• Business

    Τι βλέπουν οι επενδυτές στην Έλαστρον και την οδηγούν σε νέα υψηλά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Έλαστρον

    Έλαστρον


    Κέρδη πάνω από 35% σημειώνει η μετοχή της Έλαστρον ΕΛΣΤΡ -3,67% 2,36 από την αρχή του χρόνου, με αισθητή αύξηση των συναλλαγών πάνω από 50 χιλιάδες κομμάτια τις τελευταίες μέρες.

    Η μετοχή κινείται σε πολυετή υψηλά, πέραν της δεκαετίας και κίνηση άνω των 3 ευρώ, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση.

    Άλλωστε, στις τελευταίες συνεδριάσεις, ειδικά μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου, παρατηρείται μετατόπιση ή και παράλληλο ενδιαφέρον για αγορά μετοχών μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων τη στιγμή που τις αγορές μονοπωλούν τα  blue chips και οι μετοχές του FTSE 25.

    Μία από αυτές είναι η Έλαστρον, τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας, για τη χρήση του 2022, μόνο αδιάφορη δεν αφήνουν την αγορά.

    Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις διανομές μερισμάτων, 0,20 ευρώ για φέτος, ατενίζοντας με αισιοδοξία και την φετινή χρονιά.

    Η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων του ομίλου στο 1ο τρίμηνο του 2023 σημειώνει άνοδο οδηγούμενη, όπως εξηγεί,  τόσο από την εγχώρια όσο και από τις αγορές του εξωτερικού με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται σε 35% περίπου του κύκλου εργασιών συμβάλλοντας στην βελτίωση του χρηματοοικονομικού κυκλώματος.

    Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι τα περιθώρια κερδοφορίας είναι μειωμένα έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου αντικατοπτρίζοντας την χρονική υστέρηση προσαρμογής του κόστους αποθεμάτων στις τρέχουσες τιμές αγοράς.

    Για το υπόλοιπο του έτους, οι εκτιμήσεις τις διοίκησης ως προς την πορεία της ζήτησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, το αυξημένο κόστος χρήματος, το ενδεχόμενο μιας απευκταίας κυβερνητικής αστάθειας ως αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς και διεθνείς γεωπολιτικούς παράγοντες αποσταθεροποίησης.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα αποτελέσματα του 2022, εν μέσω ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος χαρακτηριζόμενο από έντονη μεταβλητότητα και συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, ο Όμιλος πέτυχε σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων του τα οποία κατά την περίοδο 2020- 2022 ενισχύθηκαν κατά 32% ή € 21,1 εκ. και ανήλθαν σε € 87,3 εκ. έναντι € 66,2 εκ.

    Ταυτόχρονα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και ανήλθε σε € 25,0 εκ., με τον δείκτη “Καθαρό δανεισμό / ebitda” να διαμορφώνεται σε 1,3.

    Σημειώνεται επίσης ότι τα διαθέσιμα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 48% και ανήλθαν σε € 39,5 εκ. έναντι € 26,6 εκ. πέρυσι, γεγονός που αποτυπώνει το υγιές και διαφοροποιημένο του πελατολόγιο καθώς και την δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των εμπορικών του απαιτήσεων.

    Η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των επενδύσεων σε Φ/Β σταθμούς παραγωγής Η/Ε με την μορφή του ενεργειακού συμψηφισμού.

    Οι πωλήσεις του 2022 ανήλθαν στα 181 εκατ. ευρώ από 163,3 εκατ. ευρώ πέρσι και τα καθαρά κέρδη σε 11,6 εκατ. ευρώ από 15,285 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

    Η διόρθωση των τιμών στις πρώτες ύλες είχε σαν επακόλουθο την μείωση των τιμών πώλησης και των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.

    Διαβάστε επίσης

    Epsilon Net: Και επίσημα στην Εθνική το 7,5%

    Sunlight: Εξαγοράζει το 65% της πορτογαλικής Logbatind

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ