• Business

    Τι σηματοδοτεί για την Παπαστράτος η εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ

    • Άννα Διανά
    Παπαστράτος

    Παπαστράτος


    Νέα δυναμική στην Παπαστράτος προσδίδει η στρατηγική κίνηση της μητρικής εταιρείας Philip Morris International να αποκτήσει την πλήρη εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ στοχεύοντας σε μία αγορά 31 εκατ. δυνητικών πελατών.

    «Για την Παπαστράτος, που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει πάνω από μισό δισεκ. ευρώ για την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ελλάδα οι εξελίξεις αυτές είναι μόνο θετικά νέα τόσο για την εταιρεία όσο και για τη χώρα» σημειώνει μιλώντας στο mononews.gr η κ. Λένα Πλαΐτη, γενική διευθύντρια Επικοινωνίας της εταιρείας.

    Οι  δύο στρατηγικές κινήσεις της Phillip Morris International, που ανοίγουν νέες προοπτικές  στην αγορά των μη καιόμενων προϊόντων, και ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αφορούν:

    Στη λύση της εμπορικής συνεργασίας που είχε με τον όμιλο Altria. Οι δύο όμιλοι συμφώνησαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους κι έτσι από τις 30 Απριλίου 2024 η PMI θα έχει τα πλήρη δικαιώματα για την εμπορική διάθεση του IQOS στην αμερικανική αγορά.

    Στην ενίσχυση της προσφοράς της για την εξαγορά της Swedish Match. Η ενδεχόμενη εξαγορά της Swedish Match από την PMI αναμένεται να τη βοηθήσει να εισέλθει άμεσα στις ΗΠΑ και να ανταγωνιστεί στην αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων προϊόντων της, ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων νικοτίνης από το στόμα της Swedish Match.

    «Οι δύο αυτές κινήσεις αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μη καιόμενων προϊόντων της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» σημειώνει η κ. Πλαϊτη.

    Η Ελλάδα με την Παπαστράτος βρίσκεται σε προνομιούχα θέση στη διεθνώς αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων καπνικών. Το 65% των καθαρών εσόδων της ελληνικής θυγατρικής, προέρχεται από καινοτόμα, μη καιόμενα προϊόντα, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 75%, μέχρι το 2023.

    Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία

    Το εργοστάσιο της Παπαστράτος εξάγει “νέας γενιάς” θερμαινόμενες ράβδους καπνού σε 14 χώρες.

    Την τελευταία πενταετία η Παπαστράτος έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι επενδυτικοί σταθμοί- ορόσημο για την Παπαστράτος ξεκινούν από το 2016 και ειδικότερα:

    2016:Επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και σταματά οριστικά την παραγωγή τσιγάρων, στρέφοντας τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο στην αποκλειστική παραγωγή της νέας γενιάς καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS.

    2021: Ανακοινώνει νέα επένδυση 125 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητάς της, την επέκταση των εξαγωγών της και την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 115 εργαζόμενους.

    2022: Η επένδυση της Παπαστράτος από το 2021 έως το 2022 ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο της αρχικής της δέσμευσης – 125 εκατ. ευρώ – φέρνοντας στο σήμερα τη βιομηχανία του μέλλοντος και δημιουργώντας 170 νέες θέσεις εργασίας – 50% πάνω από την αρχική δέσμευσή της για 115 νέες θέσεις.

    Η Παπαστράτος αναβαθμίζει τις γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για τα προϊόντα επόμενης γενιάς για το IQOS ILUMA, το οποίο διατίθεται στην ελληνική αγορά από το 2022.  Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η καινοτομία των νέων ράβδων καπνού Terea  παράγεται από 4 νέες γραμμές της Παπαστράτος, ενώ το 2023 αναμένεται να δημιουργηθούν 4 επιπλέον γραμμές παραγωγής, καθώς και 2 νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενισχύοντας σημαντικά τόσο την εγχώρια όσο και την εξαγωγική δραστηριότητά της εταιρείας.

    Κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ

    Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η εταιρεία το 2021 ενίσχυσε όλα τα βασικά μεγέθη της γράφοντας κέρδη άνω των100 εκατ. ευρώ «έγραψε» για το 2021 η Παπαστράτος που ενίσχυσε σημαντικά όλα τα οικονομικά μεγέθη. Οι καθαρές πωλήσεις της θυγατρικής της Philip Morris International Inc (PMI) έφτασαν το στα 469 εκατ. ευρώ αυξημένες, κατά 10% σε σχέση με το 2020 (428 εκατ. ευρώ) ενώ το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 270 εκατ. ευρώ (252 εκατ. ευρώ για το 2020). Το μικτό κέρδος για τη χρήση 2021 ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ από 176 εκατ. αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 14%. Όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), το 2021 ανήλθαν σε 146 εκατ. από 110,4 εκατ. ευρώ για το 2020.

    Τα καθαρά κέρδη χρήσης προ φόρων έφτασαν στα 101,4 εκατ. ευρώ από 68,8 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 47,3% σε ετήσια βάση.

    Διαβάστε επίσης

    Βλάσσης Γεωργάτος (Γρηγόρης Μικρογεύματα) στο mononews: Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους



    ΣΧΟΛΙΑ