• Business

    Τράπεζες : Πώς πέρασε ο έλεγχος στην ΕΚΤ χωρίς κανένας να το καταλάβει

    banks


    Πολλά είναι τα «στραβά» του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως ίσως κανένα δεν είναι πιο εξοργιστικό από την άνευ όρων παράδοση των «κλειδιών» των ελληνικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και μάλιστα χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι τότε…

    Όταν η κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις των δανειστών και πέρασε τον νόμο για τις διοικήσεις στις τράπεζες , είναι φανερό πως δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς είχε κάνει. Το κατάλαβε όμως όταν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έβαλε «φρένο» στην επιλογή της για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα. Κι αυτό γιατί, όπως ορίζει ο επίμαχος νόμος, απαγορεύεται να τοποθετηθούν σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στις ελληνικές τράπεζες στελέχη που να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με ελληνικές τράπεζες τα τελευταία δέκα χρόνια! Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή αποκλείονται σχεδόν όλα τα προερχόμενα από την Ελλάδα στελέχη, ανοίγοντας τον δρόμο για τον αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Και το… έγκλημα συνεχίζεται με την επιστολή που έστειλε αυτήν την εβδομάδα στις τράπεζες ο SSM, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, η οποία θα εγκρίνει όλες τις υποψηφιότητες για τις ανώτερες διοικητικές θέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να είναι ξένοι.

    Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν πως η Αθήνα πολύ σύντομα δεν θα έχει κανέναν ουσιαστικά έλεγχο πάνω στις τράπεζες, αφού όλα τα πρόσωπα που θα ήθελε η κυβέρνηση να τοποθετήσει σε ανώτατα πόστα «κόβονται» από τους περιορισμούς του νόμου που η ίδια ψήφισε – αντίθετα, τον έλεγχο ουσιαστικά θα τον έχει ο SSM.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου, είχε καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών, βάσει του οποίου τα στελέχη που «κόβονται» στην αξιολόγηση θα έπρεπε να αντικατασταθούν μέχρι το τέλος του Ιουλίου – κάτι βέβαια που όπως φαίνεται είναι αδύνατο πρακτικά να γίνει, με τις αλλαγές να δρομολογούνται για τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

    Μία παράμετρος που πρέπει να επισημάνουμε είναι οι πολύ χαμηλές αποδοχές που προβλέπονται για τα νέα στελέχη, καθώς το πλαφόν που έχει τεθεί για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών έχει τεθεί στα 50.000 ευρώ μεικτά ετησίως, ένα ποσό που δύσκολα θα προσελκύσει αξιόλογα στελέχη υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα.

    Τα δεδομένα αυτά συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που σαν άλλη Scarlett O’ Hara καλείται να βασιστεί στην… καλοσύνη των ξένων – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για «καυτά» θέματα όπως είναι αυτό της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, όπου από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουμε ραγδαίες (και μάλλον δυσάρεστες) εξελίξεις…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/nei-kanones-sta-capital-controls-opios-ferni-neo-chrima-stin-trapeza-to-diakini-elefthera/63351



    ΣΧΟΛΙΑ