• Business

    Τραπεζικό άλμα


    Έντονα ανοδικά αντέδρασαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών και ακολουθώντας την εκρηκτική άνοδο των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Ωστόσο, η υψηλή κεφαλαιοποίηση αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη της αγοράς, με τις μετοχές των μικρότερων εταιριών να παραμένουν στο περιθώριο.

    Μία ανάσα από το limit up βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, γεγονός που αποδίδεται από τους αναλυτές αφενός στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μετοχές έχουν καταγράψει τις περισσότερες απώλειες από τις αρχές του έτους και αφετέρου στη διόρθωση της υπέρβολής των προηγούμενων συνεδριάσεων.

    Ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε έντονα ανοδικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών φτάνοντας μέχρι το υψηλό των 491,63 μονάδων και τελικά τερμάτισε στις 487,92 μονάδες με κέρδη 7,40%. Αυξημένη ήταν και η αξία των συναλλαγών που ανήλθε στα 74,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, ωστόσο, ποσοστό άνω του 50% πραγματοποιήθηκε από τρεις τραπεζικές μετοχές. Η Alpba Bank εμφάνισε τζίρο 22,9 εκατ. ευρώ, η Eurobank ακολούθησε με συναλλαγές 12,9 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 9,64 εκατ. ευρώ.

    Η Eurobank έκλεισε στο limit up, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 28,57%, η μετοχή της Εθνικής σημείωσε άνοδο 26,67% και η Alpha Bank κέρδισε ποσοστό 21,21%.

    Σύμφωνα με τον κ. Τάκης Ζαμάνη, Υπεύθυνο Συναλλαγών της Beta Securities, το ελληνικό χρηματιστήριο παρασύρθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα και τους φόβους για το μέλλον των τραπεζών, μετά τη φημολογία για ενδεχόμενο bail in. Ωστόσο, το ανοδικό γύρισμα των αγορών του εξωτερικού σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των σεναρίων για νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες έκαναν τους επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσεις σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα και σπεύδουν να επανατοποθετηθούν.

    Πάντως, αυτό που πρέπει να διευκρινήσουμε είναι ότι το υψηλό ρίσκο παραμένει στη χώρα και μία ανοδική αντίδραση δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν αλλαγή του κλίματος και της τάσης.

    Πάρτι ανόδου και στην Ευρώπη

    Θετικό κλίμα επικράτησε σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να κλέβουν την παράσταση. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η ισχυροποίηση του κινεζικού γουάν, που περιόρισε τις αρχικές ανησυχίες για υποτίμηση του νομίσματος.

    Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ο δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραφε κέρδη άνω του 3% στην αγορά του Λονδίνου. Την κούρσα ανόδου οδήγησαν οι ιταλικές και ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ικανοποιημένη από την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο ισχυρός άνδρας επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση εάν υπάρξει κίνδυνος οι αναταραχές στις αγορές να επηρεάσουν τον πληθωρισμό. Παράλληλα τόνισε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την πολιτική της το Μάρτιο, εξέλιξη που αναμφισβήτητα θα πυροδοτήσει νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της, επηρεάζοντας ανάλογα τις αγορές το επόμενο διάστημα.

    Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena SpA κατέγραψε κέρδη άνω του 8%, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Οι αντίπαλες τράπεζες Banco Popolare και Intesa Sanpaolo σημείωσαν άνοδο 8,5% και 4,8% αντίστοιχα.

    Η Credit Suisse, που επίσης σημειώσε αρνητικό ρεκόρ στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ανέκαμψε με άνοδο άνω του 3%, ενώ κέρδη 1,1% σημείωσε ο τίτλος της HSBC, καθώς η διοίκηση της ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο, μετά την σκέψη για μετεγκατάσταση της στο Χονγκ Κονγκ.

    Στο μεταξύ, η γερμανική Bundesbank περιέκοψε τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας ανάλογες εξελίξεις και στην ευρύτερη περιοχή της ευρωζώνης, γεγονός που αν επιβεβιαωθεί θα αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.



    ΣΧΟΛΙΑ