• Business

    Τιμές ρεύματος Οκτωβρίου: Χαμηλότερα λόγω πτώσης του φυσικού αερίου- Εξοικονόμηση… επιδοτήσεων

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Ανάσα στον προϋπολογισμό και στα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα δώσει ο Οκτώβριος, καθώς θα χρειαστούν λιγότερες επιδοτήσεις για το ρεύμα.

    Σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες τα τιμολόγιά τους για τον Οκτώβριο και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένονται αισθητά μειωμένα από τον Σεπτέμβριο, καθώς ακολουθούν την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου (TTF) που διαμορφώνεται κατά 30% χαμηλότερα, κάτω από τα 200 ευρώ.

    Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου του ενός μήνα επηρεάζει άμεσα την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος του επόμενου μήνα, αναμένεται ανάλογη αποκλιμάκωση στην τιμή της χονδρεμπορικής τον Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τιμή κοντά στα 0,65-0,68 ευρώ η μεγαβατώρα από 0,788 τον προηγούμενο μήνα, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες θα μειώσουν τις τιμές που είχαν τον προηγούμενο μήνα και θα διαμορφωθούν από 0,59 ως 0,69  ευρώ η μεγαβατώρα. Η τελική τιμή για τον καταναλωτή, θα ανακοινωθεί την επόμενη μέρα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις, που για πρώτη φορά θα δοθούν σε συνάρτηση με την κατανάλωση ενέργειας.

    Η αποκλιμάκωση αυτή, σύμφωνα με πηγές, είναι πρόσκαιρη, και οφείλεται στην επίσης πρόσκαιρη κάμψη στην τιμή του φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν με τις αποθήκες τις Ευρώπης γεμάτες κατά 85% και τον καιρό ζεστό, δεν υπάρχει σήμερα ιδιαίτερη ζήτηση φυσικού αερίου και είναι αναμενόμενο οι τιμές να μην αυξάνονται. Η αγωνία της αγοράς όμως είναι για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, τους επόμενους μήνες του χειμώνα, όταν θα αρχίσουν να αδειάζουν οι αποθήκες και θα αυξηθεί η ζήτηση για να διατηρηθεί η πληρότητά τους.

    Οι νέες επιδοτήσεις

    Τον Οκτώβριο πρόκειται να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το νέο μοντέλο θα προβλέπει τρία κλιμάκια κατανάλωσης ρεύματος, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής κατανάλωσης.

    Αντίστοιχα, θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης. Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο για 150-300 κιλοβατώρες το μήνα), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

    Επιπλέον επιδότηση, bonus, θα λαμβάνουν οι καταναλωτές που ανήκουν στο δεύτερο και το τρίτο κλιμάκιο υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος αν μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους σε σχέση  με πέρυσι.

    Τι είχε δοθεί τον Σεπτέμβριο

    Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ήταν 748 εκατ. ευρώ, και μεθαύριο αναμένεται να απαιτηθεί σημαντικά μικρότερο ποσό, λόγω των χαμηλότερων τιμών.

    Η επιδότηση αφορούσε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Δηλαδή έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές και απορροφούσε το 94% της αύξησης, επιδοτώντας με 639 ευρώ τη μεγαβατώρα (63,9 λεπτά ανα κιλοβατώρα).

    Έτσι από τα 78,8 – 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιορίζεται στα 14,9-16,1 λεπτά. Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές που έχουν ανακοινώσει χρεώσεις από 69 λεπτά και πάνω. Το μήνα Οκτώβριο αν η ΔΕΗ ανακοινώσει τιμή στα 0,65-0,67 λεπτά, όπως αναφέρουν πηγές, η επιδότηση ανά κιλοβατώρα μπορεί να είναι κοντά στα 50 λεπτά, εξοικονομώντας δεκάδες εκατομμύρια στην κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές Σεπτεμβρίου των κυριότερων παρόχων ήταν:

    • ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,486 τον Αύγουστο) για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
    • Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
    • Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
    • Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Σεπτέμβριο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
    • NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
    • Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα



    ΣΧΟΛΙΑ