• Business

    Τι ζητούν από τις διοικήσεις Μαντζούνη και Καραμούζη οι ξένοι

    • NewsRoom


    Διψήφιες αποδόσεις «ψάχνουν» στις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές, που τοποθετήθηκαν ξανά, αλλά και νέοι που δεν είχαν «καεί» το προηγούμενο διάστημα. Τι ζητούν ο επικεφαλής του Fairfax με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 25 δις.δολαρίων και ο ιδρυτής της Paulson & Co, το οποίο έχει αξία 12 δις.δολαρίων στη μικρή ελληνική αγορά και επιμένουν παρά τις απώλειες;

    Ο Prem Watsa, στυλοβάτης όπως αποδείχθηκε του εγχώριου συστήματος, αφού η δική του επιμονή «τράβηξε» πολλά funds στις πρόσφατες αυξήσεις, αλλά και ο John Alfred Paulson, επίσης γνώριμος της ελληνικής αγοράς είδαν ένα στόρι ανάκαμψης.

    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax
    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax

    Για επενδυτές της δικής τους κατηγορίας, ο στόχος για το Internal Rate of Return είναι διψήφιος και για τον πετύχουν χρειάζεται ρίσκο και ευκαιρίες που συνδυάζουν χαμηλές αποτιμήσεις και προοπτικές ανάπτυξης.

    Η πιεσμένη τραπεζική αγορά αναμένεται να λειτουργήσει σαν ελατήριο το επόμενο διάστημα αν βοηθήσει το μακροοικονομικό περιβάλλον ενώ η αναδιάταξη της οικονομίας που θα γίνει, με ριζικές αλλαγές σε κλάδους και επιμέρους αγορές, όπως στα ακίνητα, θα δημιουργήσει business oppurtunities.

    Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία αφού η ανάκτηση μέρους τους δημιουργεί έσοδα αλλά και παρέμβαση των τραπεζών σε μεγάλες επιχειρήσεις και κλάδους με την ευκαιρία πλέον, αφού υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο, να «παίξουν μπάλα».

    Για το λόγο αυτό την Fairfax του Prem Watsa, ο οποίος ελέγχει το 17% της Eurobank, ακολούθησαν η Highfields και η Brookfield – συνολικά κατέχουν το 35% ενώ επανέκαμψαν η Pimco και η York αλλά και οργανισμοί όπως η EBRD και η IFC.

    Πέραν της Paulson, στην Alpha Bank διατήρησαν τα ποσοστά τους η Wellington και ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ ενώ σε όλες ή σε ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες έκαναν την εμφάνισή τους, μερικοί με τοποθετήσεις και λίγο πριν τις αυξήσεις, οι Lyxor που διαχειρίζεται τα αμοιβαία της Societe Generale, Βlackrock, UBS, Invesco Guggemheim, Wells fargo, Vanguard, Norges Bank Investment Management, Baring, Eaton Vance, Franklin Templeton, Global X Management.

    Τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση αυτών και άλλων funds που τοποθετήθηκαν είναι κάποια τρις δολάρια και τα ποσά που ζήτησαν οι ελληνικές τράπεζες είναι δεκαδικά ποσοστά…



    ΣΧΟΛΙΑ