• Business

  Τηλέμαχος Λαβίδας: Τα Χριστούγεννα στη φυλακή και οι ποινές που αντιμετωπίζει εάν κριθεί ένοχος

  Ο Τηλέμαχος Λαβίδας και η σύζυγος του


  Χριστούγεννα, κλεισμένος σε μια από τις πλέον σκληρές φυλακές των ΗΠΑ, «έκανε» ο 38χρονος επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας εν αναμονή της δίκης του η οποία ξεκινάει στις 6 Ιανουαρίου του 2020.

  Η φυλακή βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν και σύμφωνα με το CNN.com εκεί βρέθηκαν, προσωρινά, φυλακισμένοι μερικοί από τους χειρότερους εγκληματίες, όπως για παράδειγμα ο ΕΛ Τσάπο. Ακόμα εκεί είχε μεταφερθεί ο Bernie Madoff, ο οποίος κατηγορήθηκε για την μεγαλύτερη πυραμίδα PONZI στην ιστορία, ο campaign manager του Τραμπ, Paul Manafort ο οποίος κατηγορήθηκε για απάτη κλπ.

  Ο Τηλέμαχος Λαβίδας έχει μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης Metropolitan Correctional Center και όχι στο Manhattan Detention Complex, όπου οι συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες, καθώς εκεί μεταφέρονται οι κρατούμενοι που περιμένουν να δικαστούν και όχι οι ήδη καταδικασμένοι, οι οποίοι συνήθως έχουν θέση στην πρώτη φυλακή. 

  Το Metropolitan Correctional Center, είναι το κέντρο κράτησης που έχει μπει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τα αμερικανικά ΜΜΕ λόγω των κάκιστων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. 

  Μάλιστα ένας κρατούμενος, μιλώντας στους «New York Times», το χαρακτήρισε «χειρότερο και από το Γκουαντάναμο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για την ωμή και σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κρατούμενοι καθημερινά στις συγκεκριμένες φυλακές, οι οποίες έγιναν γνωστές για τις βρώμικες εγκαταστάσεις, την απουσία ιατρικής περίθαλψης, τη βία και την κακομεταχείριση από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. 

  O Λαβίδας, ο Νίκας και οι έρευνες 

  Οι αμερικανικές έρευνες για το δίκτυο insider trading ξεκίνησαν το 2013, σε συνεργασία και με άλλες Αρχές. 

  Στο δίκτυο, σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές εκτιμάται ότι συμμετείχαν κάτοικοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Χονγκ Κονγκ. 

  Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν απόρρητες πληροφορίες για να επωφεληθούν από τις συγχωνεύσεις, τις επιχειρηματικές κινήσεις και άλλες συνεργασίες που αφορούσαν φαρμακευτικές εταιρείες. 

  Εκτός από την Ariad, εταιρείες των οποίων οι μετοχές ήταν στο στόχαστρο του κυκλώματος ήταν ακόμη οι Life Technologies Corp., Onyx Pharmaceuticals Inc., Cadence Pharmaceuticals Inc. Pharmaceuticals Inc., σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  Ο Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται μόνο για την μεταβίβαση πληροφοριών που αφορούσαν στην Ariad.

  Ο Λαβίδας και οι κατηγορίες 

  Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Λαβίδας ανέρχονται στις 9 και σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα των ΗΠΑ προβλέπονται ιδιαίτερα σκληρές ποινές που φτάνουν ακόμα και τα 25 χρόνια η κάθε μία. 

  Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι από το 2013 έως το 2015 ο Τηλέμαχος Λαβίδας γιος του Θανάση Λαβίδα, έδωσε πληροφορίες για την φαρμακευτική εταιρία Ariad στον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ο οποίος με τη σειρά του τις αποκάλυψε στον γαλλοελβετό trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και τουλάχιστον άλλους 13 ανθρώπους.  (H υπόθεση είναι : U.S. v. Lavidas, 19-cr-716, U.S. District Court, Southern District of New York-Manhattan).

  Συνολικά για την υπόθεση Insider Trading που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το FBI σε επίσημα έγγραφα επωφελήθηκαν περίπου 16 άτομα, αλλά έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 6 από αυτούς. 

  Οι δύο είναι Έλληνες και πρόκειται για τους Γιώργο Νίκα και Τηλέμαχο Λαβίδα. Εναντίον του Νίκα έχουν ασκηθεί 31 ποινικές διώξεις , σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης. 

  Οι προβλεπόμενες ποινές 

  Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης του Insider trading κατηγορούνται για συνωμοσία για διαπραχθείσα απάτη και απάτη τίτλων σε σχέση με δημόσια προσφορά που φέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης και απάτη κινητών αξιών, η οποία φέρει μέγιστη ποινή 20 χρόνια, απάτη σύμφωνα με τον Title 15 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει νόμιμα ανώτατα όρια φυλάκισης 20 ετών, απάτη σε σχέση με προσφορά μετοχών που έχει μέγιστη διάρκεια 20 ετών στη φυλακή.

  Επίσης κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν κινητές αξίες δυνάμει του Title 18 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προβλέπει  μέγιστο όριο φυλάκισης 25 ετών.

  Τηλέμαχος Λαβίδας : Οι κατηγορίες  και οι ποινές

  Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται για τα εξής: 

  1. 18 U.S.C. § 371 (conspiracy to commit securities fraud). Συνωμοσία για την διάπραξη απάτης σε μετοχές
  2. 8 U.S.C. § 1349 (conspiracy to commit wire fraud and securities fraud)
  3. 15 U.S.C. §§ 78j(b) and 78ff, 17 C.F.R. § 240.10b-5 (securities fraud) Απάτη κινητών αξιών – Έως 20 χρόνια φυλακή 
  4. 18 U.S.C. § 1343 (wire fraud): Απάτη – Έως 25 χρόνια φυλάκιση 
  5. 8 U.S.C. § 1348 (securities fraud) Απάτη σε μετοχές – Έως 20 χρόνια φυλάκιση

  Το trading στην Ariad και ο ρόλος του Θανάση Λαβίδα

  To trading στην φαρμακευτική εταιρία Ariad, σύμφωνα με τις Αρχές, βασίστηκε σε τέσσερα σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την κίνηση της μετοχής της. 

  Τον Ιούνιο του 2013 ο Λαβίδας φέρεται να δήλωσε στον Νίκα ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ariad είχε μάθει ότι ένα από τα φάρμακά του, το Iclusig, θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Όμως εκείνη την εποχή μέλος του ΔΣ της Ariad ήταν ο πατέρας του Τηλέμαχου, Θανάσης Λαβίδας. 

  Ο Νίκας αγόρασε χιλιάδες μετοχές και επωφελήθηκε όταν δημοσιοποιήθηκε η είδηση, οδηγώντας τις μετοχές της Ariad σε άνοδο 12%. 

  Τα φάρμακα της ARIAD 

  Τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου του 2013, ο Λαβίδας είπε στον Νίκα ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανησυχεί για το αν είναι ασφαλές φάρμακο το Iclusig.

  Ο Νίκας μετέφερε τις πληροφορίες στον Ντεμάν-Ντεμπί και σε άλλους,  οι οποίοι φέρεται να άλλαξαν τις θέσεις τους στην Ariad από long σε short. Η μετοχή έκανε βουτιά 67% όταν έγιναν γνωστές οι ανησυχίες του FDA.

  Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2013, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Λαβίδας έδωσε στον Νίκα πληροφορίες για την απόφαση της FDA να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή του Iclusig στην αγορά, είδηση που οδήγησε σε άνοδο 16% τη μετοχή της εταιρείας. 

  Και τον Ιούλιο του 2015, ο Νίκας προχώρησε σε συναλλαγές στη μετοχή πριν γίνουν γνωστά τα νέα για πιθανή εξαγορά της Ariad, είδηση που εκτίναξε τις μετοχές της κατά 41%, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

  Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας. Και οι δύο κατηγορούνται για το σκάνδαλο insider Trading
  Ο Τηλέμαχος Λαβίδας και η σύζυγος του
  Θανάσης και Τηλέμαχος Λαβίδας  ΣΧΟΛΙΑ