• Business

    Τι ετοιμάζει η Intrakat στην έδρα της πτωχευμένης Hondos Center Πολυκαταστήματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Το ντεμπούτο της ως developer γραφείων ετοιμάζεται να κάνει η Intrakat στη μέχρι πρότινος έδρα της Hondos Center Πολυκαταστήματα, η οποία πτώχευσε το 2017.

    Η εισηγμένη κατασκευαστική του ομίλου Κόκκαλη έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα στο real estate μέσω ξενοδοχειακών deals και αναπτύξεων και επί του παρόντος επενδύει 6 εκατ. ευρώ σε κτίριο γραφείων στο οποίο θα μετατρέψει το πρώην πολυκατάστημα στην Ιπποκράτους 3-5.

    Το κτίριο μισθώνει από τον Απρίλιο του 2020 η θυγατρική της Intrakat, Αναπτυξιακή Κυκλάδων, με σύμβαση 20 ετών και παράταση για επιπλέον 20 χρόνια από το Συνεγγυητικό Ταμείο, που είναι ιδιοκτήτης. Τον φορέα και ιδιοκτήτη του επταώροφου κτιρίου των 7.400 τ.μ. άφησε στον αέρα ο προηγούμενος ένοικος, η Hondos Center Πολυκαταστήματα, η οποία παρεμπιπτόντως έφερε το ίδιο brand αλλά δεν είχε σχέση με τη γνωστή Hondos Center, αφού ελεγχόταν από τον Γιώργο Χόντο, έναν εκ των πέντε αδελφών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Μάλιστα, όταν το 2013 έγινε γνωστή η δυσχέρεια στην οποία είχε περιέλθει η Hondos Center Πολυκαταστήματα, η Hondos Center είχε ανακοινώσει ότι η σχέση των δύο εταιρειών «περιορίζεται αποκλειστικά στην παραχώρηση άδειας χρήσης του εμπορικού σήματος Hondos Center».

    Το κτίριο της Ιπποκράτους το 2019
    Το κτίριο της Ιπποκράτους το 2019

    Στο παιχνίδι των πράσινων κτιρίων γραφείων με επένδυση 6 εκατομμυρίων

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Το κτίριο θα ανακατασκευαστεί συνολικά από την Intrakat, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της όψης του, και θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πράσινο κτίριο γραφείων το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED, ενώ για την ανακατασκευή έχει ήδη εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Μάλιστα, η Intrakat έχει ήδη εξασφαλίσει το χρήστη του ακινήτου, καθώς οι έξι όροφοι του κτιρίου έχουν ήδη υπομισθωθεί στην Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς μέσω διαγωνισμού για τη στέγαση των νέων γραφείων της, ενώ απομένει προς μίσθωση ένας όροφος γραφείων και τρία εμπορικά καταστήματα εντός της στοάς. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναζητούσε από το 2021 τα νέα της γραφεία μέσω διαγωνισμού για τη μίσθωση αυτοτελούς ακινήτου επιφάνειας 4.200 τ.μ.. Θυμίζουμε ότι η σημερινή της έδρα στεγάζεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σταδίου.

    Πράσινο κτίριο γραφείων στη θέση της Hondos Center Πολυκαταστήματα
    Πράσινο κτίριο γραφείων στη θέση της Hondos Center Πολυκαταστήματα

    Ανοιχτό το ραντάρ για ακίνητα σε Μύκονο και Αττική

    Αυτή θα είναι η πρώτη είσοδος ακινήτου γραφείων στο real estate χαρτοφυλάκιο της Intrakat, που έχει όμως προαναγγείλει ήδη δια στόματος του CEO, Πέτρου Σουρέτη, την όρεξή της για τουριστικά projects.

    Μπορεί η ενέργεια να θεωρείται από τη διοίκηση η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της εταιρείας (έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή έργων 100 MW, δρομολογώντας την ωρίμανση ακόμα μεγαλύτερων έως το 2025), ωστόσο στο πλάνο είναι και η δημιουργία γενικής διεύθυνσης real estate μέσα στην Intrakat, μέσω της οποίας θα προχωρούν τα projects στον κλάδο των ακινήτων.

    Στο μοντέλο της δραστηριότητάς της στην ενέργεια, όπου η Intrakat έχει αποφασίσει να λειτουργεί ως developer, τα projects στον κλάδο των ακινήτων θα αναπτύσσονται από την κατασκευαστική και θα μεταβιβάζονται σε επενδυτές που ενδιαφέρονται να τα κρατήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Παράδειγμα η πώληση του 50% του συγκροτήματος στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου στην Amicross έναντι 32,4 εκατομμυρίων, το οποίο πάντως έχει υπογράψει να κατασκευάσει η Intrakat, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε και το ξενοδοχείο Milos στην Κολοκοτρώνη.

    «Έχουμε μελετήσει αυτή την αγορά, έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν προορισμοί που δίνουν αυτή την προστιθέμενη αξία όπως η Αττική και η Μύκονος. Θα συνεχίσουμε με τις τουριστικές υποδομές, στις οποίες έχουμε την εμπειρία», είχε δηλώσει στην τελευταία Γενική Συνέλευση ο κ. Σουρέτης.

    Βάσει του ενημερωτικού που εξέδωσε για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η εταιρεία, real estate και δημόσια έργα θα μοιραστούν κεφάλαια 15 εκατομμυρίων, τα οποία θα διατεθούν σε ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, κτιρίων, διαχείρισης απορριμμάτων και στην απόκτηση και ανάπτυξη ακινήτων. Εσχάτως, η εταιρεία προχώρησε και στη δημιουργία της θυγατρικής, Ιntra Estate, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 700.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ