• Business

    Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το κόστος της αναστολής ρεύματος των αγροτών – Τι λέει η τροπολογία

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Κατατέθηκε χθες το βράδυ η τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια για τους αγρότες, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την οπαδική βία, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη.

    Όπως προβλέπει το άρθρο 2, «Αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν καταναλώσει μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

    Οι οφειλές αυτές από 1/1/2026 θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι την 31/12/2030 με μηδενικό επιτόκιο, ενώ το Δημόσιο θα καλύψει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.

    Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι αγρότες που κατά την 4η /9/2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023».

    Ειδικότερα, χθες, ενώ οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονταν με νέα μπλόκα σε Λάρισα, Καρδίτσα και στον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας – Εορδαίας, ο υπουργός δήλωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που αφορά τους αγρότες και με την οποία όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

    Έγκυρες πηγές από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος του μέτρου, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    «Έχουμε περίπου λίγο κάτω από 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος, συνεπώς το 30% εξ αυτών είναι απλήρωτο», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, ενώ αναμένεται η τροπολογία για να  προσδιορίσει τους δικαιούχους και το συνολικό  ποσό που θα κληθεί να πληρωθεί από το ΤΕΜ.

    Τι θα πληρώσει το ΤΕΜ φέτος

    Τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), σύμφωνα με πληροφορίες φέτος θα προέλθουν αποκλειστικά από τα έσοδα των ρύπων.

    Τα έσοδα του ΤΕΜ αναμένονται  μειωμένα φέτος καθώς η τιμή των ρύπων έχει μειωθεί στα 62 ευρώ/τόνος.

    Με δεδομένο ότι εκτιμάται ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί η τιμή των ρύπων για το σύνολο του 2024 τα συνολικά έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπολογίζονται σε 1,054 δισ. ευρώ.

    Στην Ελλάδα θα διατεθούν δικαιώματα για συνολικά 17.619.500 tn (περιέχονται 299.000 tn για αεροπορικά δικαιώματα) όπως ισχύει για το έτος 2023 σύμφωνα με το αναθεωρημένο ημερολόγιο δημοπρασιών για το 2023 το οποίο δημοσίευσε το EEX στις 21.06.2023.

    Το 35% των εσόδων του ΤΕΜ θα χρειαστεί να κατευθυνθεί προς τον ΕΛΑΠΕ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει ανάγκες χρηματοδότησης της τάξης των 350 εκ. ευρώ φέτος.

    Εκτός από τα παραπάνω, τους αγρότες και τον ΕΛΑΠΕ, μέρος των εσόδων του ΤΕΜ θα κατευθυνθούν για τις επιδοτήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά, για την ενίσχυση των δασών, και για ενδεχόμενα άλλα προγράμματα στήριξης ενεργειακού κόστους επαγγελματικών ομάδων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΕΝ: Παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για αποκοπές ρεύματος αγροτών

    Protergia: Δωρεάν ψηφιακοί μετρητές – Στην αγορά το VBL που μειώνει το ενεργειακό κόστος για την Αλουμίνιο της Ελλάδος

    Έρχονται νέα τιμολόγια ρεύματος – Αναβρασμός στην αγορά εν αναμονή του… χρησμού από το υπουργείο



    ΣΧΟΛΙΑ