• Business

    TikTok (ByteDance): Μηνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μπλοκάρει τον νόμο απαγόρευσης της εφαρμογής

    • NewsRoom
    Σου Ζι Τσου, CEO TikTok, Πηγή: AP Photo/Alex

    Σου Ζι Τσου, CEO TikTok, Πηγή: AP Photo/Alex Brandon


    Η TikTok και η μητρική της εταιρείας ByteDance, μηνύουν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και επιδιώκει να αναγκάσει τον Κινέζο ιδιοκτήτη της εφαρμογής να την πουλήσει διαφορετικά θα απαγορεύσει την χρήση της στην αμερικανική αγορά.

    Η αγωγή, που κατατέθηκε την Τρίτη στο Εφετείο των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, ο Νόμος για την Προστασία των Αμερικανών από Εφαρμογές που Ελέγχονται από Ξένους Αντιπάλους, παραβιάζει τις συνταγματικές προστασίες της ελευθερίας του λόγου, αναφέρει το CNBC.

    Η αγωγή χαρακτηρίζει τον νόμο ως «πρωτοφανή παραβίαση» της Πρώτης Τροποποίησης.

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που υποβάλλει μια μοναδική πλατφόρμα ομιλίας σε μόνιμη, πανεθνική απαγόρευση», έγραψε το TikTok στην αγωγή, «και απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε μια μοναδική διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως».

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίκληση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια δεν αποτελεί επαρκή λόγο για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και ότι το βάρος είναι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδείξει ότι ο περιορισμός αυτός είναι δικαιολογημένος. Δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό το βάρος, αναφέρεται στην αγωγή.

    Ο John Moolenaar, Ρεπουμπλικανός του Μίσιγκαν και πρόεδρος της επιλεγμένης επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα, δήλωσε: «Το Κογκρέσο και η Εκτελεστική Εξουσία κατέληξαν στο συμπέρασμα, με βάση τόσο δημόσια διαθέσιμες όσο και απόρρητες πληροφορίες, ότι το TikTok αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και τον αμερικανικό λαό. Είναι ενδεικτικό ότι το TikTok θα προτιμούσε να ξοδεύει τον χρόνο, τα χρήματα και την προσπάθειά του να μάχεται στα δικαστήρια παρά να λύσει το πρόβλημα διακόπτοντας τις σχέσεις του με το Κόμμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η νομοθεσία μας θα επικυρωθεί».

    Η αγωγή, η οποία αναμενόταν από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο στις 24 Απριλίου, αναμένεται να επιμηκύνει το ήδη μεγάλο χρονοδιάγραμμα μία πιθανής απαγόρευσης ή πώλησης της εφαρμογής.

    Η ByteDance, ο κινέζος ιδιοκτήτης της TikTok, είχε ήδη περισσότερο από ένα χρόνο για να κάνει μια κίνηση. Τώρα, οι νομικές διαδικασίες θα διακόψουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

    Η αγωγή της Τρίτης αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της πολυετούς προσπάθειας προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει ουσιαστικά το TikTok.

    Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο συνεχίζονται από το 2020 και μετά, τόσο υπό την κυβέρνηση Τραμπ όσο και υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δεκάδες πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε συσκευές που ανήκουν στην κυβέρνηση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Drunk Elephant: Η startup που έγινε κολοσσός, η «φρενίτιδα» των 10χρονων και η εξαγορά από τη Shiseido για $845 εκατ.

    United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

    Βασιλική Όπερα Λονδίνου: Αλλάζει όνομα και θέλει σειρά στο Netflix – Το φιλόδοξο σχέδιο διάσωσης



    ΣΧΟΛΙΑ