• Business

    Τρομάζουν πια οι πολίτες: Λόγω των φόρων δεν πληρώνουν δάνεια και κάρτες

    τράπεζες


    Ανάπτυξη με εξωφρενικούς και εξοντωτικούς φόρους γίνεται; Μάλλον έτσι πιστεύουν στο Μαξίμου, αφού το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα προβλέπει ανάπτυξη 2,7%, η οποία όμως βασίζεται σε φόρους, φόρους και ακόμα περισσότερους φόρους, συνεχίζοντας στην ίδια, διόλου επιτυχημένη συνταγή των τελευταίων χρόνων που το μόνο που έχει καταφέρει είναι να διαλύσει τις όποιες προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομίας και να… αδειάσει τις τσέπες των φορολογούμενων.

    Ναι, στην κυβέρνηση δείχνουν πολύ περήφανοι για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2017: Ανάπτυξη 2,7% (μετά από ύφεση 0,3% φέτος) και πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ είναι δύο στόχοι που το οικονομικό επιτελείο του Μαξίμου θεωρεί εφικτούς. Ποιο είναι όμως το σχέδιό του για να τα καταφέρει; Η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων; Φυσικά και όχι. Το «σχέδιο» της κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, από το οποίο προκύπτουν επιπλέον φόροι της τάξεως των 1,835 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,464 δις αφορούν σε έμμεσους φόρους…

    Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς ότι οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού θα επιτευχθούν; Όχι και πολύ. Όχι μόνο γιατί παραδοσιακά οι προϋπολογισμοί «πέφτουν έξω» στις προβλέψεις τους, αλλά και γιατί τα δεδομένα δείχνουν ότι οι νέοι φόροι θα αποτελέσουν δυσβάσταχτο βάρος όχι μόνο για τους φορολογούμενους, αλλά και για τις τράπεζες – και εν τέλει για την ελληνική οικονομία.

    Αρκεί να μιλήσει κάποιος με ένα τραπεζικό στέλεχος για να καταλάβει τι σημαίνει «υπερφορολόγηση». Αυτό που θα ακούσει είναι ότι στους πιο πιεσμένους φορολογικά μήνες (όπως ήταν και ο Σεπτέμβριος που μόλις μας πέρασε) τα προβλήματα στην αποπληρωμή δανείων επιδεινώνονται, και επομένως η αύξηση των φόρων μόνο αρνητικά θα επιδράσει στο τεράστιο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες, την ώρα μάλιστα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται αντί να μειώνονται.

    Έτσι, η ανησυχία είναι έκδηλη μεταξύ των τραπεζιτών για το τι μέλλει γενέσθαι με τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς ό,τι και να γίνει για να ρυθμιστούν τρέχοντα δάνεια και να καταστούν εξυπηρετούμενα, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν λόγω της υπερφορολόγησης «κοκκινίζουν» καθημερινά όλο και περισσότερα ενήμερα δάνεια, καθώς οι πολίτες αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τις πληρωμές των δανείων τους και των πιστωτικών τους καρτών για να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους.

    Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ένα στα τέσσερα δάνεια που σήμερα είναι ενήμερα δεν θα καταστεί δυνατό να εξοφληθεί, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας – με την αύξηση των φόρων, το ποσοστό αυτό απλώς θα αυξηθεί κι άλλο.

    Γίνεται όμως ανάπτυξη με τράπεζες «καθηλωμένες» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Δε γίνεται…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/skliros-polemos-gia-ta-noumera-dimoskopisis-gkremisan-ta-onira-tou-siriza-ke-maximou-antepitithete-olo-paraskinio/79201



    ΣΧΟΛΙΑ