• Business

    Τo μυστικό της επιλογής του Στ. Λεκκάκου στη θέση του CEO της Πειραιώς

    Σταύρος Λεκκάκος. Πρόεδρος MIG

    Σταύρος Λεκκάκος. Πρόεδρος MIG


    Από τους κόλπους της Τράπεζας Πειραιώς και ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Μιχάλη Σάλλα στην δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου της χώρας ο Σταύρος Λεκκάκος παίρνει επάνω του το έργο της ομαλής μετάβασης στην επόμενη φάση, αναλαμβάνοντας τη θέση του Interim CEO, συγκεντρώνοντας καθολική αποδοχή: από την αγορά, από τις εποπτικές αρχές καθώς και από τους εργαζομένους στον Ομιλο.

    Έχοντας μακρά τραπεζική εμπειρία, και σημαντική πορεία εντός του Ομίλου της Πειραιώς χαίρει της εμπιστοσύνης της αγοράς, η οποία «ζητά» ένα στέλεχος που να κατανοεί την τράπεζα αλλά και τις ανάγκες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας σε όλες τις βαθμίδες θέλουν έναν CEO που να γνωρίζει τον οργανισμό σε βάθος και να «επουλώσει» οποιαδήποτε προβλήματα προκλήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη λειτουργία και τις δραστηριότητές της. Ο Ομιλος Πειραιώς μπορεί να λειτουργήσει «σαν μια γροθιά», ξεπερνώντας όποια διοικητικά προβλήματα και έλλειψη συννενόησης καταγράφηκε, λένε χαρακτηριστικά.

    Η ανάδειξη του στη θέση του μεταβατικού CEO και του επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής καλύπτει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, και ήδη έχει τη «βούλα» του SSM, που ελέγχει τα διοικητικά των τραπεζών, ενώ θα συνεπικουρείται από έξι ανώτερους γενικούς διευθυντές διασφαλίζοντας την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία της τράπεζας.

    Ανθρωπος της αγοράς με την έννοια ότι μπορεί να κατανοήσει τον επιχειρηματία πελάτη, μιλώντας τη γλώσσα του, δεν θα μπορούσε παρά να γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από την ευρεία πελατειακή βάση της Πειραιώς και από τους εργαζομένους, οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά αφού δεν είναι το στέλεχος που μένει στο γραφείο, διοικώντας από ψηλά.

    Αλλά και για τη θέση του CEO, όπως θα αναδειχθεί μέσα από μια διαδικασία που αναλαμβάνει η  EgonZehnder, η αγορά εκτιμά ότι είναι αναγκαίο το στέλεχος που θα παρει το τιμόνι να προέρχεται από την Πειραιώς και να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και παράλληλα, να συνδυάζει το χαρακτηριστικό του «ανθρώπου της αγοράς» που θα μπορεί ταυτόχρονα ως τεχνοκράτης να πάρει το πράσινο φως από τον SSM.

    Ο Σταύρος Λεκκάκος ήταν ως τώρα μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ο 64χρονος οικονομολόγος ξεκίνησε την καριέρα του το 1968 στην American Express Bank Ελλάδος, από όπου αποχώρησε το 1992 με το βαθμό του Αντιπροέδρου και εντάχθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Το 1998 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Ομίλου και από την θέση αυτή διαχειρίσθηκε με απόλυτη επιτυχία την συγχώνευση αρκετών ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εξαγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς. Στo πλαίσιο αυτό, το 1998 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης και το 2001 Γενικός Διευθυντής της ΕΤΒΑ Bank όπου εργάστηκε για την προετοιμασία της απορρόφησης των δύο τραπεζών.

    Τον Απρίλιο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στην Piraeus Bank Romania, μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Την περίοδο αυτή το δίκτυο των καταστημάτων της τράπεζας αυξήθηκε κατά 130 μονάδες, τα μεγέθη δεκαπλασιάστηκαν και τα κέρδη ακολούθησαν εντυπωσιακή μεταβολή.

    Τον Ιούνιο του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και εξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος και Deputy CEO τον Μάιο του 2010. Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τις αρχές Μαΐου 2015 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και CEO, καθώς και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου.

    O κ. Λεκκάκος είναι Πρόεδρος της Piraeus Bank Romania καθώς και μέλος δ.σ. σε αρκετές θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι επίσης Πρόεδρος δ.σ. της ασφαλιστικής εταιρίας Ευρωπαϊκή Πίστη, Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ