• Business

    Τι βλέπει ο Ν. Καραμούζης στην αγορά των 1,5 δισ. ευρώ

    Νίκος Καραμούζης

    ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ


    Σε τζίρο 125 εκατομμυρίων προσβλέπει ο όμιλος facility management που έχει δημιουργήσει ο Νίκος Καραμούζης μέσω εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει από τα τέλη του 2021.

    Χθες, ανακοινώθηκε η τέταρτη εξαγορά του fund που έχει ιδρύσει ο πρώην τραπεζίτης στον κλάδο της διαχείρισης κτιρίων, στον οποίο το SMERemediumCap φέρεται να έχει κατακτήσει ηγετική θέση. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της αγοράς του facility management αλλά και της στρατηγικής του Νίκου Καραμούζη, ο κλάδος έχει αξία σχεδόν 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του τζίρου ύψους 500 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τη διαχείριση δημοσίων κτιρίων. To πλέον πρόσφατο deal αφορά στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Imagin, που δραστηριοποιείται στον τομέα του καθαρισμού κτιρίων. Υπενθυμίζεται πως στον καθαρισμό κτιρίων έχει επενδύσεις και ο Μυτιληναίος, εξαγοράζοντας τη Unison (υπολογίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου καθαρισμού) έναντι 26 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στην Ελλάδα η αγορά εκπροσωπείται και από επιχειρήσεις όπως η θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα, GEK Services, η Dimand, η Redex του ομίλου Κοπελούζου και η Manifest του Διονύση Αμμολοχίτη. Σημειωτέον ότι βάσει στοιχείων της McKinsey, η παγκόσμια αξία της αγοράς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,88 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

    Τέταρτη εξαγορά σε δυόμιση χρόνια

    Σε ό,τι αφορά την Imagin, ιδρύθηκε το 1978 από τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο και το 1986 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, το 2022 πέτυχε τζίρο 12 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 12,3%, με τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων να φτάνουν τα 184.000 ευρώ, ενώ τα δάνεια προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν η τέταρτη εξαγορά του fund σε διάστημα δυόμιση χρόνων κι επιβεβαιώνει και διευρύνει τη στρατηγική στόχευση του ομίλου να προσφέρει το σύνολο των υπηρεσιών ολοκληρωμένης διαχείρισης ακίνητων, εγκαταστάσεων και yποδομών, που περιλαμβάνουν υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης και ενεργειακής απόδοσης, φύλαξης και καθαρισμού, πάντοτε προσαρμοσμένων στα μέτρα και τις ανάγκες των πελατών του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στο πελατολόγιο της Imagin περιλαμβάνονται όμιλοι όπως ο Σκλαβενίτης, η Eurobank, η Εθνική, η Alpha Bank, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Coca Cola, ο ΟΠΑΠ, η Lidl και το Ωνάσειο.

    Στόχος του Νίκου Καραμούζη είναι να ενισχύσει την παρουσία του ομίλου που ξεκίνησε να δημιουργεί πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, μέσω παροχής ολιστικού πακέτου υπηρεσιών. Cordia, ESA και Skymar πέτυχαν το 2023 έσοδα 107 εκατομμυρίων ευρώ και θετικό EBITDA, ενώ το 2024 αναμένεται ο τζίρος να φτάσει τα 125 εκατομμύρια, έπειτα και από την εξαγορά της Imagin. Ο όμιλος παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων, υποδομών και εγκαταστάσεων απασχολεί 4.000 εργαζόμενους και αποτελεί έναν από τους 20 μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα.

    Η πρώτη κίνηση του Νίκου Καραμούζη στον κλάδο ήταν το φθινόπωρο του 2021, όταν το SMERemediumCap εξαγόρασε την πρώην Engie Hellas  του Γιώργου Δανιόλου για να τη μετονομάσει σε Cordia. Ακολούθησε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας security με τζίρο 50 εκατομμυρίων, ESA Security Solutions, τον Μάρτιο του 2022, που σηματοδότησε και τη συνεργασία με τo family office της Μαριάννας Λάτση, η οποία είχε εισέλθει μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της ESA από το 2018. Το Σεπτέμβριο του 2022 ακολούθησε η εξαγορά της Skymar του Λεωνίδα Καμπάνη, σύζυγος της Ηρώς Βαχάρη, με πωλήσεις που προ πανδημίας είχαν φτάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ