούνται, ώστε να αποφύγουν έναν νέο ελληνικό εκτροχιασμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, και η Ελλάδα, όπως πάντα, τελικά θα υπέκυπτε και η ζωή θα συνεχιζόταν και πάλι.

    Όμως η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη Δευτέρα άλλαξε τα δεδομένα, καθώς ο σκληρός τόνος του ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα και το γεγονός ότι σημειώθηκε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ ανώτατων στελεχών του Ταμείου για τη χώρα μας προκάλεσε στις αγορές ανησυχία, με δεδομένο ότι οι ενδείξεις αυτές κάθε άλλο παρά θετικές δεν είναι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, και με δεδομένο επίσης ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως η παρουσία του ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ως έχει το ελληνικό πρόγραμμα.

    Αυτό που φοβούνται οι επενδυτές τώρα είναι ότι με το “μέτωπο” του ΔΝΤ να παραμένει ανοιχτό, με Έλληνες και ξένους αξιωματούχους να καταφέρονται εναντίον του Ταμείου για τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την Ελλάδα (ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για μία “ξεπερασμένη” έκθεση με αδικαιολόγητα σκληρά σχόλια), το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται ουσιαστικά “στον αέρα”. Πόσω μάλλον που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πως αν το ΔΝΤ δε συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα – κάτι φυσικά που θα χρειαστεί χρόνο, και σε αυτό το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η χώρα μας θα είναι ουσιαστικά “ξεκρέμαστη”.

    Αν φυσικά το ελληνικό πρόγραμμα βγει εκτός τροχιάς, αυτό θα σημάνει και ότι τα όνειρα της κυβέρνησης για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταρρεύσουν με πάταγο, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την αποδοχή ελληνικών ομολόγων να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

    Και βέβαια, με όλα αυτά στο μυαλό, οι επενδυτές αρχίζουν και σιγοψιθυρίζουν (και κάποιοι να μιλούν πιο δυνατά) κουβέντες περί Grexit, επαναφέροντας τον εφιάλτη του 2015 στο προσκήνιο…

    Κάπως έτσι εξηγείται και η σταθερή άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, με το δεκαετές ομόλογο να αγγίζει το 8% και το διετές ομόλογο να έχει ξεπεράσει πλέον το 10%, την ώρα που τα ελληνικά CDS καταγράφουν επίσης άνοδο, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι επενδυτές ανησυχούν πως αυξάνονται οι πιθανότητες πιστωτικού γεγονότος μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

     Τι επισημαίνει η Capital Economics

    Ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών και πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυξάνεται ξανά, εκτιμά η Capital Economics, καθώς οι ζοφερές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος καθιστούν αμφίβολη τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Capital Economics, η τελευταία ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει ότι το Ταμείο βλέπει πλέον το χρέος να αυξάνεται περισσότερο απ’ ότι προέβλεπε πέρσι. Το γεγονός αυτό μειώνει την πιθανότητα συμμετοχής του στο πρόγραμμα διάσωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να σταματήσουν οι πληρωμές και η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε χρεοκοπία.

    Ο οίκος σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όμως αυξάνεται ο κίνδυνος αποχώρησής του. «Αν συμβεί αυτό, η Bundestag θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ ενός νέου προγράμματος διάσωσης που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες εγγυήσεις από τη Γερμανία για να καλυφθεί το κενό. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάτι τέτοιο να μην περάσει, ιδιαίτερα όχι πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και από τη στιγμή που η Ελλάδα εξαρτάται από τις δόσεις του προγράμματος διάσωσης για να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων, ο κίνδυνος χρεοκοπίας και πιθανού Grexit έχει για μία ακόμη φορά αυξηθεί».

    Ως σημείο ανάφλεξης της κρίσης θεωρείται το προσεχές καλοκαίρι όταν επίκεινται σημαντικές πληρωμές για την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ιδιώτες επενδυτές.

    Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με τις οποίες στα συμπεράσματα του ΔΝΤ δεν συνυπολογίζονται οι πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και η δημοσιονομική της πρόοδος, η Capital Economics δεν… πείθεται: «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των οφειλών του δημοσίου, ιδιαίτερα προς ασφαλιστικά ταμεία και κρατικά νοσοκομεία. Όταν οι οφειλές αυτές εξοφληθούν, τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να επιδεινωθούν».

    Reuters: Οι επενδυτές φοβούνται ελληνικό “ατύχημα”

    Την ανησυχία του σχετικά με το αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εκφράζει με συνέντευξή του στο Reuters, διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest.

    Οι επενδυτές εμφανίζονται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα και δεν είναι σίγουροι αν η χώρα θα μπορέσει να αποπλήρωσει τις υποχρεώσεις της, ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του το Reuters.

    Η κύρια ανησυχία των επνεδυτών πηγάζει από το ενδεχόμενο να μην έχει κλείσει η αξιολόγηση έως τις αρχές Ιουλίου, οπότε η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα προκειμένου να αποπλήρωσει περίπου 8 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και άλλα 2 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλλει τον ίδιο μήνα στους επενδυτές.

    Ο Lutz Roehmeyer, είναι διαχειριστής κεφαλαίων στο γερμανικό fund LBB-INVEST, το οποίο έχει στην κατοχή του περίπου 3 εκατ. ευρώ από το ομόλογο που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλιο. Μιλώντας στο Reuters δήλωσε χαρακτηριστικά :”Υπάρχει μία ανησυχία, για τον αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της ενώ κάποιο “ατύχημα” θα μπορούσε να συμβεί”.

    Πάντως και ο ίδιος παραδέχεται ότι οι πιθανότητες λένε ότι τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: “Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές και κατά την άποψή μου θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι ένα πράγμα να έχεις πρωτοσέλιδα σχετικά με την χορήγηση επιπλέον χρημάτων στην Ελλάδα και άλλο πράγμα να έχεις πρωτοσέλιδα σχετικά με ζημιές που πλέον διαχέονται στην ΕΚΤ, προσέθεσε ο Lutz Roehmeyer.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Αυξάνονται οι φόβοι για «ατύχημα» με την Ελλάδα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση του mononews: O Ντάισελμπλουμ το παίρνει πάνω του για να κλείσει η αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man:Το κρυφό ραντεβού Πανταλάκη – Καλογρίτσα για τα δάνεια. O κωδικός από τις Βερμούδες που ρευστοποίησε μετοχές 32 εκ ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ