• Business

    Τρ. Πειραιώς: Σε 15 ημέρες το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 1500 άτομα


    Ο κύβος ερίφθη. Το αργότερο έως το τέλος του μήνα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα έχει δώσει το πράσινο φως στον όμιλο της Πειραιώς να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου  έως 1500 ατόμων. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου με τους οποίους συνομίλησε το mononews.gr το σχέδιο έχει εγκριθεί από την διοίκηση της τραπεζας και έχει υποβληθεί στο ΤΧΣ προς έγκριση. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 110 εκατ ευρώ .  Με βάση το κόστος αυτό  προκύπτει ότι κατά μέσο όρο το πακέτο που θα λάβει κάθε εργαζόμενος θα είναι σε μέσα επίπεδα πέριξ των ύψους 70.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ετήσια βάση η εξοικονόμηση στην μείωση του λειτουργικού κόστους που επιτυγχάνει η τράπεζα είναι πολύ μεγάλη. Μετά την Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες αλλά και η Attica bank.

    think tank 1 Illustratie- Esther AartsΟι συνολικοί εργαζόμενοι στις τράπεζες φθάνουν τους 44 χιλιάδες και μετά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να μειωθούν στους 39 με 38,8 χιλιάδες. Η Πειραιώς προχωράει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 1500 εργαζομένων που όμως υπό προυποθεσεις μπορούν να φτάσουν και τα  1750 άτομα .

    Η Eurobank μέχρι τέλη Μαρτίου του 2016 θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 1000 εργαζομένων.  Η Alpha bank θα ανακοινώσει τον Απρίλιο πρόγραμμα εθελουσίας που θα μπορούσε να φθάσει τους 450 εργαζομένους.

    Η Alpha bank θεωρεί ότι με 150 εργαζομένους η εθελούσια της θα κάλυπτε κάποιες  προϋποθέσεις, ωστόσο αν μπορέσει θα κινηθεί μεταξύ 400 και 500 εργαζομένων. Η Εθνική θα προχωρήσει – σε επόμενη φάση – σε εθελουσία 1700 εργαζομένων. Συνολικά από το τραπεζικό σύστημα θα αποχωρήσουν 5,2 χιλιάδες εργαζόμενοι.

    Με ποια κριτήρια θα πραγματοποιηθούν οι εθελουσίες;

    Το μοντέλο που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες ως προς τις εθελούσιες εξόδους θα είναι τριπλό και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
    1)Μοντέλο sabbatical όπου οι εργαζόμενοι για 2 χρόνια θα πληρώνονται, δεν θα εργάζονται στην τράπεζα και εν συνεχεία θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
    2)Οι αποζημιώσεις θα φτάσουν τις 200.000 ευρώ. Το σημείο εκκίνησης θα είναι τα 45.000ευρώ.
    3)Θα υπάρξουν κριτήρια ηλικιακά ανεξαρτήτως των ετών που έχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.



    ΣΧΟΛΙΑ