• Business

    Τι θα παρουσιάσουν Μυτιληναίος, Περιστέρης και Sunlight στο φόρουμ του Βερολίνου


    Τις βαλίτσες για Βερολίνο ετοιμάζουν οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, την πρωτεύουσα της Γερμανίας, της χώρας που χτυπά η καρδιά της ενεργειακής βιομηχανίας, όπου στις  9 Μαρτίου διοργανώνεται το Vision & Investment Opportunities, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ευρείας κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

    Στρατηγική της Mytilineos, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να παρουσιάσει τις δραστηριότητες στον τομέα της πράσινης οικονομίας, της κλιματικής ουδετερότητας και του πράσινου αλουμινίου, διερευνώντας τις δυνατότητες για επιχειρηματικές συνεργασίες. Το πράσινο αλουμίνιο, είναι το ανακυκλωμένο αλουμίνιο, που παράγεται σε ποσοστό πάνω από 80% από σκραπ ενώ και μέσω της ΕΠΑΛΜΕ και του digital smelter ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία στην παραγωγή αλουμινίου χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Την ίδια στιγμή η METKA EGN αναπτύσσει φωτοβολταϊκά πάρκα με το κλειδί στο χέρι. Με τη συμμετοχή του στο forum ο όμιλος ταυτόχρονα θα διερευνήσει τις πιθανές νέες ευκαιρίες σε νέους τομείς.

    Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η πρωτοπόρος εταιρεία ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, πρόκειται να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα στο χώρο των ΑΠΕ, αλλά και να αναδείξει τη σημαντική της θέση στην αγορά, στην οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Έμφαση αναμένεται να δώσει στους τομείς αποθήκευσης ενέργειας και υβριδικών πάρκων που θα είναι σημαντικοί για επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

    Από την πλευρά της η Sunlight που θα εκπροσωπηθεί από τον Ρόμπι Μπούρλας, θα παρουσιάσει τις λύσεις που προσφέρει στη βιομηχανία, με τις μπαταρίες motive. Η εταιρεία έχει σημαντική θέση στη Γερμανία είναι μια από τις κύριες αγορές της, την οποία και επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της.

    Το φόρουμ θα έχει έντονο ενεργειακό χρώμα και στην ελληνική αποστολή αναμένεται να συμμετάσχει μεγάλος αριθμός κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας, καθώς επίσης και οι επικεφαλής όλων των μεγάλων ενεργειακών ΔΕΚΟ, αλλά και των φορέων της ενεργειακής αγοράς. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν επίσης, Ριχάρδος Λαμπίρης του ΤΑΙΠΕΔ, ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ο Ανδρέας Σιάμισιης των ΕΛΠΕ,  ενώ από το χρηματοπιστωτικό τομέα το παρών θα δώσουν ο Φωκίων Καραβιάς της Eurobank, ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς, ο Βασίλης Ψάλτης της Alphabank και ο Μάριος Ψάλτης της PWC, ο Αντώνης Τιμπλαλέξης της Nomurα.

    Η κυβερνητική αποστολή

    Στην κυβερνητική αποστολή που θα ηγείται ο Κ. Μητσοτάκης, θα συμμετέχουν επίσης ο ΥΠΑΝ Α. Γεωργιάδης, οι υφ.ΥΠΑΝ Γ. Τσακίρης, Χρ. Δήμας και ο υφ. εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης. Επίσης από το υπουργείο ενέργειας το παρών θα δώσουν ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Τη γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Andreas Feicht, η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, κα Elisabeth Winkelmeier, και ο Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, κ. Thomas Jarzombek.

    Τα θέματα του φόρουμ

    Οι εργασίες του Φόρουμ θα επικεντρωθούν:

    –          Στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

    –          Στην ανάδειξη νέων πεδίων, τα οποία προσφέρονται, σήμερα, για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βασικότερο αυτό της «πράσινης» ενέργειας

    –          Στο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστής ως «Green Deal»

    –          Στους φορείς χρηματοδότησης και το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε κάθε νέα επενδυτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα

    –          Στη σημασία της καινοτομίας για κάθε νέο επενδυτικό project

    –          Σε ζητήματα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δομών

    –          Στην παρουσίαση ενεργειακών ή άλλων best practices

    Στο πλαίσιο του δημόσιου αυτού διαλόγου, η Ελλάδα θα περάσει το μήνυμα ότι, έχοντας ως οικονομία εξασφαλίσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι έτοιμη να δεχθεί νέες διεθνείς επενδυτικές προτάσεις και η Γερμανία θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις της σχετικά με τη δρομολόγηση μελλοντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα λάβουν χώρα τρία κεντρικά πάνελ, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερα πάνελ με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών ανά τομέα.

    Ειδικότερα, τo πρώτο κεντρικό πάνελ του Φόρουμ θα έχει τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Προϋποθέσεις και βέλτιστες πρακτικές», τo δεύτερο κεντρικό πάνελ, τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και το τρίτο θα επικεντρωθεί στην «Καινοτομία και την ανάπτυξη για βιώσιμο μέλλον».

    Τέλος, τα τέσσερα πάνελ των experts θα επικεντρωθούν στα «Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης για διμερή συνεργασία», στην «Καινοτομία και τα Start-Ups», στις «Καινοτόμες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και στην «Ενεργειακή απόδοση».

    Στο πλαίσιο του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν B2B συναντήσεις ενώ μεταξύ των πάνελ ξεχωρίζουν οι συζητήσεις που θα γίνουν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα με έμφαση στην ενέργεια, της αποκρατικοποιήσεις αλλά και την ενεργειακή μετάβαση και τις ΑΠΕ. Στο συγκεκριμένο πάνελ για την ενεργειακή μετάβαση θα δώσει το παρών ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Γερμανίας ο CEO της RWE Dr Rolf Martin Schmitz. Ο κ. Schmitz θα έχει ως Έλληνες συνομιλητές τους κ. Θωμά, Στάσση, Καραβία, Σιάμισιη και Περιστέρη.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ