• Business

    Τι βλέπει η ενεργειακή Volton στις τηλεπικοινωνίες και από πού εξαρτάται η υλοποίηση του σχεδιασμού της

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Το περιθώριο κέρδους που δύναται να πετύχει στις διαπραγματεύσεις με τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας και εν τέλει με έναν από αυτούς, είναι το «κλειδί» για την είσοδο της Volton, σήμερα εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, στις τηλεπικοινωνίες.

    Το μοντέλο του εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) δηλαδή η παροχή της υπηρεσίας με τη χρήση τρίτου δικτύου δεν έχει λειτουργήσει στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες αγορές.

    Εξαίρεση ήταν η Cyta, η οποία υπήρξε MVNO για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Vodafone. Η Forthnet παρότι κυνήγησε επί χρόνια τη συμφωνία με πάροχο κινητής τηλεφωνίας και το πέτυχε έπειτα από παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν προχώρησε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    Στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν ότι όσες ξένες εταιρείες μελέτησαν την ελληνική αγορά προκειμένου να εισέλθουν ως εικονικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν το επιχείρησαν. Το αποδίδουν στο μέγεθος της αγοράς σε συνδυασμό με το περιθώριο κέρδους που εκτίμησαν ότι θα έχουν. Η ιστορία μέχρι τώρα τους δικαιώνει. Πιθανότατα οι συνθήκες να αλλάξουν με την έλευση του 5G.

    Γιάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος

    O Όμιλος Volton ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διευρύνει τη δραστηριότητά του και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο κάνοντας λόγο για το επόμενο «στρατηγικό» βήμα, σε συνέχεια της πορείας του στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και της εισόδου του στην αγορά φυσικού αερίου.

    Ο στόχος του είναι να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του με υπηρεσίες κινητής, και σταθερής τηλεφωνίας και internet, μέσα από το μοντέλο MVNO και την εμπορική του συνεργασία του με υφιστάμενο πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

    Ιωακείμ Τσάνης, Volton
    Ιωακείμ Τσάνης, Volton

    Απέστειλε επίσημο αίτημα για λειτουργία ως MVNO προς όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πάρει τις πρώτες απαντήσεις και σύντομα θα ξεκινήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

    Στο παρελθόν έχει εξετάσει την επέκτασή του στην πληροφορική με το ενδιαφέρον που επέδειξε για την Singular Logic.

    Επίσης, ένας εκ των μετόχων της Volton και αντιπρόεδρός της, ο Ιωακείμ Τσάνης,  ασχολείται και με τις τηλεπικοινωνίες. Η εταιρεία συμφερόντων του, HRS mobile, έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την Vodafone και διαθέτει υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

    Ο Νίκος Μπάκος, CEO της Volton, με την σύζυγό του Αφροδίτη Σταθοκωστόπουλου

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της Volton συμμετέχουν με ίσα ποσοστά ο κ. Τσάνης και οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης οι οποίοι πρόσφατα εξαγόρασαν ποσοστό στον κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ.

    Στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Volton είναι ο μεγαλύτερος γιός του κ. Μπάκου, Νικόλαος.

    Οι μέτοχοι της Volton έχουν δραστηριότητα και στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της Volton, το 2019 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 52,865 εκατ. ευρώ έναντι 21,051 εκατ. το 2018 και 2,519 εκατ. το 2017. Τα καθαρά της κέρδη μετά φόρων το 2019 ήταν 1,798 εκατ. έναντι 1,048 εκατ. ευρώ το 2018. Σημαντική είναι η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της και το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ