• Business

    Τράπεζες: Τα σχέδια για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους

    • NewsRoom
    τράπεζες


    Tα υπόλοιπα «ασημικά» τους θα αξιοποιήσουν τους επόμενους μήνες οι τράπεζες, επιχειρώντας να τελειώνουν σταδιακά με τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα μεγάλα deals έχουν γίνει – Finansbank, Eurolife, Αte Ασφαλιστική – και κάποια όπως το Χίλτον έχουν δρομολογηθεί ενώ αρκετές ενδιαφέρουσες συμμετοχές, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, το Nτυνάν, η NBGI, η HSW θα «παίξουν» εντός του 2017. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα Βαλκάνια όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν βάλει στην άκρη τον ανταγωνισμό και σχεδιάζουν συμπράξεις με στόχο να βρουν επενδυτές.

    Οι τράπεζες ολοκλήρωσαν τις μεγάλες συμφωνίες που ήταν η πώληση της Finansbank από την Εθνική, της Eurolife από την Eurobank στην Fairfax και μετά από πολύμηνη εκκρεμότητα, της Ate Ασφαλιστικής στην Ergo. Ως το τέλος του 2017, όπως προβλέπουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, θα πρέπει η Εθνική να πωλήσει πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η μεταβίβαση της NBGI και της Αστήρ Παλάς και ο Ομιλος Πειραιώς οφείλει να διαθέσει το Ερρίκος Ντυνάν, την Avis και τη συμμετοχή του στην HSW.

    Η Alpha Bank βρίσκεται στην καταληκτική φάση πώλησης του Χίλτον, έχοντας αποκλειστικές συζητήσεις με την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ-Dogus και όπως η Eurobank που μένει μόνο να μεταβιβάσει, ως το 2018, το 20% της Grivalia, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

    Όσον αφορά τα Βαλκάνια, οι τράπεζες βλέπουν «παράθυρο ευκαιρίας» για να αποφορτιστούν οι πιέσεις αναδιάρθρωσης της παρουσίας στην περιοχή μετά την κρίση των ιταλικών τραπεζών, εκ των βασικών ανταγωνιστών τους στις τοπικές αγορές.

    Οι ελληνικοί όμιλοι πάντως έχουν καταλήξει στο μοντέλο με το οποίο θα γίνει η εκλογίκευση, με βάση τις δεσμεύσεις προς την DGComp, των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, προκρίνοντας την ενοποίηση δυνάμεων ανά χώρα και τη συμμετοχή στην «κοινοπραξία» ξένων επενδυτών. Η συνεργασία εκτός συνόρων έχει αποδώσει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες ανάλογα με τον βαθμό υποχρεώσεων από τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα προχωρήσουν σε συνένωση δυνάμεων.

    Το μοντέλο της βουλγαρικής Postbank του Oμίλου Eurobank που απορρόφησε τις εργασίες της Alpha Bank στην τοπική αγορά ήταν ενδεδειγμένο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες αγορές.

    Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες καταλήγουν σε συνεργασία ανά αγορά με τρόπο ώστε να ενώνουν δυνάμεις σε ένα κοινό σχήμα, στο οποίο θα συμμετάσχει τρίτος επενδυτής – και υπάρχει μεγάλο σχετικό ενδιαφέρον από ξένα funds που τοποθετούνται στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε τράπεζα θα έχει οφέλη ανάλογα με την αρχική της δύναμη στην τοπική αγορά και θα είναι δυνατή η ανάπτυξη του σχήματος με νέα κεφάλαια, κάτι που οι ελληνικοί μητρικοί όμιλοι δεν μπορούν να κάνουν.

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λειτουργούν με διαφορετικές ταχύτητες, καθώς η Eurobank έχει τις μικρότερες δεσμεύσεις μείωσης της παρουσίας, η Alpha Bank επίσης, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eθνική Τράπεζα ο βασικός κανόνας είναι η πλήρης αποεπένδυση, με ορίζοντα το τέλος του 2018. Στην κατεύθυνση αυτή, ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα και μάλιστα με αγαστή συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων ομίλων.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/l-fragkiadakis-aftin-tin-kinisi-chtizi-xana-tin-fimi-tis-ethnikis-trapezas/68244



    ΣΧΟΛΙΑ