• Business

    Τι ψάχνουν ξανά οι επιχειρηματίες από τη Σιβηρία στην Ελλάδα; Τα σούπερ μάρκετ Mere και η νέα εταιρεία

    Κατάστημα Mere στο εξωτερικο


    Στις 21 Νοεμβρίου στο ΓΕΜΗ ανεβαίνει η σύσταση μια νέας μονοπρόσωπης ΙΚΕ, και συγκεκριμένα της «Torgsales Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», η οποία δηλώνει έδρα της την οδό Πατησίων 48 ενώ μοναδικός εταίρος και διαχειριστής εμφανίζεται κάποια κυρία Σβετλάνα Ποσπέλοβα.

    Σύμφωνα με τη σύσταση της εταιρείας, κύριος σκοπός είναι το λιανικό εμπόριο super market με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων όπου μεταξύ άλλων είναι το εμπόριο ψωμιού, άλλων ειδών αρτοποιίας, αβγών, αλκοολούχων ποτών, αρωμάτων, ελαίων, γαλακτοκομικών κ.λπ.

    Το μετοχικό κεφάλαιο είναι 9.000 ευρώ και ο Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. είναι 173517401000.

    Θα μπορούσε να μην σημαίνει τίποτε η σύσταση μιας ακόμη ΙΚΕ, αν δεν υπήρχε… παρελθόν. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2022, με έδρα την ίδια διεύθυνση, δηλαδή Πατησίων 48, είχε συσταθεί η εταιρεία Hellas Market η οποία είχε σκοπό επίσης να δραστηριοποιηθεί στην αγορά σούπερ μάρκετ, όμως έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

    Μέτοχοι της εταιρείας που είχε μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ ήταν τα αδέρφια Shnayder από τη Σιβηρία οι οποίοι έχουν στον έλεγχό τους την εταιρεία Torg στη Ρωσία με παρουσία σε πολλές ακόμη χώρες.

    Mέτοχοι της Hellas Market ήταν επίσης ο Valery Ιakovlev και ο Andrey Veikulainen με ποσοστά της τάξης του 4,5% και 3%.

    Ετσι, η νεοσυσταθείσα εταιρεία Torgsales, το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή η δραστηριοποίηση σε σούπερ μάρκετ και η ίδια διεύθυνση στην οδό Πατησίων, παραπέμπουν στον ρωσικό όμιλο Torg και στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere που έχει εδώ και μερικά χρόνια, ισχνή παρουσία και στην Ελλάδα.

    Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια των Ρώσων επιχειρηματιών να επεκταθούν δυναμικά στη χώρα μας και να επενδύσουν σε σούπερ μάρκετ και στην περιοχή της Αττικής.

    Τι είναι η ρωσική αλυσίδα

    Τι είναι, όμως, ο όμιλος Torgservis που ελέγχουν τα δύο αδέρφια; Είναι ένας όμιλος ο οποίος αναπτύσσει το μεγαλύτερο discount δίκτυο Svetofor, που χρησιμοποιεί το σήμα Μere για τις αγορές που είναι εκτός της  Ρωσίας. Εχει έδρα την πόλη Krasnoyarsk της Σιβηρίας.

    Διεθέτε περισσότερα από 1.800 καταστήματα στη ρωσική επικράτεια ενώ έχει παρουσία σε Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Κίνα, Γερμανία ενώ από το 2020 και μετά επεκτάθηκε σε Πορτογαλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία και στην Ελλάδα.

    Στη χώρα μας η Mere είχε εγκαινιάσει στα τέλη του 2021 ένα κατάστημα στο Αγρίνιο και στη συνέχεια σούπερ μάρκετ σε Λάρισα, Τρίπολη, Κόρινθο.

    Οι αδερφοί από τη Σιβηρία, ωστόσο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια στην επέκτασή τους, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα σχέδιά τους δεν προχώρησαν όπως θα ήθελαν ενώ στην Ελλάδα το κατάστημα στον Λαγκαδά έκλεισε σύντομα καθώς η προσέλευση ήταν χαμηλή.

    Εχοντας μόλις 4 καταστήματα, η ρωσική αλυσίδα εκτιμά ίσως ότι ήρθε η ώρα να επεκταθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πολλά σούπερ μάρκετ. Αρχικός στόχος, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν να ανοίξει στην Ελλάδα 80 καταστήματα.

    Να σημειωθεί ότι στην πρώτη χρήση με ανοιχτά τα καταστήματα (Μάιος – Δεκέμβριος 2021) ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε μόλις 2,24 εκατ. ευρώ με ζημίες 995 χιλ. ευρώ.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλόνισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αλυσίδα με αποτέλεσμα να κλείνει το ένα κατάστημα μετά το άλλο σε ευρωπαϊκές αγορές και μόνο στη Λευκορωσία και στη Σερβία με 14 καταστήματα, έχει ισχυρή παρουσία.

    Εκτός από την αλυσίδα Svetofor ο όμιλος Torgservis αναπτύσσει στη ρωσική αγορά και την αλυσίδα Mayak (φάρος στα ρώσικα).

    Λίγα στοιχεία για την οικογένεια

    Τα στοιχεία για την οικογένεια Schneider ή Shnayder δεν είναι πολλά. Οι ίδιοι αποφεύγουν να δίνουν συνεντεύξεις και να εμφανίζονται πολύ. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τον όμιλο έχουν αναλάβει οι γιοι της οικογένειας Andrej και ο Sergej, ενώ η Valentina Schneider κατέχει επίσημα την πλειοψηφία των μετοχών στον όμιλο και ο σύζυγός της είναι εγγεγραμμένος ως μέτοχος σε πολλές τις εταιρείες της οικογένειας.

    Το 2009 η οικογένεια που δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην πώληση αλκοόλ, σνακ και τσιγάρων, άνοιξε το πρώτο hard discount κατάστημα με το όνομα Svetofor, στα πρότυπα της γερμανικής Aldi. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η Torgservice, ο ετήσιος τζίρος της είναι αυτή τη στιγμή 1,5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Fnb Daily, η ρωσική αλυσίδα τροφίμων Mere σχεδίαζε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα αφού «κατακτήσει» τη βαλκανική γειτονική της Σερβία. Η Mere θυγατρική του ρωσικού ομίλου Torgservice, που ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περισσότερες από 800 τοποθεσίες σε όλη τη Ρωσία με την επωνυμία “Svetofor”. Αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων μετά τα X5 και Magnit.

    Με τη σύσταση της νέας εταιρείας πριν από λίγες ημέρες φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες από τη Σιβηρία θέλουν να διερευνήσουν τις πιθανότητες να επεκταθούν στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι η αρνητική επίδραση και δημοσιότητα της ρωσικής εισβολής έχει και ότι τώρα μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς με τις χαμηλές τιμές της αλυσίδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σούπερ μάρκετ: Το εκπτωτικό μοντέλο της Mere στο «μικροσκόπιο» της αγοράς – Τι σχεδιάζουν οι μεγάλοι παίκτες

    Σούπερ μάρκετ: Οι «τρελές» πωλήσεις, η νέα πρόταση του efood και η σφήνα των Ρώσων

    Mere: Η «ανορθόδοξη τακτική» και το μυστήριο για τις επιδιώξεις των Ρώσων – Τι απαντά στο mononews η εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ