• Business

    Τρέλα στην αγορά των bulkers: Παρά την κρίση, τα πλοία αυξάνονται αντί να μειώνονται!

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Θα περίμενε κανείς ότι σε μία περίοδο που η αγορά των bulkers πραγματικά υποφέρει, η τάση θα ήταν η μείωση του στόλου των bulkers, με μία σημαντική αύξηση των διαλύσεων πλοίων. Κι όμως, αυτό που συμβαίνει, κόντρα σε κάθε λογική, είναι το ακριβώς αντίθετο: στο πρώτο μισό του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank, ο στόλος των bulkers αυξήθηκε κατά 49 πλοία, αφού μόνο 298 πλοία αποσύρθηκαν, ενώ 347 νέα πλοία έκαναν την εμφάνισή τους, αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα των bulkers κατά 6 εκατομμύρια dwt!

    Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Amit Mehrotra, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία, σημαίνει ότι η ανάκαμψη του κλάδου των bulkers θα καθυστερήσει περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, καθώς όλες οι αναλύσεις θεωρούσαν δεδομένη μία αύξηση των διαλύσεων.

    «Νομίζω ότι αν δεν έχουμε έναν καθαρό αριθμό που να μειώνεται σημαντικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η ανάκαμψη είναι ένα ή δύο χρόνια μακριά», δήλωσε ο Mehrotra στο TradeWinds, και πρόσθεσε: «Είχες τη χειρότερη αγορά dry bulk στην ιστορία, τουλάχιστον από τότε που κρατάμε στοιχεία, και κόντρα σε αυτήν την ύφεση είχες αύξηση 49 πλοίων στον στόλο dry bulk παγκοσμίως. Είναι γελοίο. Δείχνει πόσο κατακερματισμένη είναι η αγορά».

    Παράλληλα, τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι ο στόλος των τάνκερ αυξήθηκε κατά 116 πλοία στους τομείς του αργού πετρελαίου και των προϊόντων. Μόνο τα VLCC αυξήθηκαν κατά 24 πλοία, γεγονός που ο Mehrotra χαρακτηρίζει αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του στόλου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    «Δε με νοιάζει αν η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο κόσμος αρχίσει να το πίνει», σχολιάζει χαρακτηριστικά για το αργό πετρέλαιο, και συμπληρώνει: «Το συμπέρασμα είναι, υπάρχει ένας τόνος επιπλέον χωρητικότητας».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/esiodoxos-o-mpodouroglou-erchonte-kaliteres-meres/60453



    ΣΧΟΛΙΑ