• Business

    Έτσι θα είναι τα εστιατόρια στην εποχή της πανδημίας: Θα τρώμε μέσα σε… θερμοκήπια

    • NewsRoom


    Ενώ τα ολλανδικά εστιατόρια τα μπαρ και οι άλλες επιχειρήσεις εστίασης κυριεύονται από την ανησυχία για το πώς θα προσαρμοστούν στην εποχή της απόστασης 1,5 μέτρου, ένα εστιατόριο του Άμστερνταμ  πειραματίζεται ήδη με ένα νέο τρόπο φιλοξενίας των επισκεπτών του σε “κλειστά θερμοκήπια”.

    Το Mediamatic ETEN είναι ένα εστιατόριο για χορτοφάγους στο Dijksgracht στη γειτονιά Oosterdok του Άμστερνταμ και βρίσκεται σε ένα κέντρο τέχνης και επιχειρηματικότητας που εστιάζει στη βιωσιμότητα. Από τις 21 Μαΐου, το εστιατόριο θα αρχίσει να δέχεται τους επισκέπτες, σε Serres Séparées («χωριστά θερμοκήπια»), κλειστές γυάλινες κατασκευές, γύρω από ένα τραπέζι για δύο ή τρία άτομα.

    “Αυτή ήταν μια από τις πιο εφικτές  προτάσεις από έναν μεγάλο κατάλογο ιδεών που είχαμε κατά την ανταλλαγή ιδεών που πραγματοποιήσαμε”, δήλωσε ο ιδρυτής της Mediamatic, Willem Velthoven, στην NL Times, επισημαίνοντας ότι η αντίδραση του κοινού μέχρι στιγμής ήταν ενθουσιώδης. “Είχαμε μόνο εισιτήρια για τον Ιούνιο και την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου στο Διαδίκτυο και τώρα όλα εξαντλούνται”, είπε.

    Αρχικά, δεν θα επιτρέπεται σε περισσότερους από τρεις επισκέπτες να δειπνήσουν μέσα σε κάθε “θερμοκήπιο”, παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα. “Αυτό γιατί τώρα είμαστε επιφυλακτικοί με την αισιοδοξία μας”, εξήγησε ο Velthoven.

    “Έχουμε άλλα, μεγαλύτερα θερμοκήπια, αλλά η χρήση τους εξαρτάται από το πώς θα πάνε τα πράγματα. Μεγαλύτερες παρέες θα μπορούσαν να έρθουν και τώρα, αλλά μόνο αν είναι οικογένειες. Προς το παρόν, οι μεγαλύτερες παρέες αποθαρρύνονται επειδή, από την εμπειρία μας, είναι πιο θορυβώδεις και αυτή η ενθουσιώδης συμπεριφορά οι φωνές και τα γέλια μπορεί να προκαλέσει…ανταλλαγή σταγονιδίων κάτι που θα μπορούσε να κάνει τον ιό να εξαπλωθεί γρηγορότερα », δήλωσε ο Velthoven.

    Καθώς τα εστιατόρια και τα μπαρ σε όλη την Ολλανδία αρχίζουν να συζητούν τρόπους για να ανοίξουν ξανά, πολλές διαφορετικές προτάσεις έχουν εμφανιστεί. Η Ένωση του κλάδου εστίασης KHN δήλωσε στους NL Times, “Στείλαμε ένα πρωτόκολλο στην κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο περιέχει συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να ανοίξει ένα εστιατόριο τηρώντας την οδηγία για  απόσταση 1,5 μέτρου. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να μας δώσει γρήγορα την άποψή της.”

    Ενώ η KHN δήλωσε,  ότι δεν θα συμβούλευε τα εστιατόρια να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, ο διάσημος μεγιστάνας τροφοδοσίας Laurens Meyer σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα το συντομότερο δυνατό για να ανοίξουν ξανά, προκειμένου να υποστηρίξουν εκείνους, των οποίων τα προς το ζην, εξαρτώνται από τον κλάδο εστίασης.

    Ενώ ο Meyer εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσήλωση της βιομηχανίας στην οδηγία του  1,5 μέτρου απόστασης, ωστόσο αμφισβήτησε το ότι οι άνθρωποι προσέχουν πράγματι να διατηρούν αυτή την απόσταση.

    «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα υπάρχει πάντα κάποιο είδος ιού που μπορεί και να είναι χειρότερος από τη γρίπη. Όμως αν δεν έχει απομείνει τίποτα από την οικονομία μας, δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη και αυτό θα κόστισε επίσης ανθρώπινες ζωές », εξήγησε ο Meyer.

    Ο Velthoven, από την άλλη πλευρά, διαφωνεί με την προσέγγιση του Meyer,  και διστάζει πριν συμβουλεύσει τα εστιατόρια να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό χωρίς προσεκτική εξέταση. “Είναι για να προστατέψουμε τους άλλους και όχι μόνο τους εαυτούς μας”, είπε.

    Ήταν επίσης επικριτικός για μια πρόταση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων του Άμστερνταμ που ήθελαν να ανοίξουν τις πόρτες τους σε άτομα κάτω των 30 ετών. “Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να εξαπλώσουν τον ιό. Είναι ανευθυνότητα να μην το σκεφτούν καλά”.

    Ο Velthoven αντιλαμβάνεται την αγωνία των επιχειρήσεων και έχει περάσει μια καριέρα αναζητώντας δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα αντί για εύκολες απαντήσεις. Τελικά αναρωτιέται όμως ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τομέα εστίασης εάν αυτές οι επιχειρήσεις οδηγηθούν να παραμείνουν κλειστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση που διοχετεύει στην KLM δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορέσει να κάνει και κάτι για να διασώσει τη βιομηχανία του;

    “Εάν δεν μου επιτρέπεται να δουλέψω το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, έχει τελειώσει”,  κατέληξε.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ