• Business

    Τι θα πληρώσουν όσοι έβγαλαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό

    • NewsRoom


    Αλλάζει, πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για την εθελοντική δήλωση καταθέσεων που αφορούν σε μαύρο χρήμα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στην τελική ευθεία, γίνονται αλλαγές που έχουν να κάνουν, κυρίως, με τον τρόπο, με τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος επί των κεφαλαίων που αποκαλύπτονται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

    • Η ρύθμιση είναι, σχεδόν, έτοιμη σε επίπεδο διατάξεων και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, πιθανόν και εντός της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή, πριν το τέλος του έτους.
    • Η επίσπευση της κατάθεσης έχει να κάνει με εισπρακτικούς αλλά και διαχειριστικούς λόγους. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της ρύθμισης λόγω της βεβαιότητας που έχει αναπτυχθεί σε όσους έχουν “μαύρα” κεφάλαια ότι πλέον κινδυνεύουν πραγματικά να εντοπισθούν από τις φορολογικές αρχές και να κληθούν τελικά να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά από αυτά που θα προκύψουν με τη ρύθμιση. Στην πεποίθηση αυτή έχει συμβάλει, όπως διακρίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, και η νέα λίστα με τους, περίπου, 10.500 καταθέτες της ελβετικής τράπεζας UBS που δόθηκε από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στις ελληνικές αρχές στα τέλη Νοεμβρίου.
    • Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που ίσχυε κατά την απόκτησή του, αυτό φαίνεται ότι αντιμετωπίζει νομικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ο φορολογικός συντελεστής δεν μπορεί να είναι αναδρομικά υψηλότερος από το 33% που επιβάλλεται στις περιπτώσεις εντοπισμού αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Έτσι, πλέον στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν σενάρια για συντελεστή που θα κινείται στην περιοχή μεταξύ 20% και 33%. Το ύψος του συντελεστή θα καθορίσει και τη γενικότερη επιτυχία του μέτρου καθώς ένας υψηλός συντελεστής θα αποτελέσει αντικίνητρο ενώ ένας χαμηλός θα ανοίξει πεδίο κριτικής περί “χαριστικής ρύθμισης”
    • Η πρόθεση για παροχή εκπτώσεων από το φόρο για όσους τοποθετήσουν τα κεφάλαια που θα νομιμοποιήσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα ή σε ελληνικά ακίνητα, παραμένει.
    • Η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι εξάμηνη, προκειμένου να δοθεί αρκετός χρόνος σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια να λάβουν τις αποφάσεις τους χωρίς χρονική πίεση.
    • Στη ρύθμιση θα μπορέσουν να ενταχθούν και υποθέσεις ελέγχου πόθεν έσχες, οι οποίες βρίσκονται ακόμη και στην φάση κατάθεσης προσφυγής στη δικαιοσύνη από τους ελεγχόμενους για προσαύξηση περιουσίας.
    • Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς συμμόρφωσης θα απαλλάσσονται και από τυχόν ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη του εισοδήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ