• Business

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Οι 72 πιο δύσκολες ώρες στη φυλακή της Νέας Υόρκης

    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας

    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας


    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

    Και οι επόμενες 72 ώρες είναι οι πιο δύσκολες της ζωής του για τον Τηλέμαχο Λαβίδα.

    Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου ξεκινά η δίκη του, στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς κατηγορείται ότι συμμετείχε στο διεθνές κύκλωμα insider trading που ερευνούν οι αμερικανικές Αρχές, αποκομίζοντας όπως του καταμαρτυρούν παράνομα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Όντας έγκλειστος σε μία από τις πιο «σκληρές» φυλακές της Νέας Υόρκης, στο Metropolitan Correctional Center, που αρκετοί μάλιστα αποκαλούν Γκουαντάναμο, ο 38χρονος Τηλέμαχος, γιος του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα, πέρασε τις γιορτινές μέρες μόνος στο κελί του.

    Μακριά από την έγκυο –στον πέμπτο μήνα- Ιταλίδα σύζυγο του Κατερίνα Ρανταέλι, μακριά από τη μικρή του κόρη….

    Μόνος μέσα στο κελί του, αυτές τις μέρες, είδε πολλές φορές τη ζωή του να περνάει μπροστά στα μάτια του. Σαν ταινία σε fast forward. Οι επιτυχίες, το success story του με την εταιρεία που δημιούργησε το 2014 και λάνσαρε στην αγορά των ΗΠΑ υγιεινά σνακ, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή διατροφή, με αγνά υλικά υψηλής ποιότητας. Ο γάμος του το 2017, η γέννηση του παιδιού του.

    Μία ζωή που κατέρρευσε ως πύργος από τραπουλόχαρτα.

    Άλλωστε εκ των πραγμάτων το περιβάλλον της φυλακής ασκεί αφόρητη ψυχολογική πίεση.

    Και τώρα αυτός, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο μεγαλωμένος μέσα στην ευμάρεια, με τις πολύ καλές σπουδές, επιτυχημένος πριν ακόμα συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, πρέπει να αποδείξει, να πείσει τους δικαστές του, ότι δεν είχε εσωτερική πληροφόρηση, ότι δεν εξαπάτησε, ότι είναι αθώος.

    Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίσει κάποιος τη σκληρή πραγματικότητα που τον περιμένει, από τη στιγμή κατά την οποία μπει στο στόχαστρο των μηχανισμών του FBI αλλά και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ζητήματα inside ενημέρωσης

    Στην περίπτωση του Τηλέμαχου Λαβίδα πέρα από το κατηγορητήριο θα έχει να αντιπαρατεθεί και με τα όσα υποστηρίξει στη δίκη ο πολυσυζητημένος Γαλλοελβετός trader Μαρκ Ντυμάν -Ντεμπί. Πρόσωπο κλειδί και μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση. Ο οποίος βέβαια έκανε τη δική του συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές. Που του «εξασφαλίζει», αν κριθεί ένοχος μικρή ποινή φυλάκισης, μέχρι 2 χρόνια. Διότι «μίλησε» και βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

    Αντίθετα οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Τηλέμαχο Λαβίδα επισείουν ποινή φυλάκισης πάνω από 20 χρόνια.

    «Αγκιστρωμένος» στη λαβίδα της αμερικανικής Δικαιοσύνης, ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι υποχρεωμένος να ανέβει ένα πραγματικό Γολγοθά.

    Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτές τις 72 ώρες που απομένουν μέχρι το πρωί της Δευτέρας και την έναρξη της δίκης κοιμάται και ξυπνά με την αγωνία στο προσκέφαλο.

    Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους δικηγόρους του.

    Μαζί με τον δικηγόρο του Jonathan Streeter –της δικηγορικής φίρμας Dechert LLP-, «κτίζει» την υπερασπιστική του γραμμή, απαντώντας σε όλα όσα του καταμαρτυρά το 17 σελίδων κατηγορητήριο.

    Την πρώτη φορά –τον περασμένο Νοέμβριο- που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο, δήλωσε αθώος και ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Ζήτησε να αποφυλακιστεί με εγγύηση –η οικογένεια του και φίλοι του έβαζαν υποθήκες τα σπίτια τους- για να αποφυλακιστεί ο Τηλέμαχος, να φορέσει «βραχιολάκι» και να είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό, στο πολυτελές διαμέρισμα του της 72ης οδού στο Μανχάταν.

    Όμως το αίτημα απορρίφθηκε.

    Και τώρα περιμένει τη δίκη της Δευτέρας…

    Ο Τ. Λαβίδας και οι κατηγορίες

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τ. Λαβίδας είναι 9 και σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα των ΗΠΑ προβλέπονται ιδιαίτερα σκληρές ποινές που φτάνουν ακόμα και τα 25 χρόνια η κάθε μία.

    Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι από το 2013 έως το 2015 ο Τηλέμαχος Λαβίδας γιος του Θανάση Λαβίδα, έδωσε πληροφορίες για την φαρμακευτική εταιρία Ariad στον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ο οποίος με τη σειρά του τις αποκάλυψε στον γαλλοελβετό trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και τουλάχιστον άλλους 13 ανθρώπους. (H υπόθεση είναι : U.S. v. Lavidas, 19-cr-716, U.S. District Court, Southern District of New York-Manhattan).

    Συνολικά για την υπόθεση Insider Trading που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το FBI σε επίσημα έγγραφα επωφελήθηκαν περίπου 16 άτομα, αλλά έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 6 από αυτούς.

    Οι δύο είναι Έλληνες και πρόκειται για τους Γιώργο Νίκα και Τηλέμαχο Λαβίδα. Εναντίον του Νίκα έχουν ασκηθεί 31 ποινικές διώξεις , σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης. Ο Γιώργος Νίκας παραμένει ασύλληπτος και βρίσκεται στην Ελλάδα.

    Οι προβλεπόμενες ποινές

    Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης του Insider trading κατηγορούνται για συνωμοσία για διαπραχθείσα απάτη και απάτη τίτλων σε σχέση με δημόσια προσφορά που φέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης και απάτη κινητών αξιών, η οποία φέρει μέγιστη ποινή 20 χρόνια, απάτη σύμφωνα με τον Title 15 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει νόμιμα ανώτατα όρια φυλάκισης 20 ετών, απάτη σε σχέση με προσφορά μετοχών που έχει μέγιστη διάρκεια 20 ετών στη φυλακή.

    Επίσης κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν κινητές αξίες δυνάμει του Title 18 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προβλέπει μέγιστο όριο φυλάκισης 25 ετών.

    Τηλέμαχος Λαβίδας : Οι κατηγορίες και οι ποινές

    Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται για τα εξής:

    18 U.S.C. § 371 (conspiracy to commit securities fraud). Συνωμοσία για την διάπραξη απάτης σε μετοχές

    8 U.S.C. § 1349 (conspiracy to commit wire fraud and securities fraud)

    15 U.S.C. §§ 78j(b) and 78ff, 17 C.F.R. § 240.10b-5 (securities fraud) Απάτη κινητών αξιών – Έως 20 χρόνια φυλακή

    18 U.S.C. § 1343 (wire fraud): Απάτη – Έως 25 χρόνια φυλάκιση

    8 U.S.C. § 1348 (securities fraud) Απάτη σε μετοχές – Έως 20 χρόνια φυλάκιση



    ΣΧΟΛΙΑ