• Business

    Το μετέωρο βήμα της εστίασης: Η θηλιά των ενοικίων, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και το αβέβαιο μέλλον

    εστίαση


    «Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων», επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα επαγγελματίες της εστίασης σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή των ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο. Αν και αναγνωρίζουν την τεράστια ανακούφιση που προσφέρει το μέτρο, επιμένουν πως ζητούμενο παραμένει «η ταχύτερη δυνατή επανεκκίνηση του κλάδου».

    Η απαλλαγή από την καταβολή ενός ακόμη ενοικίου και η ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής, σημειώνουν, «σίγουρα βοηθάει, όμως δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας» καθώς όπως λένε, υπάρχουν μια σειρά από έξοδα που συνεχίζουν να «τρέχουν», με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μπαίνουν κάθε μήνα όλο και πιο μέσα… Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εκρηκτική στον κλάδο, με πολλές επιχειρήσεις να «φλερτάρουν» με την παύση λειτουργίας (σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟΕΣ, Γιώργο Καββαθά εκτιμάται πως περίπου 40.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου) εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown (η εστίαση έχει κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο).

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη κάποιοι επαγγελματίες έχουν ενημερώσει τους προμηθευτές τους πως θα κατεβάσουν τα ρολά της επιχείρησής τους και διερευνούν τρόπους διακανονισμού των οφειλών τους. Το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, θα φανεί όταν θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα και παρέλθει η ρήτρα διατήρησης του προσωπικού. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνουν, παρατηρείται ένα άλλο ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο αφορά στις οικειοθελείς αποχωρήσεις προσωπικού στις επιχειρήσεις που δεν κάνουν delivery και take away.

    Αρκετοί εργαζόμενοι στην εστίαση, αναφέρει άνθρωπος της αγοράς, βλέποντας να παρατείνεται το lockdown αναζητούν αλλού εργασία, όπου θα αμείβονται με περισσότερα από τα 534 ευρώ που δίδει το Κράτος ως αποζημίωση για όσους εργαζομένους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής. Πρόκειται για ένα θέμα που εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες επιχειρήσεις όταν επαναλειτουργήσει ο κλάδος να βρεθούν με λιγότερο προσωπικό. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας…», σημειώνουν εμφανώς προβληματισμένοι για την «επόμενη μέρα» που θα ξεκινήσει με αρκετούς περιορισμούς.

    «Επόμενη μέρα», η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα «γενναίο πακέτο» μέτρων στήριξης μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Στο επίκεντρο εκτιμάται πως πρέπει να βρεθεί η ρύθμιση των οφειλών που έχουν συσσωρευθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (π.χ. το κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να επιστραφεί, οι οφειλές προς το Δημόσιο που είχαν αναβληθεί κ.α.) και φυσικά τα ενοίκια, τα οποία αποτελούν τεράστιο ζήτημα.

    Ο «βρόγχος» των ενοικίων

    Ο επικεφαλής της «Βενέτη», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης μίλησε πρόσφατα για την σημασία να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των μισθωμάτων, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική σε μερίδα ιδιοκτήτων για την άτεγκτη στάση τους και την εκβιαστική –πολλές φορές- συμπεριφορά τους. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε καλή ιδέα την σύνδεση του ενοικίου με την πορεία του τζίρου (αφού κάποια καταστήματα πέτυχαν να αυξήσουν τον τζίρο τους μέσα στην πανδημία χάρη στο delivery) ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει οριζόντια λύση για όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μην αδικηθεί κανείς.

    Θετικό θεωρείται και το μέτρο της επιδότησης των παγίων που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ (Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος επισημαίνει πως πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει, τονίζοντας πως σε αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με καθεστώς franchise. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αρκετές επιχειρήσεις.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ