• Business

    Το παρασκήνιο για το ναυάγιο διάσωσης της Παγωτά Δωδώνη – Τα επόμενα βήματα


    Το ναυάγιο της επιχείρησης διάσωσης της Παγωτά Δωδώνη ήρθε πολύ γρήγορα.

    Τον περασμένο Ιούλιο, η προσφορά της First Runner του Αλέξανδρου Κατσιώτη- εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΕΛΓΕΚΑ, αναδείχθηκε ως προτιμητέος για τη διάσωση της πάλαι ποτέ ισχυρής εταιρείας στην αγορά του παγωτού.

    Λίγους μήνες μετά η First Runner απέσυρε το ενδιαφέρον της. Από την πλευρά της εταιρείας ως βασικός λόγος προβάλλεται ότι κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου αποκλειστικότητας από την ανακήρυξη της εταιρείας ως προτιμητέου επενδυτή για την Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.  Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των δανείων οδήγησαν σε ναυάγιο τη δεύτερη απόπειρα διάσωσης.

    Κάποιοι ωστόσο στην αγορά υποστηρίζουν ότι και από την πλευρά του επενδυτή υπήρξαν καθυστερήσεις στο business plan και ότι τα νούμερα για την υλοποίηση του σχεδίου  Κατσιώτη για την επανεκκίνηση της Παγωτά Δωδώνη δεν έβγαιναν.

    Χάθηκε η καλοκαιρινή σεζόν

    «Η αγορά μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Όταν υπογράφεις μια συμφωνία αποκλειστικότητας και καταθέτεις και μία εγγυητική αυτό πρέπει να έχει ένα τέλος. Υπάρχουν προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται και αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να χαθεί η σεζόν» επισημαίνει στο mononews.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΓΕΚΑ.

    Ο κ. Κατσιώτης τονίζει ότι είχε προηγηθεί πολύ δουλειά για να προχωρήσει το deal. «Είχαμε κάνει έρευνα αγοράς, προσλήψεις, ετικέτες και συσκευασίες ακόμη και τον σχεδιασμό της διαφημιστικής καμπάνιας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα εξαγοράς των δανείων της Παγωτά Δωδώνη ήταν της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Η First Runner σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Value Partners επρόκειτο να αναπτύξει επιχειρηματικό σχέδιο με σκοπό το δυναμικό restart της εταιρείας και τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου κατηγορία του παγωτού, που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

    Από  τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρείας σε 13,05 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.

    «Είμασταν έτοιμοι ωστόσο δεν μπορεί να χάνεις τη σεζόν.  Μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει γιατί δεν περίμενα την επόμενη σεζόν αλλά σε καμία περίπτωση για αθέτηση συμφωνίας» υπογραμμίζει ο κ. Κατσιώτης.

    Ζωντανό το ενδιαφέρον για την Παγωτά Δωδώνη

    Η τύχη της πολύπαθης Παγωτά Δωδώνη με τη δεύτερη απόπειρα διάσωσης να… σκοντάφτει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό πρωτίστως από τους πιστωτές και δευτερευόντως από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού αυτού συμμετείχαν εκτός από την First Runner, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι και η Βενέτης, ενώ σε προηγούμενο στάδιο είχε καταθέσει προσφορά και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Creta Farms.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσφερόμενο τίμημα για τα δάνεια της Παγωτά Δωδώνη ήταν πέριξ των 3,5- 4 εκατ. ευρώ.

    Από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας το ενδιαφέρον παραμένει υπό προϋποθέσεις. Δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη ωστόσο δεν εκλείπει το ενδιαφέρον. «Επίσημα δεν έχουμε ενημερωθεί για τις εξελίξεις μόνο από δημοσιεύματα., Με τα νέα πλέον δεδομένα και κάτω από προϋποθέσεις θα είχαμε ενδιαφέρον για τη Παγωτά Δωδώνη» δηλώνει στο mononews.gr ο επικεφαλής της Κρι-Κρι Παναγιώτης Τσινάβος.

    Ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον και από την πλευρά της Βενέτης, του Σταύρου Μονεμβασιώτη. Όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος στο mononews.gr, η διοίκηση της εταιρείας είναι ανοιχτή στο να συζητήσει με τους πιστωτές αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη κρούση. Η Βενέτης, η δεύτερη επιλαχούσα στη διαγωνιστική διαδικασία, είχε καταθέσει ένα σχέδιο για τη διατήρηση της Παγωτά Δωδώνη με τη σημερινή τους μορφή. Αναβίωση του δικτύου των καταστημάτων χωρίς επέκταση στη μικρή λιανική. Μάλιστα είχε καταθέσει και δεύτερη συμπληρωματική προσφορά ωστόσο δεν αναδείχτηκε ως προτιμητέος επενδυτής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Βενέτης αν δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα από την πλευρά των πιστωτών διατηρεί το ενδιαφέρον της.

    Είναι προφανές, ότι καθοριστικής σημασίας για τους διεκδικητές της εταιρείας, είναι το τίμημα. Οι προσφορές που κατέθεσαν- σύμφωνα με πληροφορίες- κινήθηκαν πέριξ των 3,5-4 εκατ. ευρώ για δάνεια ύψους 37 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση, αν τελικά οι πιστωτές απευθυνθούν στους επιλαχόντες επενδυτές, θα γίνει από χαμηλότερη βάση.

    Οι πωλήσεις, οι ζημιές και  τα συσσωρευμένα δάνεια

    Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της Παγωτά Δωδώνη, το 2021 , οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 4,88 εκατ. ευρώ έναντι 4,478 εκατ. ευρώ το 2020,  αυξημένες κατά 9%. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 4,80 εκατ. ευρώ έναντι 4,40 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αντίστοιχη αύξηση 9%. Ωστόσο σε συγκρίσιμη βάση οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 24,5% αν αφαιρεθούν οι πωλήσεις προς τις εταιρείες Chillbox με τις οποίες τελείωσε η συνεργασία το καλοκαίρι του 2020. Σημειώνεται ότι η  Kayak εξαγόρασε το 70% της Chillbox A.E. και το 100% της Chillbox Global A.E. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε κέρδη ύψους 846.000 ευρώ έναντι ζημιών 50.000 ευρώ το 2020. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 3,83 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε στις 31.12.2021 σε 34,22 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός της δανεισμός σε 37.97 εκατ. ευρώ. Οι σωρευμένες ζημίες κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 για τον όμιλο και την εταιρεία ανήλθαν σε 33,79 εκατ. ευρώ και 33,66 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων αρνητικό και ίσο με 25,02 εκατ. ευρώ και 24,89 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

    Διαβάστε επίσης

    efood market: Τριπλασιάστηκαν οι παραγγελίες το 2022

    Παπαθανάσης: Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές στο καλάθι του νοικοκυριού για το 93% των προϊόντων την 11η εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ