• Τράπεζες

    Το μηχανισμό Ηρακλή εγκαινιάζει η Eurobank – Αξιολόγηση BB- έλαβε η τράπεζα από την DBRS

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Το μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων πρόκειται να εγκαινιάσει η Eurobank υποβάλλοντας έως τα τέλη Φεβρουαρίου αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας για την ένταξη της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δις ευρώ στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον Ηρακλή.

    Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριών SPVs στα οποία η τράπεζα θα μεταφέρει τις διαφορετικές κατηγορίες δανείων. Στο πρώτο SPV θα ενταχθούν καταναλωτικά δάνεια και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ. Στο δεύτερο SPV θα ενταχθούν επίσης δάνεια λιανικής ύψους 2,9 δις ευρώ και στο τρίτο SPV θα ενταχθούν επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων ύψους 2,7 δις ευρώ.

    Η τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει από τον διεθνή οίκο αξιολόγηση DBRS, την απαιτούμενη αξιολόγηση BB- για τα καταναλωτικά, τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων που τιτλοποιεί, ενώ αναμένει την αξιολόγηση και για το χαρτοφυλάκιο με τα επιχειρηματικά δάνεια. Η αξιολόγηση με BB- είναι αναγκαία συνθήκη που προβλέπεται από το νόμο για τη δημιουργία του Ηρακλή, προκειμένου το δημόσιο να παράσχει την εγγύησή του για το senior τμήμα του χαρτοφυλακίου των δανείων που τιτλοποιούνται.

    Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Cairo θα αναλάβει η FPS, η οποία σε ποσοστό 80% ανήκει πλέον στον ιταλικό όμιλο doValue. Η Eurobank ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού που ανήκε στην τράπεζα στην FPS, η οποία ξεκινάει τη δραστηριότητά της υπό το νέο μέτοχο, πλήρως στελεχωμένη. Συνολικά την πρόταση μεταφοράς τους στην εταιρεία διαχείρισης αποδέχθηκαν 400 υπάλληλοι της τράπεζας, δηλαδή το 88% του προσωπικού στους οποίους η διοίκηση απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση. Συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων που στελεχώνουν την FPS ανέρχεται σε 950 άτομα.

    Σε εκκρεμότητα είναι το θέμα του εποπτικού χειρισμού του θέματος για το κατά πόσο η εγγύηση του Δημοσίου είναι αρκετή για να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα κρατήσουν τόσο η ίδια η Eurobank όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες στα βιβλία τους.

    Το θέμα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των επαφών που έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών με τον επόπτη, οι οποίες πυκνώνουν σε μια προσπάθεια να δοθεί οριστική λύση. Την προηγούμενη εβδομάδα σχετικές συναντήσεις είχε η Alpha Bank και χθες η Eurobank, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιήσουν και οι διοικήσεις της Εθνικής τράπεζας και της τράπεζας Πειραιώς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των σχετικών συναντήσεων είναι η τελική μορφή που θα λάβει ο Ηρακλής σε ότι αφορά τον εποπτικό χειρισμό του τμήματος των ομολόγων, που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το θέμα έχει τεχνικές λεπτομέρειες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στη βούληση του επόπτη είναι το θέμα να επιλυθεί θετικά.

    Στο επίκεντρο των σχετικών συναντήσεων, στις οποίες ενεργός είναι και ο ρόλος της ΤτΕ, είναι και τα αναθεωρημένα πλάνα εμπροσθοβαρούς μείωσης των κόκκινων δανείων της τριετίας 2020 – 2022 που θα πρέπει να υποβάλλουν οι συστημικές τράπεζες στον SSM τον προσεχή Νοέμβριο.

    Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία πρόκειται να επισκεφθεί στις αρχές Μαρτίου τη χώρα μας και θα έχει συναντήσεις τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ