• Real Estate

    Το τριετές πλάνο ανάπτυξης της Intrakat- Tι ελπίζει ο Πέτρος Σουρέτης από την αλλαγή κυβέρνησης

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη
    O Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης


    Διπλασιασμό των εσόδων της στο τέλος του τριετούς πλάνου ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει (2019 – 2021) προσδοκά η Intrakat, η οποία παράλληλα επιδιώκει να διατηρεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της, σε ένα νούμερο διπλάσιο του τζίρου της.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας, Πέτρος Σουρέτης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων χθες, σημείωσε ότι πέραν των ιδιωτικών έργων στα οποία επικεντρώνεται, στόχος της Intrakat είναι τα δημόσια έργα υποδομών, τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) οι Παραχωρήσεις, τα περιβαλλοντικά έργα και οι υπηρεσίες FM (facility management). Έμφαση δίνεται στην επέκταση της δραστηριότητας στο εξωτερικό κυρίως στα Βαλκάνια και στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού προφίλ της εταιρείας.

    Ο κ. Σουρέτης σχολίασε και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αφήνοντας να διαφανεί ότι οι προσδοκίες του κατασκευαστικού κλάδου για το επόμενο διάστημα είναι αυξημένες: «Χωρίς καμία πρόθεση πολιτικολογίας αλλά με σαφή πρόθεση «ανάγνωσης» των μηνυμάτων της νέας κυβέρνησης όσον αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο, θεωρώ ότι ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για όσους μπορούν και θέλουν να συμμετάσχουν με νέους όρους και νέες πρακτικές. Με την εύλογη επιφύλαξη που κάθε Έλληνας έχει για την απόσταση λόγων – έργων, εκτιμώ ότι υπάρχει η πολιτική πρόθεση να ξαναγίνει ο κλάδος μας, πυλώνας ανάπτυξης της Οικονομίας όπως και πρόθεση για απλοποίηση, επιτάχυνση και εξυγίανση των γραφειοκρατικών ανασταλτικών εμποδίων που πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα».

    Ο πρόεδρος και μέτοχος της Intrakat, Δημήτρης Κούτρας, ανέφερε ότι «τα δημόσια έργα κυρίως με τη μορφή των ΣΔΙΤ, η ανάγκη για υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας δημοσίων και μεγάλων ιδιωτικών έργων, δείχνουν που θα εστιάσουμε», ενώ για τα Βαλκάνια είπε ότι «αποτελούν την «αυλή» μας, σύντομα σε όλα εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και χρηματοδότηση, γνώριμα στην ελληνική τεχνογνωσία άρα οι στόχοι μας είναι ρεαλιστικοί».

    Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Intrakat το 2018 ήταν 232,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε σχέση με το 2017, 57,7%. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κέρδη 0,6 εκατ. έναντι ζημιών 3,4 εκατ. και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ζημίες 2,8 εκατ. έναντι ζημιών 4,5 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

    Τo ανεκτέλεστο υπόλοιπο της κατασκευαστικής είναι περίπου 440 εκατ. ευρώ και τα νέα προς υπογραφή έργα αξίας περίπου 120 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις το προηγούμενο έτος προήλθαν κατά 79% από τις κατασκευές, 12% από έργα δικτύων, 6% από τις μεταλλικές κατασκευές και 4% από περιβαλλοντικά έργα. Το ανεκτέλεστο στο τέλος του 2018 προέρχεται κατά 55% από ιδιωτικά έργα και 45% από δημόσια.

    Η Intracom Holdings παραμένει βασικός μέτοχός της Intrakatμε ποσοστό 60%, ο Δημήτρης Κούτρας κατέχει 20%, θεσμικοί επενδυτές (όπως οι QUAERO CAPITAL FUNDS, FUNDPARTNER SOLUTIONS S.A., και το αμοιβαίο κεφάλαιο CPB ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ κ.λ.π.) έχουν περίπου το 4%, ενώ το υπόλοιπο 16% ανήκει στο ευρύ επενδυτικό κοινό.



    ΣΧΟΛΙΑ