• Business

    Τράπεζα Αττικής: Φήμες για αγωγές και μηνύσεις από υπαλλήλους που έχασαν τις περιουσίες τους από τις μετοχές


    Αγωγές και μηνύσεις εναντίον της προηγούμενης διοίκησης που τους έπεισαν να επενδύσουν στην τράπεζα Αττικής τις οικονομίες μιας ζωής φέρεται να ετοιμάζουν κάποιοι εκ των υπαλλήλων της τράπεζας Αττικής. Οι υπάλληλοι της τράπεζας Αττικής τοποθετήθηκαν στα 0,30 λεπτά αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες η μετοχή είχε υποχωρήσει κατά περίπου 50%. Τις προηγούμενες ημέρες η τιμή της μετοχής είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στις 2 Αυγούστου στα 0,058 λεπτά (σήμερα στα 0,062 ευρώ) . Η τράπεζα κατά την διάρκεια της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης συγκέντρωσε 681 εκατ. κεφάλαια και ακόμη δεν έχει καλύψει τα 70 εκατ. του TIER 1. Εκτός από τους υπαλλήλους  τράπεζας που χάνουν πάνω από 75% των χρημάτων που τοποθέτησαν το  ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει σωρευτικά 780 εκατ. ευρώ και η αξία αυτών σήμερα είναι περίπου 79-80 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα το ΤΑΠΙΛΤΑΤ επένδυσε 55 εκατ. που αξίζουν 12 εκατ. ευρώ ενώ η ΕΥΔΑΠ επένδυσε 20 εκατ. και αξίζουν 4,5 εκατ. Δικηγορικό γραφείο που συνομίλησε το mononews.gr αναφέρει ότι κάποιοι εκ των υπαλλήλων ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά ενάντιο της προηγούμενης διοίκησης χωρίς όμως να διευκρινίζουν πια θα είναι αυτά τα πρόσωπα.

    Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι γιατί ενώ μια τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με 681 εκατ. η τιμή της έχει  υποχωρήσει τόσο χαμηλά; Σύμφωνα με τους ειδικούς “όταν μια τράπεζα όπως η Attica bank εμφανίζει τον χειρότερο δείκτη NPEs 57,2% στο σύνολο των τραπεζών,  αποτέλεσμα των αποτυχημένων επιλογών των προηγούμενων διοικήσεων, όταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φθάνουν τα 2,28 δις. με τα ενήμερα να είναι 1,78 δισεκ. και με μια τιμολογιακή πολιτική ασύμβατη είναι προφανές ότι το πείραμα Attica bank έχει αποτύχει.”  Είναι σαφές δε σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες ότι “ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση η οποία δεν είχε καμιά τραπεζική εμπειρία και για αυτόν τον λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διέταξε τη αλλαγή τους”.

    Το mononews.gr από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε (Νοέμβριος 2015) προειδοποιούσε την Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και όσους επένδυσαν στις μετοχές της τράπεζας για το εγχείρημα αυτό.

    Όπως έγραφε το mononews,gr στις 8 Απριλίου το μερίδιο του λέοντος σε ότι αφορά τη συμμετοχή εισηγμένων εταιρειών στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών απέσπασε περιέργως η Attica Bank, η πέμπτη τη τάξει τράπεζα σε μερίδιο αγοράς, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων, που είναι εξόχως αποκαλυπτικές.

    Το συνολικό ποσό που έβαλαν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών οι εισηγμένες ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς την Αττικής! Πρόκειται μάλιστα για χρήματα που δόθηκαν σε μία τράπεζα που όχι απλά ΔΙΕΘΕΤΕ  πολύ μικρό μερίδιο αγοράς, αλλά επιπλέον η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica διενεργήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα (με όρους τιμής προς λογιστική αξία) σε σχέση με αυτές των συστημικών τραπεζών. Και φυσικά τα χρήματα αυτά κινδυνεύουν να μην τα πάρουν ποτέ πίσω, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Αττικής.

    Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι τον Μάρτιο σύμφωνα με πηγές το συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά που είναι μέτοχος της Αερολιμένας Αθηνών «κάρφωσαν» την Attica Bank στον SSM  ότι η κυβέρνηση πίεσε την διοίκηση της εταιρίας να τοποθετηθούν στην αύξηση μετοχικού  κεφαλαίου. Εκτενές δημοσίευμα των Financial Times που δημοσιοποιήθηκε εκείνες τις ημέρες έκανε λόγο για έρευνα που προκλήθηκε μετά από αναφορά προς τον SSM (Εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών) μετόχου της τράπεζας για πιθανές παρατυπίες στην αύξηση κεφαλαίου. Η περίπτωση της Attica Bank ήταν γνωστή αφού η μερική κάλυψη της αύξησης έγινε με συμμετοχή κυρίως του ΤΣΜΕΔΕ και οργανισμών  του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε τιμή ασύμφορη για τους επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/trapeza-attikis-pies-kratikes-ke-idiotikes-eteries-evalan-lefta-ke-ta-echasan/36801

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/giorgos-pitsilis-etsi-tha-klino-ta-katastimata-gia-48-ores-pou-forodiafevgoun/65893



    ΣΧΟΛΙΑ