• Business

    Τραπεζίτες: Όποιος επιχειρηματίας δε βάλει λεφτά, χάνει το μαγαζί του


    “Επιχειρηματίας, που δε θα βάλει λεφτά, δεν πρόκειται να κρατήσει την επιχείρησή του”. Με αυτή την ξεκάθαρη φράση, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος περιγράφει στο mononews.gr την τακτική, που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς καλούνται άμεσα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομενα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τη Φρανκφούρτη, βάσει και των μνημονιακών υποχρεώσεων, ενώ στο βάθος υπάρχουν πάντα οι κυοφορούμενες αλλαγές στις διοικήσεις.

    Τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα…

    Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητά από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων. Δηλαδή, κάθε τράπεζα θα ορίζει τον αριθμό των επιχειρήσεων και το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο αυτές θα έχουν αναδιαρθρωθεί.

    …και τα κεφαλαιακά penalty

    Σε περίπτωση, που – στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος – η τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει το πλάνο, για το οποίο έχει δεσμευθεί, και δεν έχουν επιτευχθεί οι σχετικοί στόχοι, τότε θα επιβαρυνθεί με κεφαλαιακά penalty. Αυτά, πολύ απλά, σημαίνουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα οδηγηθούν πολλά βήματα πίσω. Γι αυτό και οι διοικήσεις τους δίνουν το στίγμα τους για την πολιτική, που θα χαράξουν από εδώ και στο εξής. Ο στόχος είναι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια να έχουν περιοριστεί μέχρι το τέλος του 2016 στο 1/4 των σημερινών.

    Η ενδοτραπεζική βαβέλ…

    Στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, που έχουν γίνει μέχρι ήμερα – όπως για παράδειγμα στις ιχθυοκαλλιέργειες -, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και ουκ ολίγες αποτυχημένες προσπάθειες. Στις περιπτώσεις αυτές, η αποτυχία οφείλεται, όχι μόνο στην άρνηση των επιχειρηματιών να συνεργαστούν, φοβούμενοι ότι θα χάσουν το… μαγαζί τους, αλλά και στις διαφωνίες των τραπεζών.
    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης επιχείρησης, με δάνεια 100 εκατ. ευρώ, υπέρ της διευθέτησης των οποίων συμφώνησαν οι 4 από τις 5 τράπεζες, που είχαν μάλιστα χορηγήσει και τη συντριπτική πλειονότητα του συγκεκριμένου ποσού. Κι όμως. Το βέτο, που άσκησε η πέμπτη (με δάνεια μόλις 5 εκ. ευρώ προς την εταιρεία), ήταν αρκετό για να μπλοκάρει το σχέδιο.

    …και ο κανόνας του 67%

    Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr, είναι στα σκαριά νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα προβλέπει πως θα αρκεί η συμφωνία των 2/3 των πιστωτών (67%), ώστε να προχωρήσει το οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η παρέμβαση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο για την αγορά, η οποία δεν αντέχει για πολύ να περιμένει την αποκατάσταση της ρευστότητας, όσο και για τις διοικήσεις των τραπεζών, εν όψει και των όποιων αλλαγών στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ