• Business

    Toshiba: Εκτιμήσεις για αποτίμηση της εταιρείας στα 22 δισ. δολάρια – Εκτίναξη της μετοχής

    • Bloomberg
    Satoshi Tsunakawa, CEO Toshiba

    Satoshi Tsunakawa, CEO Toshiba


    Οι μετοχές της Toshiba εκτινάχθηκαν έως και 6,5% την Πέμπτη, μετά το δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές της εταιρείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν έως και 7.000 γιεν ανά μετοχή για την απόκτηση της , συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία σε περίπου 22 δισ. δολάρια.

    Η Toshiba έχει ζητήσει προσφορές εξαγοράς — ενώ εξετάζει και άλλες προτάσεις αναδιάρθρωσης — καθώς επιδιώκει να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση ετών και να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις των ακτιβιστών επενδυτών. Δέκα προσφορές είναι στο τραπέζι, εκ των οποίων οι οκτώ προτείνουν να γίνει η εταιρεία ιδιωτική.

    Το εύρος των τιμών και των συνθηκών για την ιδιωτικοποίηση είναι μεγάλο, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

    «Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να αποκοπούν από την εταιρεία – όπως η Kioxia – και εάν αυτό πραγματοποιηθεί θα σήμαινε χαμηλότερη τιμή για το σύνολο του ομίλου», έγραψε ο αναλυτής Travis Lundy σε σημείωμα στο Smartkarma. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας και η τιμή θα μπορούσε κάλλιστα να μειωθεί στον δεύτερο γύρο των προσφορών, πρόσθεσε.

    Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού ετερογενών δραστηριοτήτων στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στα 5.501 γιεν την Τετάρτη.

    Σημειώνεται ότι η Toshiba έχει εγκλωβιστεί εδώ και αρκετό καιρό στη διαμάχη των μετόχων της αναφορικά με το μέλλον του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, του οποίου οι επιχειρήσεις κυμαίνονται από ημιαγωγούς και κβαντικούς υπολογιστές έως πυρηνικούς σταθμούς.

    Η Bain Capital, η Blackstone Inc. και η CVC Capital Partners είναι μεταξύ των funds που εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν προσφορές, ανέφερε το Bloomberg News.

    Μια επιτυχημένη συμφωνία, η οποία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ από private equity στη χώρα, θα σηματοδοτήσει την αποδοχή των ακτιβιστών επενδυτών που κατά το παρελθόν δέχονταν μεγάλη κριτική στην Ιαπωνία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Toshiba: Οκτώ μνηστήρες για τον ιαπωνικό κολοσσό

    Toshiba: Στα κάγκελα οι μέτοχοι – Ενστάσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της διοίκησης



    ΣΧΟΛΙΑ