Νέα δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ – ή 200 εκατ. ευρώ το μήνα- χορήγησαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Συγκεκριμένα οι εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών ως 2,5 εκατ. ευρώ «έτρεξαν» με ρυθμό 16%, και στο 16,6% για τις χρηματοδοτήσεις προς όλες τις επιχειρήσεις.

1

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή η «έκρηξη» των επιχειρηματικών χορηγήσεων και δη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων για το 2025, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσουν οι CEOs των τραπεζών μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε με την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

Μάλιστα τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Ιούνιο έδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 16,6% κατέκτησαν την δεύτερη θέση στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις στην Ευρωζώνη.

Το ποσοστό αυτό είναι εξαπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για το σύνολο της ευρωζώνης (2,7%).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με ετήσιο ρυθμό 19,2%, στη δεύτερη η Ελλάδα με 16,6%, στην τρίτη η Κροατία με 12,2% και στην τέταρτη θέση η Εσθονία με 11,2%.

Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ολλανδία με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,7%. Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%).

Επίσης από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη, όσον αφορά το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, με ετήσια αύξηση 11,1%, καθώς στην ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%.

Τις καλύτερες επιδόσεις εμφάνισαν η Κροατία με 13,3% και η Εσθονία με 11,8%, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Φινλανδία (0,5%), Αυστρία (1,0%), Ιταλία (1,4%) και Γερμανία (2,0%).

Αυτή η «έκρηξη» των επιχειρηματικών χορηγήσεων αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2025, ήταν της τάξης των 2,35 δισ. ευρώ, από 471 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 30 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον η ΤτΕ σημειώνει πως οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν πιο χαλαροί ως έναν βαθμό το 2ο τρίμηνο, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2025, καθώς οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό συνέβαλαν στη μείωση του περιθωρίου των τραπεζών, κυρίως για τα συνήθη δάνεια.

Αναφέρει επίσης ότι το 2ο τρίμηνο φέτος η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και ειδικότερα η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων, αυξήθηκε σε έναν βαθμό, αφενός λόγω χρηματοδοτικών αναγκών αφετέρου λόγω έλλειψης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι και το 3ο τρίμηνο του 2025, η συνολική ζήτηση για δανεισμό θα παραμείνει αμετάβλητη.

Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής η ΤτΕ υπογραμμίζει πως το 2024 υπογράφηκαν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ και εκταμιεύθηκαν τα 20,8 δις ευρώ.

Από αυτά τα 8,5 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με 3,2 δις ευρώ και οι μικρές με 1,8 δισ. ευρώ.

Περίπου το 40% της αξίας των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και μεταποίησης και της παραγωγής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των χρηματοδοτικών πόρων λήφθηκε από επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, ενώ σχεδόν το ήμισυ των πόρων αφορούσε κάλυψη αναγκών για κεφάλαιο κίνησης.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της ΤτΕ τον Απρίλιο του 2025 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο (17,2%) που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2009.

Την παροχή επιχειρηματικών πιστώσεων υποβοήθησαν τα προγράμματα συγχρηματοδότησης και εγγυοδοσίας αναπτυξιακών φορέων, καθώς και τα τραπεζικά δάνεια συγχρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων συνέβαλε και η μείωση των επιτοκίων τα οποία τον περασμένο Μάιο διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο ως εξής:

-Στο 4,78% για δάνεια ύψους ως 250.000 ευρώ

-Στο 4,32% για δάνεια ως 1 εκατ. ευρώ

-Στο 3,89% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

-Στο 4,2% το επιτόκιο δανείων τακτής λήξης προς μικρομεσαίους

-Στο 5,8% το επιτόκιο επαγγελματικών δανείων διάρκειας άνω των 5 ετών.